ponedeljek, 12. oktober 2009

Potovanje: V Lotmerk na konjske dirke

Preden bomo zaključili potepanje po Parizu s predstavitvijo rožic (že sedaj vas opozarjam, da ne pričakujte preveč), vas vabim v "glavno mesto" Prlekije - Ljutomer (oz. Lotmerk).

Na kaj se spomnite ob omembi tega mesta? Na vino in konje. Vsaj takšne so moje asociacije, ampak jaz sem domačinka. Mogoče se boste vi spomnili dobre zaseke in mesa iz tünke ali pa čudovitih gričkov v okolici Jeruzalema. Ali na mlin ob Muri (seveda na tej strani reke, na drugi je Prekmurje!).

Pred prenovo Glavnega trga smo imeli na tem mestu velike kostanje, zelenice, rožice, klopce in dovolj parkirišč. Ljutomer je sicer zelo zgodaj dobil mestne pravice, vendar tako moderen koncept ureditve središča mesta ni primeren za to okolje. Ljutomerčani smo še vedno kmetje po duši, občinski veljaki pa so nas želeli predstaviti drugačne. Razočaranje je veliko.

Pri vinu sem zelo izbirčna, o konjih vem zelo malo. Kljub temu sem se v nedeljo odpravila na konjske dirke. Na ljutomerskem hipodromu so se zbrali navdušenci in tekmovalci, ki so bili tokrat še posebej počaščeni, saj je nagrade podelil sam predsednik Danilo Türk.

Lahko ste prepričani, da smo njegovo ime vsi Prleki pravilno izgovorili. V deželi, kjer uporabljamo besede kot je tünka, püta, zütra, vüha, müha, nam je njegov priimek zelo domač. Ah, to mu je moralo biti lepo.

Na hipodrom sem prišla ravno v trenutko, ko je predsednik podelil nagrade za slovenskega državnega prvaka za dveletne kasače.

Predsednik Türk čestita slovenskemu državnemu prvaku


Takoj po prihodu sem opazila tega konjička z rdečo povitimi ušesi. "Vato" v ušesih imajo skoraj vsi konji, da jih med tekmo ne motijo zvoki.


Pred tekmo konji večkrat pretečjo progo, saj si morajo dobro segreti mišice.


Tukaj pa konji dobijo svoje številke - preprost sistem, ampak učinkovit.


Fotografiranje konjev (in vseh ostalih premikajočih motivov) niti ni tako enostavno. Uspelo mi je bolj malo fotografij, saj so konji najbolj zanimivi, ko se gibljejo, slike pa so takrat najhitreje stresene (neostre). Pravilo: oči morajo biti vedno ostre!


Kvasenice (pšenično kvašeno testo in skuta) in kröpci (ajdovo kvašeno testo in skuta) se imenujejo dobrote, ki jih je prodajala gospa. Še rahlo tople in pečene v krušni peči so najboljše.


"Leteči" start se je začel


Po startni liniji zaprejo zapornice in avto odpelje naprej


Zdaj pa gre zares! V kombiju sodniki spremljajo tekmo in takoj diskvalificirajo konja, ki začne galopirati.


Finiš pred ciljem ("moj" rdečeuhec je dosegel drugo mesto - super!)


Enemu od voznikov se je med kolesa zapletla vrvica, na srečo po ciljni črti.


Po tekmi se je treba najprej ustaviti, nato sledi ohlajanje pod pregrinjalom (pomočniki sprehajajo konje še nekaj minut po travi) in končno - hrana!

1 komentar:

  1. Glavni trg v Lotmerku je po laičnem mnenju nepristranskega obiskovalca pravo arhitekturno skarpucalo. Med stavbe s starinskimi pročelji vsekakor ne sodi siva neprekinjena površina granita, ki ni niti avtohtona kamnina za to okoje. Mi zelo pogrešamo zelenje in nekdanji vrvež v mestu, prijeten počitek pri sladoledarju pod lipama in še kaj. vsekakor pa je starinski pozlačeni spomenik pravi tujek v središču sodobne ploščadi. Kaj pa mislite vi?

    OdgovoriIzbriši