četrtek, 17. december 2009

Rožice: Uporabne hortenizije na Azorih

Azori so raj za vse ljubitelje hortenzij. Zaradi blagega atlantskega podnebja cvetijo skoraj celo leto. Najlepše so baje maja in junija, jaz sem jih fotografirala na začetku avgusta 2006.

Sadijo jih povsod tam, kjer morajo utrditi teren. Najpogosteje so to brežine ali ob zaščitnih (protierozijskih, protivetrnih) zidovih. Zelo hitro se razraščajo, tako da jih kmetje obravnavajo kot plevel in pokosijo, ko prerasejo njim namenjeno območje.

Radi jih imajo tudi cestarji, saj so idealne rastline za utrjevanje brežin. Na žalost nimam slike, kjer so ob pravkar dokončani cesti posadili hortenzije. Približno 30 cm dolge palice so štrlele vzdolž nekaj sto metrov ceste. Domačini so povedali, da se bodo že naslednjo pomlad na tem mestu razcveteli modri cvetovi.

Hortenzije niso moje najljubše rožice, na Azorih pa se jih nisem mogla nagledati. To je pač tako kot z bananami, anasom in papajo: ko jih enkrat poskusiš v njihovi domovini, se ti zdijo doma kupljeni sadeži samo bled ponaredek.








2 komentarja:

  1. Tudi jaz naravnost obožujem hortenzije(modre še posebno)in hvaležna sem vam za idejo destinacije,ki si jo po novem želim obiskati.
    Lili

    OdgovoriIzbriši
  2. Lili, potem so Azori vaš naslednji cilj, to drži. Meni je bilo na otokih zelo lepo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši