sreda, 9. december 2009

Zdravje: Zopet "škrobnati" jedilniki iz Nedela

Ste mislili, da sem spregledala jedilnik (poln ogljikovih hidratov) v zadnjem Nedelu (priloga Odprta kuhinja)? Nikakor! Razburjala in komentirala sem že v nedeljo, poslušalec pa je bil samo eden in se je v celoti strinjal z mano.

Boste rekli, da se morajo v družini prilagajati alergikom in da za kuho uporabljajo eko izdelke. Vse to je res, vendar je bilo na predstavljenem jedilniku zopet premalo kuhane in surove zelenjave. S svojimi pripombami vas želim samo ozaveščati in povedati, kaj je zdrava prehrana. Verjemite, po tolikih letih izkušenj z alternativno medicino, lahko zelo samozavestno zagovarjamo svoje trditve.

Srčno upam, da izbrani kandidati prikažejo "popačene" jedilnike, torej neke izbrane in za njih zanimive jedi, ki jih pa v resnici nikoli ne jedo skupaj v enem tednu. Vmes jedo tudi kakšno solato ali več zelenjave. Upam.

Če niste prebrali Nedela, je tukaj jedilnik:

- peresniki z orehovo omako, rožičev puding
- bučna juha s čičerko in krompirjem, pirini slivovi cmoki
- pečen krompirček s čičerko in krompirjem, ingverjev čaj z jabolčno kašo
- tortelini s kromprijevo omako, kakavovi piškoti s figovim nadevom
- kokosova juha s koruzo in grahom, jabolčni zavitek
- pica z akaču sirom, zelje v solati z orehi in arganovim oljem (juhuh, končno nekaj vitalnega!)
- tortilje z mehiškim fižolom, omake

Sem pretiravala? Ne! In poten se čudimo, da smo tako bolni. Zadnjič sta me na seminarju takoj "izrabili" dve udeleženki, da naj jima svetujem, kako bi se njuna moža pozdravila. Eden je imel velike težave z želodčno kislino, drugi bolečine v sklepih in kosteh. No, in, boste rekli? Je to kaj posebnega? Ja, ampak eden je bil star 30, drugi pa 40 let. Takšne simptome so še pred ne tako dolgo časa dobivali moški pri 60.

Da družini iz Nedela ne bi naredila krivice, sem še enkrat pregledala recepte. Ja, to kar razberemo iz imena recepta, je tudi notri. Na primer, tortelini s krompirjevo omako. Zakaj še krompirjeva omaka (OH), če so že tortelini polni škroba? Kje je zelenjava in solata?

Kot vidite, sem danes naspidirana (moram pogledati v kitajski koledar, kakšen dan je), kljub temu, da sem bila zjutraj že na pilatesu. Vesela novica me je čakala na Ruthinem blogu, ko je napisala, da se je po daljši tekaški turi celo skopala. Bravo, Ruth, zaslužila si si nagrado, zato bom v naslednjem prispevku napisala, kako pomembno je hormonsko ravnotežje pri športnikih.

2 komentarja:

  1. Draga Helena.
    Saj v banjo zlezem prav vsak dan :)
    A na bazično kopel sem pa res malce pozabila in sem ti hvaležna, da si me spomnila.

    Kar se tiče Prezljevih - so Matejini sosedje - sem prepričana, da pojedo veliko zelenjave. Ni mi pa jasno, zakaj je niso uvrstili na jedilnik.

    Se morda spomniš, kaj sta za Nedelo skuhala naš Jan in njegova Neža? Škoda, da nisi pokomentirala.

    Drži se!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, saj to je moje srčno upanje, da v resnici vsak dan jedo bolj zdravo. Ne vem, zakaj tega ne predstavijo drugim. Seveda je manj zanimivo, če napišeš da ješ motovilec ali radič s fižolom ali koruzo. Mogoče pa je takšna direktiva v uredništvu.
    Jedilnika Jana in Neže se ne spomnim, poleg tega - kje pa bi si upala "šimfati" tvoje mladiče?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši