petek, 20. avgust 2010

Šport: Kaj pomaga pri bolečih mišicah

Po današnjem napornem treningu že čutim rahle bolečine v nekaterih mišicah. Ja, govorim o "muskelfibru". Še posebej mišica na vrhu leve ritnice me prav lepo pozdravlja, ko jo obremenim. Ker je moj trener danes omenil pomanjkanje mazohizma pri njegovih strankah, in tudi na splošno bil zelo zahteven pri količini vaj, se bojim, da ta glavne boličine šele pridejo.

Kako si lahko pomagamo?

1. Zelo pomaga masaža. Ker trenutno nisem kaj dosti razpoložena za dotike drugih ljudi, se bom malo pregnetla sama. Mogoče pa bom v nedeljo odšla na masažo, se mi zdi tako dober dan za razvajanje. Ne, ne, sem pravkar prebrala v nekem članku, masaža samo poveča bolečine v mišicah.

2. Bolečim mišicam po naporni vadbi se ne moremo izogniti, pravijo strokovnjaki. Lahko pa jih močno oblažimo z raztegovalnimi vajami, ko končamo z vadbo. Vendar tudi to naj ne bi več držalo; raztegovalne vaje bi naj bile bolj smiselne pred vadbo, saj mišice naredijo gibljivejše in jih "segrejejo".


Kaj natančno se pri muskelfibru v mišicah dogaja, si strokovnjaki tudi še niso enotni. Eni pravijo, da je za bolečine odgovorna mlečna kislina, ki nastane pri fizični obremenitvi mičice. Neka novejša teorija pa pravi, da se v mišici pojavijo drobne pretrganine, ki se vnamejo, zato mišica oteče in pojavijo se tipične bolečine.

3. Ne pretiravamo z vadbo in še posebej začetniki naj upoštevajo pravilo, da je manj več.

4. Resnično pomaga samo počasna hoja ali kolesarjenje. Ali pa počitek.

5. Ker so boleče mišice tudi posledica kopičenja kislin, si je po treningu najbolje narediti bazično kopel in dolgo, dolgo ostati v njej. Danes zvečer se bom razvajala na ta način in do konca prebrala zanimiv roman, ki ga trenutno berem.

Tudi, če smo dobro natrenirani, nam bolečine v mišicah ne bodo prihranjene. Če mišice preobremenimo, se bodo bolečine pojavile.

Seveda, če ne bomo prej prekinili vadbe. In to je naloga osebnega trenerja - da te "požene" čez mejo, pa ne preveč.

P.S.
Ko smo že pri osebnem trenerju, se vam moram malo potožiti. Si predstavljate, da me korigira tudi pri teku? Glavo gor (ne gre, ker tečem brez očal in se bom spotaknila), roke višje in ob telesu, pa boš tekla hitreje (kakšna ideja, zakaj pa bi naj tekla hitreje, potem se bom bolj utrudila), puščaj noge za sabo (no, ta je res močna, saj se pri vsakem koraku z zadnjimi atomi moči trudim, da bi jih premikala naprej).

2 komentarja:

  1. Draga Helena, prejle, ko sem šla tečt, sem mislila nate, da res ne more bit fajn, da te nekdo korigira. Mislim, da moraš narediti "red".
    Držim pesti, da ti bo kopel dobro dela :)
    Pozdrav od gorenjske ultrašice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ruth, moram ti priznati, da ima moj trener skoraj vedno prav - kadar gre za šport, seveda. To je pač njegovo delo in moje jamranje je bilo bolj simbolično, samo sporočilo, da mi na treningih ni nikoli dolgčas. Kopel je bila odlična, danes sem šla sama tečt in plavat. Upam, da tudi ti pridno razkisaš.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši