četrtek, 13. avgust 2009

Ekologija: Zeleni politiki in protestantska avtentičnost

Malo pospravljam po pisarni in sem naletela na odrezek iz časopisa Dnevnik - intervju z Dušanom Plutom, ki je bil prvi predsednik stranke Zeleni Slovenije. Intervju si lahko v celoti preberete tukaj, na blogu pa objavljam samo en, zame najzanimivejši odgovor:

"Danes imamo Discovery Channel, National Geographic, vremenarji so zvezde, vsi razmišljamo o podnebnih spremembah. Razmere za zeleno stranko so ugodne.

Da. Vendar pa moraš kot ekološki aktivist delovati politično, opredeljevati se moraš tudi do drugih tem, s tem pa izgubiš ekološko nedolžnost. Hitro si v predalčku. Potencial je seveda ogromen. Ljudje si želijo višjo kakovost življenja. Potencial zelene stranke je med 7 in 9 odstotki, prihodnost pa vidim v generaciji mlajših intelektualcev. Pri zelenih je vedno tako, da ljudje od človeka, ki zagovarja zeleno paradigmo, pričakujejo, da je strokovno podkovan. To je zanimivo. Pri drugih politikih to ni potrebno. Pri zelenih pa je. Če zeleni niso strokovni, niso sposobni utemeljenih alternativ. Zgolj kozmetično všečno nakladati o nekih utopičnih alternativah ni učinkovito. To okoljsko polje je treba povezati z gospodarskim in pa socialnim poljem. Pa še nekaj. Človek, ki vodi zeleno stranko, se ne sme voziti v jeepu, ampak s kolesom. Samo tako mu ljudje lahko verjamejo."

Foto: Jaka Adamič

Kaj mi je bilo pri odgovoru všeč:

- Od politikov, ki se aktivirajo na "zelenem" področju, vsi pričakujejo, da je strokovno podkovan. Kar je vsekakor res, to se pričakuje tudi od žensk, še posebej žensk v politiki. Redko katera političarka se blamira z nestrokovnimi izjavami; izberejo si področje ali dve in ju obvladajo. Od politikov pa velikokrat slišimo izjave, zaradi katerih bi morali odstopiti in hitro emigrirati na Mars ali Luno.

- Od zelenih politikov se pričakuje, da bodo avtentični, zato se ne smejo voziti z jeepom, ampak s kolesom. Tudi s to izjavo se strinjam, samo žalostno je, da se avtentičnost zopet pričakuje samo od "alternativcev" v politiki, ne pa od vseh. Če bi postala predsednica vlade, bi bil to eden izmed pomembnejših pogojev pri izbiri sodelavcev. Mislim, da so prav skandinavski politiki, ki jih tako pogosto postavljamo za vzgled, najbolj avtentični. Nekateri pravijo, da je avtentično Skandinavcev posledica vzgoje v protestantskem duhu. Bodi skomen, ničesar ne skrivaj, pomagaj - vse to poznamo že iz zahtev Martina Lutherja.

Če bom torej postala predsednica vlade, bom spremenila ustavo in v njej zapisala, da morajo vsi Slovenci postati protestanti. Glede na številne politične eksperimente, ki smo jih že preživeli, sem prepričana, da se bi dalo realizirati tudi tega. V parlamentu bom uvedla žensko in zeleno kvoto, moškim konzervativcem pa bo na voljo 10 poslanskih mest. Ups, to bo pa že diktatura ...

V danešnjem blogu sem želela pisati o čisto drugačni temi, ampak bom drugič (naslov bo "Kot seks brez orgazma"), v mislih pripravljam članek o dobrem spanju in reportažo z murgelskega vrta. Ker pa me je danes poklicala novinarka in povabila na televizijo, kjer bova govorili o vodi (različni aspekti, ne samo feng shui), bom v naslednjih dneh napisala kaj več o pomenu vode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar