sobota, 20. junij 2009

Feng shui: Intervju o čiščenju in sortiranju v Viziti

Na spletni strani Vizita so objavili tale intervju z mano:

Očistite stanovanje in odprite vrata v svet zdravja!
Za spremembo tokrat upoštevajte pravila feng shui
28.05.2009, 13:59 / Mojca Koprivnikar

Prihajajoči dnevi so odlična priložnost, da se lotite čiščenja stanovanja. Kako se učinkovito lotiti čiščenja, nam je povedala svetovalka za feng šui Helena Golenhofen.


V pospravljenem in očiščenem domu življenjska energija lažje nemoteno teče in pozitivno vpliva na zdravje in počutje tisth, ki v njem živijo.

"Pospravljanje in sortiranje je poceni, enostavno in takoj učinkuje. Po takšni akciji imate občutek, da zopet obvladujete svoje življenje, ste lažji in bolj srečni. Da pa prostori ne bodo zopet prehitro polni, se pred vsakim nakupom vprašajte Potrebujem to stvar? Koliko ur moram delati za njo?" svetuje svetovalka za feng šui Helena Golenhofen.

Zakaj je čiščenje pomembno?
Preveč predmetov, kupi starih časopisov in knjig, prevelike lončnice in umazana tla so najpogostejši vzroki, da prostori nimajo energije. Pojavijo se prah, plesen, vlaga, ni kisika – vse to v feng šuiju označujemo kot negativni qi. Stari, umazani in neuporabni predmeti vas tudi čustveno obremenjujejo. Če je vaša klet polna navlake, še niste obračunali z dogodki iz preteklosti; če je zatrpano podstrešje, ne vidite v prihodnost.

Kako začeti?
Naše bivalno okolje vedno odraža to, kar se dogaja v naši notranjosti. Zato po razvrščanju in čiščenju tudi v sebi začutimo urejenost in jasnost, pravi svetovalka feng shui Helena Golenhofen.
Četudi niste poznavalec feng šuia, velja preprosto pravilo, s katerim boste takoj povečali pretok dobre energije v vašem domu in posledično pozitivno vplivali na svoje zdravje. To pravilo je: znebite se odvečne krame in prezračite prostore!

Golenhofnova pravi, da se razvrščanja in čiščenja vedno lotite postopoma, prostor za prostorom. Pri tem naj sodelujejo vsi družinski člani, saj so predmeti in umazanija last vseh. Na čiščenje se pripravite tako, da si priskrbite veliko škatel ali vrečk. Najprej začnite z razvrščanjem, nato pa prostor še očistite. Pa še to: ne delajte si utvar, da bo vse urejeno, ko si boste kupili večjo omaro ali pisalno mizo.


Rezultat pospravljenega stanovanja sta zadovoljstvo in sreča. (Foto: iStockphoto)

Predmete razvrščajte v tri skupine:
- stvari, ki gredo iz hiše in jih boste prodali, podarili ali zavrgli,- uporabne in potrebne stvari, ki ostanejo,- za predmete iz preteklosti, ki v nas vzbujajo lepe spomine, si priskrbite posebno škatlo za "zaklade" (lahko jo okrasite).

Pri razvrščanju naj vam bodo v pomoč vprašanja: Koliko mi ta predmet koristi? Sem ga v zadnjem letu ali dveh uporabil? Kakšna čustva mi vzbuja ?

In čiščenje se prične …
Začnite v kotu za vrati in v krožni smeri pospravljate po celem prostoru. Dovolj je, da vam uspe v enem dnevu očistiti prostor ali dva, vendar temeljito.

Po končanem čiščenju z vodo in čistilom lahko prostor še energijsko očistite. Po tepihu ali tapisonu posujete grobo morsko sol in jo posesajte. "Meni najljubše pa je čiščenje z mešanico vode (1 liter), alkohola (0,5 dl) in eteričnega olja vrtnice (5 kapljic), ki jo s pomočjo pršilke razporedim po pohištvu in takoj pobrišem s čisto krpo," pravi svetovalka feng šuija.

Čiščenja se lotite z veseljem. Najboljše je, da pri tem sodelujejo vsi družinski člani. Po prepričanjih naših prednikov čiščenje pomeni tudi čiščenje preteklosti, duha in ustvarjanje novih priložnosti. Energija (Či, Qi) bo v pospravljenih prostorih lažje tekla, kar bo vplivalo tudi na dobro počutje. (Foto: iStockphoto)

Zamenjajte tudi barvo prostora
Golenhofnova pravi, da v klasičnem feng šuiju poznamo več metod, s katerim določimo barvo za prostore. Najenostavnejša je izbira glede na smeri neba. S pomočjo kompasa najprej določite sever in ostale smeri neba, potem pa jih označite na tlorisu.

Povezava med smermi neba in barvami pa je takšna:

sever – črna, temno modra
severovzhod, jugozahod – rumena, oranžna, marelična, rjava
vzhod, jugovzhod – zelena, svetlo modra
jug – rdeča, roza, vijolična
zahod, severozahod – bela, siva

Na severu lahko za lažje urejanje črno in temno modro barvo kombinirate z belo in sivo, na jugu pa rdečo, roza in vijolično z zeleno barvo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar