torek, 24. november 2009

Zdravje: Palec v usta

Eden izmed načinov, kako lahko ugotovimo zakisanost telesa, je tudi metoda "Palec v usta!". Mislim na nožni palec, seveda. Dojenčki s tem nimajo težav, ker pridejo na svet nezakisani.

Zelo učinkoviti test za zakisanje telesa: nožni palec v usta

Njihova vezivna in maščobna tkiva so še prez kislih presnovkov, zato so izredno gibčni. Kaj se pri zakisanju dogaja v kapilarah in tkivih, vam bom predstavila s pomočjo Dominikovih folij (ja, tudi na to temo je imel predavanja):

Po zdravi kapilari priteče kri in transprotira hranilne snovi (kisik, aminske kisline, vitamine, minerale, maščobne kisline) v celico

Če uživamo preveč živalskih beljakovin (ki močno zakisajo), se stene kapilar odebelijo.

Pri zakisanosti se odebelijo tudi kolagenska vlakna v tkivih

Zaradi odebeljenih kapilar in kolagenskih vlaken pride v celico manj hranilnih snovi, saj se mora kri prebijati najprej skozi odebeljene stene kapilar, potem pa skozi zgoščeno mrežo vlaken.

Kaj naredi naše pametno telo? Poviša krvni pritisk (s pritiskom se lažje prebija skozi zgoščeno tkivo) in zgosti kri (večja koncentracija hranilnih snovi). Zelo logična reakcija.

Kaj pa naredi zdravnik? Predpiše vam tablete za znižanje krvnega tlaka in redčenje krvi. Klasično simptomatsko zdravljenje. Moj nasvet: 6 mesecev veganske prehrane in intenzivno razkisanje, pa se bo stanje drastično izboljšalo.

Bolezni, ki so povezane z zakisanostjo telesa (vseh bolezni niti nismo našteli)

Zakisanost ni neka nedolžna motnja, saj je večina civilizacijskih bolezni povezana z njo. Koliko denarja bi lahko prihranili v zdravstveni blagajni, če bi zdravniki preventivno delovali ali pa vsaj na začetku simptomov ZAHTEVALI od pacienta, da zdravo je.

Zelo težko je delovati preventivno, vendar se ravno pri zakisanosti zelo splača

Ko boste naslednjič dobili krvni izvid, poglejte, ali so vaše vrednosti hematokritov v teh mejah.

4 komentarji:

  1. Od kje pa naj potem dobi športnik, otrok v razvoju B oz. katere vire beljakovin potem najbolj priporočate. Bi lahko organizirali kako predavanje, katero bi govorilo o zakisanosti, zdravem prehranjevanju in ohranjanju bazičnosti?

    Sam sem športnik in kot verjetno večini športnikom govorijo beljakovine so potrebne za obnovo oz. regeneracijo, itd... Sam si ne predstavljam treningov in regeneracije brez večje količine beljakovin, in tudi ne bi rad izgubil mišične mase in izgledal suhec:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Športniki so posebno poglavje pri zakisanosti. Res je, da morate jesti beljakovine, tako kot tudi vsi ostali. Vendar imate športniki dodaten problem, saj s športnimi aktivnostmi (delo mišic)pridelate veliko količino kislih presnovkov. To se nabira in nabira ... Težava torej ni v beljakovinah (hrani), ampak z izločanjem kislin. Športniki morajo poskrbeti za to, da v telo vnesejo kakovostne minerale (mislim predvsem na minerale rastlinskega izvora - kar v našem bazičnem prašku in tabletah tudi je), ki nevtralizirajo kisline. Soli, ki nastanejo, se izločijo z urinom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko pa je tista količina beljakovin, ki je še spremenljiva za športnike, če govorimo dnevno: 200g mesa, skuta... ?

    OdgovoriIzbriši
  4. in intenzivno razkisanje ... Kaj točno se razume pod tem?
    Še nasvet za kakšno dobro knjigo o veganski prehrani (željeno z recepti)?

    OdgovoriIzbriši