ponedeljek, 12. april 2010

Zdravje: Kako pravilno hujšati

Kakšne težave lahko nastanejo, če nezdravo hujšamo?

1. Pri prehitrem hujšanju se tkiva ne morejo prilagoditi in posledica so ohlapna, raztegnjena tkiva. Pri ženskah je največja nevarnost na prsih in stegnih, pri obeh spolih pa na vratu, trebuhu in rokah. Baje še vedno največ lepotnih operacij naredijo prav zaradi prehitrega hujšanja. Izguba teže 1 kg na mesec je idealna, pravijo pametni terapevti. Seveda v začetku izgubimo več, po nekaj mesecih pa manj kilogramov na mesec, vendar je zdravo povprečje od 10 do 12 kg na leto.

Že ptički čivkajo, da z drastičnimi dietami ne bomo shujšali. Naredimo si veliko škode, ne samo pri ohlapnih tkivih, tudi resno lahko zbolimo, kot boste videli v nadaljevanju. Če hujšamo počasi, se naše življenjske (ne samo prehranske) navade počasi spreminjajo. Postajajo nam všeč, iščemo alternative, ki nam ustrezajo, okolica se prilagaja in nas lažje podpira.

2. Poveča se koncentracija strupov v telesu. Kadar med hujšanjem ne poskrbimo za pospešeno izločanje strupov, ostane količina strupov nespremenjena. Naš volumen pa se zmanjša. Kar pomeni, da se koncentracija strupov poveča.

Debeluščki imajo veliko prednost pred suhci: strupi se pri njih najprej vskladiščijo v vezivna in maščobna tkiva. Tam so najbolj na varnem in najmanj škodijo. Suhci pa nimajo prav veliko skladiščnih kapacitet v maščobnih tkivih, zato se morajo strupi dokaj hitro naložiti v organe (slabo) in živčevje (najslabše).

Med hujšanjem moramo torej poskrbeti, da bomo res aktivirali vse organe za rastrupljanje. Težava nastane, če nekateri ne morejo več 100% opravljati svojih finkcij. Pri pljučih in koži kar hitro opazimo, ko je kaj narobe. Črevesje nas tudi opozori, seveda pa moramo vedeti, kakšni so kriteriji za zdravo črevesje. Z ledvicami je že malo večji problem, mogoče nas opozorijo otečene okončine, podočnjaki, bolečine pri odvajanju vode, preveč bazičen jutranji urin (ni med 6 in 6,5 pH). Jetra pa nimajo živčevja, zato ne bolijo. So pa prava tovarna za predelavno strupov in zelo pomemben organ za razstrupljanje. Zato bi bilo smiselno pred hujšanjem očistiti jetra, najmanj dvakrat!

Med hujšanjem se moramo občasno klistirati. Seveda se lahko klistiramo že pred začetkom hujšanja, na primer, s kavo, in s tem pomagamo jetrom razstrupljati (kofein v kavi razširi kapilare v jetrih in jih očisti - ni pa kavni klistir nadomestilo za čiščenje jeter z oljem). Dodatna pomoč je kolonska hidroterapija, ki očisti debelo črevo.

Ne pozabimo na pitje čiste vode, ki prav tako rasztruplja in na obisk savne. Pomagajo različne masaže (tudi doma se lahko gnetemo), suho ščetkanje in seveda gibanje.

3. Je šport sploh koristen? S športom pri hujšanje je takole: nujno je potreben, samo s hrano ne moremo zdravo hujšati. S telesnimi vajami si povečamo mišično maso; ne samo, da bomo lažje prestavljali lonce z rožicami, mišice pomagajo tudi pri hujšanju. Kar je pomembno za obdobje po hujšanju - več kot boste imeli mišic, bolj "normalno" boste lahko jedli, ker mišice porabijo več energije. Veliki zdravilec DG me je opozoril, da sem tole napačno napisala. Pravilno je: zaradi športne vadbe se hitreje zniža nivo inzulina po zaužitem obroku. In ker najbolje hujšamo takrat, ko je nivo inzulina nizek, je šport koristen za izgubo telesne teže.

S športno aktivnostjo vplivamo na maščobna in vezivna tkiva. Tako po eni strani poskrbimo za čvrstost tkiv, po drugi strani pa aktiviramo vskladiščene strupe. Dodaten razlog za pospešeno razstrupljanje med hujšanjem.

Ne boste verjeli, ampak pretirana športna aktivnost med hujšanjem ni zaželjena. Izogibati se moramo telovadbi, ki nas močno zakisa. To so vaje, kjer gremo v anaerobno področje. Po domače povedano, ko je pulz previsok, ko moramo globoko in hitro dihati, ko telovadimo predolgo.

Kisline, ki nastanejo pri takšni vadbi, so tudi strupi. Zato moramo med hujšanjem spremljati pH urina in jemati bazične minerale, če je urin prekisel, drugače bodo nastale težave iz točke 4.

4. Drastično pomanjkanje vitalnih snovi. Zelo pogost pojav pri hujšanju z veliki zdravstvenimi posledicami! Zaradi nezdrave prehrane, ki smo jo uživali v preteklih letih, so zaloge vitaminov in mineralov že krepko izčrpane. Med hujšanjem jemo manj, ponavadi veliko mlečnih izdelkov, še vedno kupujemo v najbližjem supermarketu, uživamo tudi nesezonska živila ... Ker se več ukvarjamo s športom, se dodatno zakisamo in porabljamo minerale.

Med hujšanju moramo zato poskrbeti za (sezonsko, domačo) prehrano, ki bo imela veliko vitalnih snovi (vitamini, minerali, mikroelementi, encimi, maščobne kisline, balastne snovi ...). Takšna prehrana ima ponavadi že sama po sebi nizek glikemični indeks, še posebej, če upoštevamo zlato pravilo - čim manj ogljikovih hidratov. Idealni so sveže stisnjeni zelenjavni sokovi iz sezonske zelenjave ali sadno-zelenjavni napitki (npr. Cellagon aurum pokrije vse, kar potrebujemo).

Vendar, pozor! Sokovi so hrana, zato jih jemo počasa in kot malico.

5. Kaj je še priporočljivo za zdravo hujšanje:

- ne jejmo preveč mleka in mlečnih izdelkov
- jejmo samo 3 x na dan, če je res nujno 4 x, vendar naj mine med posameznimi obroki 4 do 5 ur
- za večerjo ne jemo sadja, surove zelenjave in solat saj so idealne za nastanek vrenja (vetrovi dodatno obremenjujejo jetra)
- sadje: samo 1 x na dan en sadež (zaradi glivic, afla toksini)
- ne pozabimo na kakovostne maščobe (1 do 2 jedilni žlici lanenega olja)

Glavni moto pri hujšanju naj bo odvajanje strupov in dodajanje vitalnih snovi, pa boste največ naredili za svoje zdravje.

P.S.
Včasih se zgodi, da nikakor ne moremo shujšati. Vzrok je lahko močno pomanjkanje vitalnih snovi ali hormoni (npr. pomanjkanje testosterona - še posebej pri ženskah).

19 komentarjev:

 1. Kaj predlagate za večerjo, če ne solate? To sem do sedaj jedel, vendar sem opazil, da me mogoče malce napihuje in mi dolgo leži v želodcu tudi med spanjem.

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja: idealna večerja so različne zelenjavne juhe ali dušena/pečena zelenjava. Lahko dodamo malo OH, če smo zelo lačni. Da razčistimo: s solatami mislim zeleno solato, radič, regrat, motovilec ... Lahko pa naredimo solate tudi iz kuhane ali pečene zelenjave (korenje, bučke, zelena, fižol, grah, koleraba, šparglji, čebula, tabinambur, buče ...). Meni zvečer ne paše veliko različnih vrst zelenjave, zato uporabim največ tri.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pa pravijo, da kuhano korenje ni priporočljivo. Da močno dvigne nivo sladkorja. Kaj pa vi mislite o tem?
  LP
  M.

  OdgovoriIzbriši
 4. Kaj pa kozje mleko in izdelki iz kozjega mleka?

  OdgovoriIzbriši
 5. M: korenje ima kuhano in surovo veliko sladkorja, tako kot rdeča pesa. Zato bolj dvigne nivo sladkorja kot npr. zelena ali solata. Seveda pa ga še bolj dvignejo sladkarije ali sladko ssadje. Bolje je jesti korenje, kot pa sladkor. Zame pa je odločilen kriterij, kje je korenje raslo.

  Marija: kozje mleko je malo boljše kot kravje, ker se koze pasejo zunaj in pojejo veliko koristnih trav, zelišč. Še vedno pa vsebuje tuje mlečne beljakovine.

  LP
  Helena

  OdgovoriIzbriši
 6. Pozdravljena gospa Helena,
  na vaši strani sem prebrala, da ste opravila testiranje hormonov.Ker tudi mene zanima to testiranje, vas prosim, če mi lahko posredujete kam naj se obrnem. Ali to lahko uredim tudi preko vas?

  LP Irena

  OdgovoriIzbriši
 7. Irena: pokličite v ordinacijo na 01 283 14 85, pa vam bodo tam vse povedali. Ravno prejšnji teden sem dobila rezultate kontrolnega testa: testosteroni so OK, DHEA so v mejah normale, vendar Dominik pravi, da jih moram še zvišati. Pri meni so rastlinski hormoni pomagali.

  LP
  Helena

  OdgovoriIzbriši
 8. Najlepša hvala, ravnokar sem se že pogovorila.
  Lep in prijazen dan vam želim.

  OdgovoriIzbriši
 9. Lepo pozdravljeni,
  ali sta dva bio jogurta z 1 odstotki maščobe ok in ali je dobro uporabljati še koloidne minerale? Hujšam že 4 mesece in sem spravila okoli 4 kg dol, zelo počasi ... rada bi še kakšnih 7 kg dol spravila. Prvič slišim, da pomanjkanje hormona vpliva na hujšanje, vsekakor pa čestitam za blog!

  OdgovoriIzbriši
 10. Ali je nadomestek za laneno olje lahko sveže mleti lan zamešan v probiotični jogurt?

  OdgovoriIzbriši
 11. Anonimni: Ko primerjate jogurte s koloidnimi minerali, je kot bi primerjali žabo in omaro. Moje mnenje je, da bi morali uživati čim manj mlečnih izdelkov. Zelo verjetno je, da pojeste za malico ali kosilo dva jogurta, namesto zelenjave, ki bi vam dala več mineralov in vitaminov. Koloidni minerali so dobri, ker vsebujejo veliko elementov v sledovih, tudi železo in žveplo, pa tudi razstrupljajo. Jaz jih mešam z grenivkinim sokom, da so manj grenki (klin se s klinom zbija). Tempo hujšanja je pri vas dober, samo vztrajajte in pri tem spreminjajte življenjske navade.

  OdgovoriIzbriši
 12. Anonimni: nič ne more nadomestiti lanenen olja. Mleta lanena semena delujejo predvsem mehansko in pridejo skoraj neprebavljena zopet ven. Pri občutljivem črevesju so lahko prav neprijetna.

  OdgovoriIzbriši
 13. Pozdravljeni,
  Najprej čestitke za blog in članke!
  Napisali ste, da koloidne minerale jemljete z grenivkinim sokom. Sam sem slišal in nato tudi prebral, da je grenivkin sok zelo delikaten za mešanje s kolidinimi minerali (pa tudi z zdravili,poživili, itd.). Menda ima grenivka nekaj, kar v tej kombinacijis proža reakcije, ki niso dobre za telo. Če vas zanima bom poiskal točen vir, kje sem to prebral (šlo je za ameriško znanstveno revijo).

  OdgovoriIzbriši
 14. Anonimni: Sem vprašala moža in ni še ničesar slišal o spornosti grenivkinega soka, ko gre za mešanje z živili in prehranskimi dopolnili. Zato lepo prosim za bolj natančen vir.

  LP
  Helena

  OdgovoriIzbriši
 15. Se opravičujem, vendar sem sedaj prvič slišala, da MLETO LANENO SEME deluje samo mehansko. Ali z mletjem ne odpremo semena, da se lahko izločijo oziroma prebavi tudi olje? Sedaj pa sem v dilemi, zato prosim, če mi lahko obrazložite še dodatno.

  OdgovoriIzbriši
 16. No, pa razčistimo dilemo z lanenim oljem in semeni. Najprej potrebujemo zelo kakovostna semena in bio certifikat ni vedno garancija za dober nakup. Na žalost so standardi tako nizki, da se v "naši" oljarni samo nasmihajo.

  Potem potrebujete dober mehanski mlinček, da se semena med mletjem ne segrejejo in oksidirajo. Drug problem, ki nastane je, da je potrebno zaužiti 4 do 5 krat več semen kot pa olja. Torej, namesto 1 žlice lanenega olja, moramo pojesti 5 žlic lanenega semena. To je pa že količina, ki lahko vzdraži (občutljivo) črevesje, in nas na vsak način tudi mehansko očisti.

  Včasih lahko neprebavljene delčke semena vidimo tudi v blatu. Še en problem lahko nastane: koliko olja se absorbira iz semen? Če je črevesje v slabem stanju, je lahko izkoristek zelo majhen.

  Moj prejšnji komentar je bil površen in upam, da je tokratna razlaga boljša.

  LP
  Helena

  OdgovoriIzbriši
 17. A lahko napišete kako se uspešno redit? :) Večina ima probleme s prekomerno težo, vendar smo tudi nekateri ki imamo probleme s prenizko težo. Kakšen nasvet o zdravem pridobivanju teže bi tudi prišel prav.

  LP

  OdgovoriIzbriši
 18. Pri hujšanju je po izkušnjah pomembno predvsem znižanje oglikovih hidratov ter povišanje vnosa beljakovin. Beljakovine dajo občutek sitosti in zadostno energijo telesu. Ne smemo pozabiti na zdrave maščobe,kot so Omega 3,6,9,laneno olje saj so maščobe naravni takoimenovani "busterji" testosterona. Predvsem pa je pomemben šport in filozofija "manj dati v sebe,kot dati ven".
  Razprava o korenčkih,itd. so lahko zelo dolge in vsak ima po nekem principu prav. Predvsem se je potrebno držati discipline in vadbe ter prehrane...tako dosežeš željeni cilj.

  OdgovoriIzbriši
 19. Lepo pozdravljeni, čudovit članek, sem ga z veseljem prebrala. Naj povem, da sem novopečena blogerka, se še lovim z članki in iščem teme za nove članke. Glede na vaše velike izkušnje, bi vas prosila, če bi pogledali moj članek o hujšanju in ga mogoče komentirali? Vem, da se lahko od vas veliko naučim, zato bom zelo vesela vašega mnenja! http://futr.si/kako-shujsati/
  lep dan! Karmen

  OdgovoriIzbriši