petek, 19. marec 2010

Potovanje: Malo športa in veliko vrta v Hurgadi

Hotelska plaža ni bila nič posebnega - fini, mehak pesek, kot se za Egipt spodobi. Ko bom naslednjič ležala na hrvaških skalah, se je bom z nostalgijo spominjala. Vse je bilo izredni čisto, tako okolica, kot v sobah in restavracijah. Seveda samo znotraj hotelskega kompleksa. Takoj za ograjo je bilo neurejeno, kar poznate vsi, ki ste že bili v Egiptu.

Hotel je bil 95% zaseden, vendar nismo nikoli imeli občutka, da je tako poln. Nikjer ni bilo gneče, ne pri ležalnikih, ne v restavraciji. Hotel je ležal v zalivu, ki je bil po moji oceni dolg 3 kilometre. Levo od njega je bilo še kakšnih 10 hotelov, desno najprej nič, potem pa še hotel ali dva.

Letos sem se izkazala in vsako jutro odšla na tek. Prvi dan sem začela ob 8.30, vendar je bilo že prevroče. Tako sem vsak dan bolj zgodaj vstajala in zadnje dni začela ob 6.15 - to je v naši časovni coni ob 5.15! Seveda sem šla tudi spat temu primerno, okrog 9. ure. Kot vidite, sem si res lahko napolnila baterije.

Vreme je bilo vse dni izredno lepo, temperature nadpovprečne, od 28 do 30 stopinj. Kljub slabi ponudbi športnih animacij, sem lahko obiskovala vodno gimnastiko, jogo in razgibalno gimnastiko. In seveda plavala. Vsi animatorji so bili bolj plesalci, kot športniki, zato so nam kazali popolnoma neprimerne vaje in se niso znali odzivati na potrebe skupine. Vodja vodne gimnastike je ob robu bazena izvajal hitre plesne figure, ki bi jih naj mi v vodi ponovili. Lahko si predstavljate, da smo bili bolj zafrustrirani, kot animirani.

Za sprostitev nam je še vedno ostal sprehod po vrtu:

Toliko palm in v tako dobrem stanju, že dolgo nisem videla

Pogled na glavno stavbo z recepcijo

Tokrat so me navduševale palmine skorje

Naravni procesi: novo nadomesti staro

Še en detajl palminega debla

Vrtnarji so vrt popestrili z oblikovanimi grmički, ki smo jih vsi občudovali

Pred zajtrkom je bil to še čisto normalen grm, po zatrku pa ptič

Kot Alica v čudežni deželi ...

Je takšno javno kljunčkanje v Egiptu sploh dovoljeno?
Ne vem, če je te klopi sploh kdo uporabljal za sedenje, smo jih pa vsi fotografirali

Umirjeni deli hotelskega naselja

Buhh! Ste se kaj ustrašili?

Sprehod po vrtu sem zaključila - pogled izpred vrat hotelske sobe

Vidite črno piko med prvima tramovoma? To je grlica, ki mi je "pomagala" vstajati ob 6. uri - začela se je dreti ob 5.45 ali celo prej. Kaj pa hodim "k njej" na dopust ...

Še zadnji pogled iz sobe, potem pa domov
Aja, sobo sva zamenjala samo enkrat - že ta podatek pove, da sem bila z dopustom zelo zadovoljna.

3 komentarji:

  1. hahaha...zelo zdravi vrtovi-verjetno preliti z kemikalijami, da ne razmišljam kako ekološko je porabljati vodo za zeleno travico sredi pustinje

    OdgovoriIzbriši
  2. Egipčani že dolgo pridobivajo sladko vodo iz morske vode (z reverzno osmozo). Zato si tudi lahko v hotelih umivamo zobe kar z vodo iz pipe. Koliko kemikalij uporabljajo za nego vrta, ne vem, sem pa vsak dan srečevala 15 vrtnarjev, ki so z ročnim delom oblikovali vrt.

    Glede na jutranji kondenz, ki sem ga večkrat doživela (bilo je kot v turški savni), jim ni potrebno toliko zalivati, kot si mislimo.

    Je pa takšen dopust ekološko sporen, to drži. Jaz si svojo eko bilanco izravnam tako, da za skoraj vse opravke od aprila do oktobra uporabljam kolo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. ja reverzna osmoza kot postopek porabi ogromno električne energije zato si jo lahko privoščijo arabci ki imajo pač veliko nafte; vzdrževanje "sterilnih" vrtov seveda zahteva veliko kemikalij za preventivno uporabo saj bi lahko taki in drugačni "škodljivci" naredili veliko škode - pač poznam to tematiko; npr. veliki vrtovi in golf igrišča so prava katastrofa za podtalnico, nezaželjeni so krteki, ki vrtajo po zemlji, rovke itd...pa hitro pridemo do sterilne površine.
    Ja tudi sam se vprašam koliko sem ekološki ko se posedim na letalo - zadnja leta sem veliko zmanjšal svoje poti - tudi v SLO najdem čudovite kotičke...

    OdgovoriIzbriši