petek, 12. februar 2010

Življenje: Naj podpišem ali ne?

Ste opazili peticijo časopisa Mladina "Ukinimo vojsko!"? Nimam še izoblikovanega mnenja, ali je res potrebno ukiniti vojsko. Sem bolj za ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti, s tem, da bi morale "odslužiti" tudi ženske. Seveda bi bil možen tudi civilni rok in delo v bolnišnicah, domovih za ostarele, jetnišnicah ...

Zdi se mi, da bi 6 mesecev vojaškega drila ali dela z bolnimi in šibkimi, zelo pozitivno vplivalo na odraščajoča dekleta in fante. Videli bi, da so v potrošniški družbi pomembne tudi druge vrednote in da je na stara leta, ko nosiš plenice ali kakaš v kahlo, čisto vseeno, koliko materialnega bogastva si prej nagrabil.

Ministrica Jelušič seveda brani "svoje" vojake in obstoječi sistem. Mladinina peticija je zelo odmevna, saj imamo že dovolj patrijskih in afganistanskih zgodb. Če bi bila njena svetovalka, bi ji predlagala, da naj takoj pošlje nekaj tisoč vojakov čistit sneg. Kako lepo bi bilo gledati mlade, močne in zagnane vojake in vojakinje, ki v zeleni uniformi čistijo ulice, vasi, tovarne. Jaz bi jim takoj prinesla vroč čaj in najboljši domači borovničevec. Kot v starih socialističnih časih.

Pridružiti bi se jim morali študentje in študentke, saj bi si s tem zelo izboljšali pogajalska izhodišča. Počitnice so skoraj končane, izpitni roki zaključeni, telesa mlahava zaradi dolgotrajnega učenja. Skupaj z vojaki bi ustanovili nekaj delovnih brigad in osvobodili mesta/vasi snega. Pa še golaž bi jim skuhali v gasilskem domu in spekli pecivo!

Iz vsega tega ne bo nič, to je jasno. Je pa mladinina peticija dobro izhodišče za razmišljanje o bližnji prihodnosti. Kam bomo dali ostarele starše? V hiša, kjer sedaj živijo, ne bodo mogli ostati, saj so prevelike in brez dvigal. Podobno je v stanovanjih, ker bloki skoraj nimajo dvigal.

Kdo bo starše negoval, če pa vsi sanjajo o dobro plačani službi za malo dela? Ob tej priliki vam bom zaupala stavek, ki ga izrečem, ko slišim (slovenske) nacionaliste: "Upam, da ti bo na stara leta, ko boš nemočen ležav v postelji, rit brisala Neslovenka ali Neslovenec!" In to je celo zelo, zelo verjetno ...

Naj podpišem, ali ne?

1 komentar:

  1. Tudi meni je kar žal, da ni več splošne vojaške obveznosti. Marsikateri fant se je takrat prvič srečal ne le z vojaškimi zadevami ampak s čisto osnovnimi: kako pospraviti omaro in zložiti cunje, postlati posteljo, počistiti kopalnico in wc, očistiti čevlje... vstati ob spodobni uri in poskrbeti za osnovno higieno... saj ne, da se tega ne bi mogli že prej naučiti - a marsikomu ni bilo treba, saj ga je crkljala pretirano skrbna mamica, ki se ni zavedala, da mu s tem dela medvedjo uslugo. Najboljše, kar lahko starši naredimo za svoje otroke, je, da jih imamo radi - a jih kljub temu ne razvajamo preveč in jim poleg vseh materialnih dobrin damo tudi priložnost, da sami opravijo dela, ki jih bodo opravljali potem, ko bodo šli enkrat na svoje. Pa četudi malo narobe - s poizkušanjem in razmišljanjem z lastno glavo se naučimo še več kot s slepim sledenjem ukazom.

    OdgovoriIzbriši