torek, 11. avgust 2009

Zdravje: Zakaj bi Nemci radi kadili

V Dnevnikovem objektivu (1.8.2009) so objavili zanimive statistične podatke o kajenju. Podatki so iz lanskega leta, torej dokaj novi, in na prvi pogled ne povedo ničesar presenetljivega:

- največ kadilcev je v Grčiji, sledita Bolgarija in Latvija;
- kadi več moških (38%) kot žensk (26%);
- med rednimi kadilci prevladujejo nižje izobraženi, največ je fizičnih delavcev in samozaposlenih.

Deset držav EU je sprejelo zakone o prepovedi kajenja in priljubljenost protikadilskih politik narašča. Prepoved kajenja najbolj podpirajo ženske in višje izobraženi, najmanj starejši, srednje izobraženi in prebivalci večjih mest.

Kajenje je opustilo približno 25% Evropejcev, čeprav je potrebno vse podatke o kadilcih jemati s pridržkom, opozarja Eurobarometer, saj nekateri svojih razvad v javnih anketah ne želijo priznati. No, to se mi zdi čista bedarija, saj so ankete anonimne. Mogoče pa so se pri Eurobarometru želeli zaščititi, če bi se na primer pritožili v Bolgariji in zahtevali, da jih dajo na prvo mesto po številu kadilcev ...

Nekje na sredini članka pa šok! V Nemčiji (in na Nizozemskem) malo več kot polovica prebivalcev podpira kajenje v točilnicah, barih in diskotekah. Halo, kaj pa je to??? V Nemčiji so okoli protikadilskega zakona naredili pravi šov. Najprej so poskusili napisati zvezni zakon, ki je pa po pričakovanju "padel", saj so razlike med posameznimi nemškimi pokrajinami prevelike. Potem pa so se pisanja protikadilskega zakona lotili na pokrajinskem nivoju. Nastali so zelo različni koncepti: v eni pokrajini je bilo, na primer, dovoljeno kaditi v točilnicah, ki imajo manj kot 100 kvadratnih metrov, v drugi ne. Drugi so dovoljevali kajenje povsod, nekateri v kadilnicah.

Ko so politiki uvideli, da je nastala prevelika zmeda, so vseeno na zvezni ravni sprejeli nekaj skupnih smernic, posamezne pokrajine pa še bolj ali manj liberalna dopolnila. Zanimivo je to, da je enega izmed najbolj strogih protikadilskih zakonov sprejela bavarska vlada, kar je bilo glede na konzervativno usmerjenost Bavarcev pravo presenečenje.

Zdaj pa k analizi: zakaj tako veliko Nemcev podpira kajenje v barih, točilnicah in klubih?

Zopet vam ponujam eno izmed mojih drznih hipotez, ki pa sem jo pripravljena močno zagovarjati, dokler ne pride nekdo z boljšo. Začeli bomo s Hitlerjem. Veste, zakaj se mu je uspelo prebiti na oblast? Ker Nemci, kot narod, potrebujejo močnega vodjo, ki jih bo vodil in usmerjal, kot pastir vodi ovčke in pazil, da nihče ne bo plesal izven vrste ("aus der Reihe tanzen"). Spomnite se na Helmutha Kohla, Willyja Brandta in Helmuta Schmidta, ki so bili vsi močne osebnosti, nekateri tudi fizično.

Pa tudi iz nemške zgodovine vemo, da so državice, ki so predhodno obstajale na območju današnje Nemčije in se leta 1871 združile, imele močne vodje klanov, ki so se med sabo poročali in/ali vojskovali. (Očitno je danes dan za stavke s "ki" - se opravičujem).

Zdaj se situacija sicer izboljšuje (predvsem zaradi generacije Y), vendar je v Nemčiji še vedno zaželjeno, da ne izstopaš. Mislim predvsem na poslovno in družbeno področje. Bogati aristokrati in estradniki so izvzeti, tem je "dovoljeno" biti drugačen. Pri uspešnih poslovnežih pa se še vedno pričakuje, da svojega bogastva ne bodo preveč razkazovali. No, dober avto jim je "dovoljen" ...

Pojdite na glavno nakupovalno ulico v Stuttgartu (München je preveč internacionalen, prav tako Berlin) in opazili boste, da so vsi ljudje zelo podobno oblečeni. Temu ustrezna je ponudba v trgovinah. Potem pa se postavite na Čopovo ulico v Ljubljani in opazili boste izjemno veliko ljudi z individualnim stilom. Kakšna popestritev za oči!

Kaj pa ima to veze s kajenjem? Hotela sem vam samo prikazati, kako močan je čredni nagon v Nemčiji. Sicer s pomočjo mode, ampak na delovnem mestu je situacija še hujša. Pridno delaj in ne izstopaj, je moto v nemških podjetjih. In šef je avtoriteta, če si to zasluži ali ne.

Dolgo časa nisem razumela, zakaj ljudje še vedno kadijo, kljub temu, da kajenje zelo negativno vpliva na zdravje (kar 90% bolnikov z rakom na pljučih je kadilcev). Ko sem pa prebrala, da imajo kadilci cigarete za svoje prijatelje, mi je postalo vse jasno. Takšne prijatelje si lahko kupiš povsod, vedno so na razpolago, ničesar ne zahtevajo. Kako uspešna simbioza.

Boljše od druženja s svojim prijateljem - cigareto, je samo še skupinsko kajenje. Fantastična kombinacija za vse nemške kadilce (občasne in stalne), saj se lahko združijo nikotinski in fizični prijatelji. Če se pri tem lahko gibljejo v ritmu glasbe in z eno roko držijo za kozarec, so čisto blizu raja, ki so si ga zaslužili po napornem delovnem tednu. In prenašanju šefa ter strašno vljudnih, ampak emocionalno hladnih sodelavcev.

Naj povzamem: zaradi močno razvitega črednega nagona si Nemci ne želijo, da bi v barih in diskotekah prepovedali kajenje. Kljub temu, da jih samo 27% redno kadi, so vsi ostali pripravljeni žrtvovati svoje zdravje, da se lahko skupaj zabavajo. Obstaja kakšna medalja za takšne priložnosti? Upam, da ne!

Na koncu še pozitiven podatek: samo 17% Slovencev redno kadi, kar nas uvršča na prvo mesto v tej kategoriji. V Grčiji, na primer, redno kadi 35% kadilcev, imajo pa občutno manj samomorov ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar