četrtek, 15. oktober 2009

Zdravje: Jesenske nadloge - radiatorji, suh zrak in plesni

V ordinaciji sem pravkar srečala eno izmed zvestih bralk bloga, gospo T. Uf, kako pohvale dobro denejo. Povedala je, da bi z veseljem prebrala kaj o dogajanju v ordinaciji. No, pa začnimo!

Ravno včeraj sva se z Dominikom (za vse nove: to je moj mož in zdravilec) pogovarjala o tem, kakšne bodo posledice nenadnih temperaturnih sprememb. Jaz sem seveda mislila na rožice in na hitrejše praznjenje baterij pri fotografiranju, on pa na zimske gume in zdravje pacientov ...

Nekateri pravijo, da naj bi jeseni čim dalj časa hodili "poletno" oblečeni in si s tem utrjevali imunski sistem, spomladi pa čim dlje ostali v zimskih bundah. In kakšna je realnost?

Ob prvi mrzli sapici si oblečemo nogavice in spodnjo majico, spomladi pa komaj čakamo, da se znebimo debelih oblačil. Ima kdo od vas kakšne osebne izkušnje, ki bi potrdile zgornjo teorijo?

Jesen spada v element kovina. To je suhi element (energija se zapre v notranjost, zunaj pa ostane trda in suha skorja), pravimo v TKM in FS. Kurilna sezona zrak v notranjih prostorih še dodatno izsuši, zato moramo res paziti na zračno vlažnost. Kupite si higrometer (merilec vlage) in vlažilce za radiatorje (posodice v kateri je voda).


Radiatorji s takšnimi režami so energetsko najbolj učinkoviti, vendar jih je zelo težko očistiti. Plesni jih obožujejo, alergiki se bi jih morali izogibati.

Še bolj pomembno pa je pitje vode ali čaja. Res morate obilno vlažiti sluznice (kamor spadajo tudi pljuča, koža in črevesje!). Suha koža, zaprtje in kašelj nastanejo predvsem zaradi pomanjkanja vlage. Nič vam ne bodo pomagale vlažilne kreme (olje ne vlaži kože!!!), če ne boste spili dovolj tekočine.

Topli radiatorji pa prinesejo s sabo še eno nadlogo, ki jo moj mož zelo dobro pozna iz ordinacije: plesen. V (ali na) radiatorjih se s časoma nabere prah, pa naj jih še tako vestno čistimo. V hišnem prahu je veliko plesni; ko topel zrak iz radiatorja zakroži po prostoru, se plesni naložijo na sluznice in povzročajo alergije in dihalna obolenja. Tudi imunski sistem mora delati s polno paro, da nevtralizira te tujke. Posledica: pogosti prehladi in angine.

Zato se takoj lotite temeljitega čiščenja radiatorjev, večkrat na dan dobro prezračite bivalne prostore in poskrbite, da bo relativna zračna vlaga vedno med 40 do 60%. Preprosti ukrepi z veliki učinki. Kruto dejstvo namreč je, da veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, pa če si to želimo, ali ne.

2 komentarja:

  1. No, pa imam odgovor za moje nadloge.
    Ampak mi imamo težavo, ker se nam v kotičkih prostorov na stenah nabira plesen:(
    Stvar smo kvazi pokončali z algicidi (le ti pa vsebujejo klor in jaz sem nanj hudo alergična)!
    Alergična sem tudi na hišni prah in pršico in že nekaj dni težje diham, da o sluzi, ki mi teče po grlu, sploh ne govorim:((
    Torej, pri nas posodice na radiatorjih odpadejo!
    Se mi zdi, da je to res začaran krog??

    OdgovoriIzbriši
  2. Preberite si, kaj je na forumu Zdravilstvo o plesni napisal moj mož:
    http://med.over.net/forum5/read.php?177,5683992,5690818#msg-5690818

    Vaša naloga je, da odkrijete, zakaj na steni nastaja plesen. Verjetno je na steni prenizka temperatura (manjka toplotna izolacija?), zato vlaga hitro kondenzira. Stena je vedno mokra in plesen se hitro pojavi.

    Vlažilca pa res ne rabite, samo čim bolj čiste radiatorje in sanacijo plesni.

    OdgovoriIzbriši