sreda, 16. december 2009

Zdravje: Kdaj je rešitev klistiranje?

Obljuba dela dolg. In že pred dvema tednoma sem vam obljubila, da bom napisala prispevek o tej strašni temi - klistiranju.

Čisto pravi dan sem si izbrala, saj imam že od včeraj popoldne črevesne težave. Vem, da vas detajli ne zanimajo, sem pa veliko časa preživela na stranišču. Danes je Dominik ugotovil, da mi nagajajo virusi gripe iz leta 1979!

Tako, dovolj je bilo uvodnih zmuzljivih stavkov, zdaj se bomo posvetili klistiranju. Vse skupaj sploh ni takoooo grozno, kot si nekateri predstavljajo. To so predvsem ženske, ki so že rodile. Ne vem, kaj z njimi počnejo pred porodom; po pripovedovanju so bolečine hitro pozabljene, travmatične izkušnje s klistiranjem pa očitno ne.

Moški to temo jemljejo zelo pragmatično. Ko jim v ordinaciji omenimo, da naj naredijo 14-dnevno kuro s klistiranjem, skomignejo z rameni in rečejo, ni problema, kaj moram spiti ... No, po strokovni razlagi o tem kaj jih v resnici čaka, malo stisnejo ritko, ampak so še vedno za to. Najmanj problemov pa imamo z otroci. Tistih nekaj, ki so se morali klistirati, je to preživelo zelo junaško.


Vzorčni irigator v ordinaciji ima družbo ježa in storžev

Zakaj bi se pa naj sploh klistirali?
Saj lahko pojemo odvajalo, boste rekli. Ali spijemo veliko Donata. Ali, če res ne gre drugače, gremo na kolonsko hidroterapijo, kjer čiščenje našega črevesja opravi aparat. Prvi dve metodi po nepotrebnem dražita celo črevesje, zadnja pa je draga in potrebujemo pomoč.

Argumentov ZA klistiranje je več kot PROTI. Proti je samo eden in sicer predsodki. Ampak, so nepotrebni, saj se dobijo simpatični irigatorji za klistiranje in natančna navodila za izvedbo klistiranja.

Koristi pa so velike:

- učinkovito razstrupljanje zadnjega dela debelega črevesja, kjer je največ strupov;

- hitra in enostavna pomoč pri vročini, zaprtju, glavobolih, zastrupitvah;

- obvezen ritual pri postenju;

- kot 14-dnevna kura (lahko preventivna ali kot razstrupljevalna).

V vodo za klistiranje lahko dodamo različne dodatke, kot je limonin sok, kamilični sok, kavo, bazično kopel. Klistiranje s kavo (skuhamo turško kavo in sicer iz 1 litra vode in 3 žlic eko kave, ohladimo na 37 stopinj se klistiramo) je posebno doživetje, še posebej, če ne pijemo kave ali pravega čaja. Kofein iz kave namreč preko črevesne stene pride do črevesja, tam razširi kapilare in očisti jetra. Kavni klistiri so obvezni za rakave bolnike, ko se odločijo za alternativni način zdravljenja.

Zelo dobre dodatek je bazična kopalna sol (2 čajni žlički na 1 liter vode). Kot sem že omenila, je v zadnjem delu črevesja največ strupov, ki se želijo z blatom izločiti iz telesa. Strupi pa so ponavadi kisli, zato bazični klistir pomaga uravnavati kislo-bazično ravnovesje. Izločanje strupov je boljše in hitrejše.

Bazični prašek ni primeren (ker vsebuje citrate, ki šele v telesu reagirajo bazično), lahko pa uporabimo sodo bikarbono (2 čajni žlički na 1 liter vode).

Naslednjič torej, ko boste zaprti, ko boste imeli glavobol ali migreno, ko boste želeli razstrupiti telo, si pogumno pripravite klistir. Malo vaje, pa bo šlo.

P.S.
V porodnišnicah pa si naj končno omislijo irigatorje z manjšimi posodami. Nosečnica, ki ima popadke, res ne potrebuje naenkrat 3 do 4 litrov vode. Dovolj je klistir z enim litrom vode, po potrebi se naredi še eden. Veliko nemških porodnic si klistir naredi doma - tako kot njim ustreza.

Ni komentarjev:

Objavite komentar