petek, 27. november 2009

Zdravje: Zakisanost za športnike

Kar v novi temi bom odgovorila na vprašanja športnikov, ki so komentirali prispevke o zakisanosti telesa. Zelo me veseli, da ste se oglasili in vas tema zanima, saj lahko šport hitro postane nezdrava dejavnost, če ne poskrbimo za razkisanje.

Se spomnite mladih nogometašev, ki so umirli med tekmo? Zelo verjetno so bili preveč zakisani. Med tekmo, ko so bili fizično zelo aktivni, se je porušil t.i. puferski sistem. Ta sistem zagotavlja, da ima kri bolj ali manj konstantni pH okrog 7,4 drugače umremo. Dovoljena so nihanja od 7,2 do 7,6 pH, kar je zelo malo, če vemo, da je lahko urin kisel do 4,2 in bazičen do 10 pH, pa smo še vedno živi.

Vse, kar se dogaja v telesu, je torej namenjeno vzdževanju tega ozkega intervala krvnega pH. Ko napačno jemo ali smo fizično aktivni, se tvorijo kisline. Če teh kislih presnovkov ni veliko, jih telo nevtralizira z bazami (minerali) iz hrane. Ko v hrani ni dovolj mineralov, mora telo uporabiti minerale iz kosti, las, nohtov, sklepov ... Mora jih, drugače umremo!

Če puferski sistem deluje samo zaradi mineralov iz telesnih rezerv, se hitro pojavi drastično pomanjkanje mineralov, bolezni in celo smrt. Srčni infarkt je tipična posledica preveč bazične krvi. Ja, prav ste prebrali: ko smo zakisani postane kri preveč bazična . Zakaj je tako, bom razložila kdaj drugič (moram vprašati Dominika, da mi še enkrat razloži ...). Zato vsakemu pacienta s simptomi za srčni infarkt na urgenci najprej vzamejo kri in izmerijo pH. Če ni v mejah, dobi takoj bazično infuzijo.

Seveda bi bilo zelo praktično, če bi takšen pacient spil bazični prašek že doma - zato, če še nimate božičnega darila za vaše (stare) starše, jim lahko podarite bazični prašek kot prvo pomoč. Nekaj žlic vsujte v lično posodico in postavite na vidno mesto, ostalo pa popijte sami za preventivo.

Zdaj pa še odgovori na postavljena vprašanja:

Količine beljakovin (govorimo o tistih, ki so živalskega izvora, ne o fižolu in soji) ne moremo pavšalno določiti, ker ne vemo, kako dobro se beljakovine v posameznikovem telesu presnavljajo. Nekateri mislijo, da je to odvisno od krvne skupine (O več, A manj itd). Nekateri (terapevti, znanstveniki, zdravniki) menijo, da živalske beljakovine sploh niso problematične za zakisanje, ampak OH. Mi seveda ne mislimo tako.

Zato je tako pomembno, da si izmerimo zakisanost z indikatorji (mimogrede: dobijo se tudi v Sanolaborju, cena je ista kot v spletni trgovini Avita) in ugotovimo osebno začetno stanje. Kako merimo, smo pisali tukaj, držite se navodil. Potem si določimo osebno količino beljakovin (glede na počutje, letni čas, intenzivnost treninga). Dober test je na primer tale: se po mesnem obroku počutite zaspani? Potem je bilo mesa (ali OH) preveč oz. napačna vrsta.

Po merjenju ločimo lažjo zakisanost in močno zakisanost. Podrobna navodila smo objavili na Avita. Še zadnji nasvet: ali dovolj dobro razkisamo, določimo zopet z merjenjem urina. Ko uživamo bazične minerale (prašek ali tablete), bazično jemo in se koplemo v bazični kopeli, se pH urina "umetno" zviša. Po vseh teh ukrepih se mora večino dneva gibati okrog 7,5 pH.

Lahko se bo zgodilo, da bodo po intenzivnem športnem treningu vrednosti pH nižje, zato vzemite takrat več bazičnega praška ali tablet (na primer 1 merico dopoldne in 0,5 do 1 merico popoldne). Za športnike pa so obvezne bazične kopeli, saj lahko zelo dobro razkisajo skozi kožo (Ruth, a si slišala?). Iz zanesljivih virov vem, da se v enem od nogometnih klubov skupinsko namakajo v bazični vodi - seveda v tujini, ne pri nas.

2 komentarja:

  1. Zopet zanimivi članek, sploh ker je na temo športnikov. Vendar ni mi jasno, tisti del, v katerem govorite o prilagajanju beljakovin posameznikov. Ko dobimo neko Ph vrednost po merjenih, kako naj določimo te kriterije. Na primer, da smo zakisani, počutje je odvisno od dneva in imamo naporne trenineg, kako naj potem določim vrednost beljkovin. Kriterije so nekako znano, koliko naj bi bilo za posamezen šport, vendar če se hočemo razkisati in ob tem tudi športno napredovati (poklicni športniki)...?

    Se morejo tablete jesti po obroku ali se lahko neodvisno?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kot sem že povedala, vam ne morem povedati, koliko beljakovin bi naj pojedli, da se ne bi zakisali. Lahko pa si sami določite vašo osebno mejo. Izmerite si zakisanost in če bodo krivulje (dnevni profili) odstopali od idealne krivulje, ste zakisani. Med merjenjem morate normalno jesti in trenirati, lahko si merite celo pet dni.

    Idealna krivulja je narisana v desnem zgornjem kotu v diagramu za vnašanje rezultatov merjenja. (http://www.avita.si/ul/datoteke/diagram-merjenje-ph.pdf)

    Idealno zdrav človek je torej sposoben nevtralizirati vse kisline, ne glede na količino. Izloči torej enako količino kislin kot jo dobi. Pa naj je veliko beljakovin ali intentivno trenira.

    Recimo, da boste med razkisanjem uživali 0,5 g proteinov na 1 kg telesne teže, normalno trenirali in jemali 2 x 5 b. tablet na dan. Urin pa bo še vedno kisel oz. ptrmslo bszičen (mislim na umetno ustvarjeno povprečje okrog pH 7,5). Potem lahko zmanjšate količno proteinov (so tudi v oreščkih, fižolu!), manj trenirate ali povečate količino b. mineralov oz. bolj intenzivno razkisate (3 x na teden b. kopeli).

    OdgovoriIzbriši