torek, 21. december 2010

Feng shui: Dung Gee - nov začetek

Danes ob 7.28 uri se je začelo kitajsko novo leto 2011. Ne, nisem se zmotila, res je. Začelo se je kitajsko leto po sončnem koledarju. V začetku februarja (ali nekaj dni ali pozneje) pa se začne kitajsko leto po luninem koledarju. Mojster Chan pravi, da se lunin koledar bolj uporablja za yin teme, kot je zdravje. Zato vse, ki so bili rojeni od 22.12. 2010 naprej, uvrščamo v leto zajca. Po mojih izkušnjah to drži.

Kitajska pismenka za zajca, ki bo vladal v letu 2011

Današnji dan se imenuje dung gee (izg. dang dži) in se seveda pokriva z "našim" začetkom zime. S tem, da so kitajski letni časi malo zamaknjeni (zima se je začela že 7.11.) in z dung geeom proslavimo začetek "dvigovanja" energije. Od danes naprej bo yang energija vedno močnejša in svoj višek bo seveda dosegla 22.6. (ta dan se imenuje dai shu).

Da bo vse skupaj še bolj komplicirano, pa je prvi mesec v sončnem koledarju - februar. Zato boste na koledarjih, ki jih dobivate v kitajskih restavracijah, opazili, da je pod mesecem februarjem narisana ena vodoravna črtica (kitajska pismenka za številko ena).

Predavateljica Petra nam je na seminarju Date Selection povedala, da je zadnjih 30 dni pred dung geeom zelo naporen in stresen. Kot parni kotel, ki je tik pred ugasnitvijo, pa še vseeno bruhne nekaj pare.

Ampak, od danes je vse drugače. Stara energija se je poslovila, prihaja nova. Zadnji mesec je bil zame kar stresen, razen tedna v Egiptu. Razmišljala sem o nakupu daril in o različnih zabavah in pripravah na praznovanje. Ravno v slabem mesecu se dogajajo, zato smo utrujeni, tečni, pod stresom. Mogoče pa ne bi bilo slabo nakupiti daril že prej, torej pred 22.11.? Ali pa med 22. in 24.12.! Zamudniki, je še nekaj upanja za vas, da boste našli lepo darilo.

Ste bili letos dovolj pridni?

Letos sem brez slabe vesti poslala več kot 70 čestitk. Uživam v izbiranju kartic in iskanju besedila, čeprav naj bi bilo pošiljanje papirnatih čestitk zelo neekološko. Ampak, sem se odločila, da bomo teh nekaj vej, ki so jih porabili za papir, privarčevali na drug način.

Tudi z darili sem imela letos veliko srečo. Za domače sem dobila ideje kar v trgovinah, nečaki tako dobijo denar (moj preverjeni nasvet: tujim otrokom, ki so stari več kot 10 let, ne kupujte nesmiselnih daril, raje jim dajte denar ali darilni bon), mož je dobil vstopnici za dva glasbena koncerta.

Odločila sem se, da bom tudi z načrtovanjem dveh novogradenj počakala do dung geea, saj se res ne bi spodobila, da bi novo-gradnjo začela načrtovati ob izteku leta.

4 komentarji:

  1. Se vidi, da je bila včeraj polna luna - naredila sem napako. Dung Gee se je seveda začel danes, 22.12.2010. V torek sem na vse dokumente pisala, da je že 22.12. ... Očitno sem staro energijo želela čim prej prepoditi.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se pa zdi, da je tista energija prehitevala, morda pa je bilo krivo sonce :-). Včeraj sem si okrasila balkon, postavila drevesce v sobo in ga že tudi okrasila. To se mi ni še nikoli zgodilo. Vedno smo vse počeli zadnji dan, tik pred zdajci.

    Lep pozdrav in vesele praznike!
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Soimenjakinja: ne smemo pozabiti, da smo še vedno pod vplivom energije tigra, ki je zelo poskočna in dinamična žival. Tudi zajec bo v letu 2011 pridno skakljal, samo z manjšimi tačkami.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa naročniki novogradenj vedo, da delo stoji? Nisem več na tekočem, ker sem iz enega projetka "izključena".

    OdgovoriIzbriši