nedelja, 26. april 2009

Prehrana: Štiri krvne skupine - kdo ima prav?

Poznate način prehranjevanja po štirih krvnih skupinah? Pri nas doma o tem veliko debatiramo. Dominik pravi, da za podrobno razdelitev živil glede na krvne skupine ni nobenih znanstvenih dokazov. In samo zavija z očmi, ko citiram Petra D´Adama, ameriškega zdravnika, ki je najbolj zaslužen za popularizacijo te diete (njegova knjiga še ni prevedena v slovenščino).

No, takšne debate jemljeva oba kot nekaj pozitivnega in nedokončanega. Dominik pa prizna, da se veliko njegovih pacientov prehranuje po tem sistemu in da se zelo dobro počutijo.

V torek, 14.4.2009 sem na nemški televiziji ARD naletela na pogovorno oddajo o debelosti (Dicke am Pranger: Faul, gierig, undiszipliniert?) - so debeluhi leni, požrešni, nedisciplinirani? Voditeljica Sandra Maischberger je povabila zanimive goste (debele in suhe, seveda). Med njimi je bil tudi Johann Lafer, priljubljeni nemški kuhar, ki je pred kratkim izdal knjigo o tem, kako je shujšal.

Povedal je, da je vsako jutro moral pojesti najmanj 5 žemljic ali štručk, ter jih namazati z marmelado ali čokoladnim namazom. Vsi so bili izredno presenečeni. Zdravnica v studiu mu ni verjela, da do kosila ni bil lačen, saj takšna količina OH in sladkorjev povzroči hiter padec sladkorja in postanemo ubijalsko lačni. Tudi jaz mu ne verjamem. Si predstavljate: več mesecev vsak dan 5 žemljic za zajtrk!!! Zagabijo se ti do konca življenja.

Preobilna pisateljica, ki je izdala knjigo o sovraženju shujševalnih diet, je bila popolnoma drugačnega mnenja. "Za zajtrk moram pojesti nekaj beljakovinskega!" nas je prepričevala.

Jaz sem pa iz kavča kričala, da je vse v krvnih skupinah: ljudje s krvno skupino O lahko za zajtrk pojejo več OH, tisti z A pa obvezno beljakovine (za ostale pa ne vem - poglejte v knjigo).

Na žalost me v studiu niso slišali, jim je čisto prav, bodo še naprej predebeli.

Ni komentarjev:

Objavite komentar