četrtek, 26. november 2009

Zdravje: Posledice pri zakisanem tkivu

Nadaljujmo z zakisanjem, to tako pomembno in zanimivo temo:

Pri zakisanosti se pojavijo značilni simptomi, na primer, močno nočno potenje, vročinski valovi (menopavza), nespečnost med 1. in 3. uro (jetra prevzamejo del strupov in tako pospešeno delajo, da ne moremo spati). Tudi putika je tipična posledica zakisanosti. Telo namreč (nevarne) kisline odloži v okončine, čim bolj stran od srca.


Pri zakisanosti se pojavi ta problem: zaradi napačne prehrane s premalo minerali ostajajo kisline v telesu, hkrati pa se za nevtraliziranje teh kislin porabljajo minerali iz zalog (lasje, nohti, kosti).

Ko smo zakisani nam drastično primanjkuje mineralov. In to tistih dobrih. Nič vam ne bo pomagalo, če boste kupili poceni mineralne tablete v prvi lekarni. Izdelane so namreč iz anorganskih (sintetičnih) mineralov, ki se zelo slabo absorbirajo. Cena je seveda nizka, takšen pa je tudi izkoristek. (O tem bom še kaj napisala, brez skrbi.)

Celulit je tipična posledica zakisanosti telesa. Ženske, ki so se pridno namakale (1-2 x na teden, 60 do 90 minut) v bazičnih kopelih, so povedale, da se jim je samo zaradi kopeli zmanjšal celulit za vsaj eno stopnjo. Tudi moje izkušnje so takšne, ampak meni tako ne boste verjeli ...

Kisli presnovki se odlagajo predvsem v maščobno in vezivno tkivo, potem pridejo na vrsto drugi organi (glejte folijo zgoraj). Kaj se zgodi? Tekočina, ki je v tkivih in organih spremeni pH vrednost. (Tudi o tem bom pisala v posebnem prispevku na blogu.)


Kaj se zgodi pri odlaganju kislin v tkiva: medcelična tekočina postane želatinasta. Zato nismo več gibčni! Dojenčki imajo čisto medcelično tekočino in prožna vlakna, pri nas pa se ta tekočina zgosti in vlakna otrdijo.

Tega bi se morali najbolj zavedati športniki. Želatinasta tkiva se hitreje poškodujejo, slabše celijo, prenesejo manj obremenitev.

Ker postanejo želatinasta tkiva manj prehodna, pride do celic manj hranljivih snovi, celice ne dobijo dovolj hrane (slabše sposobnosti telesa), pa tudi transport strupov iz celice je otežen. Krči so pogostejši in občutljivost na bolečino je večja. Zakisanost je eden izmed vzrokov za nastanek alergij, revme in artritisa (še ena od naslednjih tem).


Razumevanje zakisanosti je zelo enostavno, če si zdravje predstavljamo kot kislo-bazično ravnovesje. Dejstvo je, da bomo vedno uživali hrano, ki bo zakisala. In da imajo živila vedno manj mineralov in elementov v sledovih. Torej moramo poskrbeti za drugo stran bilance - za razkisanje.

Upam, da so vas zgornje folije vzpodbudile, da boste o zakisanju začeli vsaj razmišljati. Pri športnikih pa bi bilo najbolje, če bi občasno, dobili infuzije z minerali, obvezno pa po bolj naporni tekmi. To v tujini že prakticirajo.

4 komentarji:

  1. Kolikšno količino bazičnih tablet pa priporočate športnikom in kdaj jih je najbolje vzeti?

    P.S: moram pohvaliti vaše bloge o zakisanosti

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole vprašanje ste postavili, še preden sem v petek napisala prispevek Zakisanost za športnike. Odgovor ste našli tam.

    LP

    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Ravno sem prebrala še en članke od jetrih, za čiščenje pa priporočajo zdravilno rastlino ki se imenuje pegasti badelj:
    http://www.bodieko.si/jetra-so-nasa-cistilna-naprava

    OdgovoriIzbriši
  4. no sem opazila da link ne dela tako da nam samo copy/paste :)

    OdgovoriIzbriši