nedelja, 7. februar 2010

Zdravje: Najbolj umazane stvari okrog vas

Veste, katere stvari, ki jih vsak dan uporabljate, so najbolj umazane? To so: čevlji (najbolj), gobica za pomivanje posode in računalniška tipkovnica.

Ne, ni nas potrebno biti strah bakterij na domači straniščni školjki, na naši tipkovnici jih je veliko več

Po umazaniji izstopajo ženske tipkovnice; ženske pogosteje uporabljamo kremo za roke in na mastne tipke se umazanija hitreje prilepi.

Čevlje si Slovenci pridno sezuvamo, zato ne prinašamo veliko umazanije v bivalne prostore. V filmih ste zanesljivo videli, kako Američani pospravljajo čevlje v garderobno omaro, ki se nahaja v spalnici? Zame je to grozljivo, saj morajo s čevlji najprej priti v spalnico, tam sezuti prepotene čevlje in jih dati v omaro k drugim oblačilom. Je tukaj kakšna logika? Bom ob priliki vprašala kakšnega Američana. Bi mi predsednik Obama odgovoril na to vprašanje?

Tretja najbolj umazana stvar je gobica. Na njen se zelo rade razmnožujejo bakterije, saj je v kuhinji toplo, gobica je vlažna in polna ostankov hrane.

Če si bomo še naprej sezuvali čevlje v predsobi, pogosteje menjavali gobice za pomivanje posode in vsaj enkrat na mesec obrisali tipkovnice, bomo preprečili veliko okužb. Res ne razumem, zakaj nam tega ne sporočijo z Ministrstva za zdravje. Je preveč enostavno?

2 komentarja:

  1. Gobico lahko tudi večkrat prekuhamo ali pa steriliziramo v mikrovalovni, če jo imamo. Jaz je nimam, zato večkrat prekuham krpe in gobice.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, odlična ideja, to sem pozabila omeniti. Gobico lahko umijemo tudi v pomivalnem stroju.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši