sobota, 30. januar 2010

Fotografija: Ko je v Murglah sijalo sonce

Bilo je enkrat, nihče se več ne spomni kdaj, tako daleč nazaj je bilo, ko je v Ljubljani sijalo sonce ... Odpravila sem se na sprehod po Murglah in s kompaktnim fotoaparatom naredila nekaj fotografij - naj nam bodo vzpodbuda in upanje, da bo v naslednjem tednu ali mesecu zopet sijalo sonce ...








petek, 29. januar 2010

Zdravje: Tri zgodbice o plesni

V tem tednu sem slišala tri zgodbice, ki so vse povezane s plesnijo. Se spomnite tega prispevka o plesni?

Zgodba 1:
Stanovalci so za en teden odšli na smučanje. Nihče ni zračil, tudi gretje so zmanjšali, da bi varčevali. Ko so prišli domov, so na eni od zunanjih sten našli plesen. Šok je bil zelo velik. Ko sem slišala za to zgodbo, sem takoj vprašala, kdaj so zamenjali okna. Lansko leto, je bil odgovor, in ne, hiša nima zunanje toplotne izolacije.

Zgodba 2:
Ko je prijateljica prejšnje leto odšla na zimski dopust, tudi ni zračila. Ob prihodu domov jo je na večih stenah čakala plesen. In to v novogradnji! Kako je to mogoče? Letos je naredila drugače. Soseda je prosila, da je večkrat prezračil stanovanje med njeno odsotnostjo in težav s plesnijo ni bilo. Tako, sedaj pa hitro specite pecivo in ga odnesite k sosedovim!

Zgodba 3:
Pride mama v Murgle in pove, da ima otrok težave z astmo, da je alergičen na hišni prah in pršice. Bila sem sama, zato sem ji razložila, da ima otrok težave s plesnijo in da najdemo plesni tudi v živilih kot barvila in arome. In seveda na steni. No, mi pa imamo v kotu plesen, je gospa priznala. Hiša ni izolirana, z eno steno pa meji na gozd. In tam je plesen. Med tem, ko bo čakala na termin za prvo testiranje, bodo lahko sanirali plesen.

Upam, da vas bodo te zgodbice motivirale, da boste bolj pozorni na zračenje, na težave pri zamenjavi oken, na plesen.

četrtek, 28. januar 2010

Zdravje: Eno jabolko na dan

Objavljam tabelo, ki je mene prepričala, da so prehranska živila potrebna in da samo s prehrano ne moremo ostati zdravi.

Še pred petimi leti sem mojemu tastu razlagala, da ne potrebujem njegovih vitaminov in mineralov (že več kot 20 let jih jemlje), saj se zdravo prehranjujem. Potem pa mi je Dominik pokazal ugotovitve študije, kjer so analizirali vsebnost vitalnih snovi v sadju in zelenjavi. Rezultati so res grozljivi, čeprav so primerjali samo leti 1994 in 2004. Kaj, če bi primerjali vrednosti iz leta 1950 in 2004? Bi bila razlika pri vseh vitalnih snoveh -99,99 odstotkov?

V miru si oglejte vrednosti v tabeli. Vitamina C je manj za 96%, kalcija 69%, železa 87%, cinka sploh niso več našli (to je trenutno največji problem, ker dobimo s hrano tako malo cinka). Če poenostavimo, bi morali pojesti 4, namesto 1 jabolka na dan. Podobno je bilo v študiji z ostalo zelenjavo in sadjem. Torej bi morali danes pojesti 3x večje količine, kot pred 15 leti. Seveda bi se hitro zredili ali pa sploh ne bi mogli pojesti takšne količine. Zato so danes prehranska dopolnila nujna.

Pregovor "Eno jabolko na dan drži (odžene) zdravnika vstran", dobi naenkrat čisto drugačen pomen, mar ne?

sreda, 27. januar 2010

Gostujoči bloger: Lea Pisani (kultura oblačenja)

Včeraj sem se srečala z Leo Pisani, ki je ena najboljših slovenskih strokovnjakinj za kulturo oblačenja. Seveda sem to jutro malo dalj časa izbirala oblačila, kakšnih 10 sekund dlje. Vendar Lea ve, da spadam v športno-naravni slog in da mi ni kaj prida mar za ličenje, modne dodatke, barvanje las ... Zato mi ob najinih srečanjih kot prava profesionalka, po homeopatskih kapljicah, namigne, kaj bi še lahko naredila za boljšo zunanjo podobo.

Sistem CMB, po katerem razvrščamo ljudi po barvni koloristiki v štiri osnovne tipe, ki imajo tri podtipe in po novem še 2 podpodtipa, sem spoznala že v Nemčiji. Ko dobiš svoj barvni potni list, je nakupovanje in izbiranje oblačil zelo enostavno. Toplo vam svetujem, da se čim prej spravite na individualno svetovanje. Svetovalkin honorar boste privarčevali že prvo leto, ker ne boste kupili oblačil, ki vam ne pristojajo.

Leo Pisani sem prosila, naj bo moj gostujoči bloger in napiše kakšno zanimivo in uporabno besedilo za moje bralce. Dobili smo tole:

Kako se obleči za različne bolj in manj formalne priložnosti? Ali pravila sploh še držijo?

Menim, da so pravila oblačenja vedno bolj aktualna, saj je na trgu veliko zelo različnih oblačil in to potrošnika zmede. Prav zato potrebujemo smernice in osnove kulture oblačenja. To znanje nam pomaga pri oblikovanju primerne podobe za različne priložnosti, oblikovanje podobe ki je primerna, pokaže spoštovanje do stranke, gosta, gostitelja in nam omogoča boljšo komunikacijo. Saj veste kako gre slov. pregovor: «iste sorte ptice skupaj letijo.« Če smo oblečeni podobno kot sogovornik, komunikacija steče hitreje. Seveda, če je to naš cilj.

White Tie
White tie ali frak je najslovesnejše oblačilo. Izdelan je iz črne elegantne tkanine. Suknjič ima sprednji del kratek, zadnji pa močno podaljšan in visoko preklan. K fraku se nosi bela srajca z slovesnim ovratnikom ter bel telovnik in bel metuljček. Hlače imajo ob strani dva trakova – egalizirja. Ženske se ob takšni slovesnosti oblečejo v dolgo slovesno obleko, ki ni v beli in prav tako ne v črni barvi. Obleka sega do gležnjev ali do tal. Lahko je z globokim dekoltejem in brez rokavov, ali pa so rame pokrite z zgornjim delom oblačila, odvisno od slovesnosti.

Black Tie
Black tie ali smoking. Za to raven oblačenja se moški oblečejo v posebno slovesno črno obleko z belo srajco s slovesnim ovratnikom in črnim metuljčkom. Za ženske je primerna slovesna obleka različnih dolžin. Ženska lahko zbira med koktajl oblačilom, ki sega do kolen, obleko do meč in slovesnim dolgim oblačilom. Kroj obleke je odvisen od mode in oblike postave. Običajno imajo obleke globoke dekolteje in so elegantne – brez žepov, grobih šivov ali drugih detajlov, s katerimi obleka postane manj slovesna. Neprimerna je pletenina, lan, od barv pa rjava.

Formal dress
Formal ali natančneje evening formal dress pomeni frak. Je izraz, ki se zaradi možnega nesporazuma redkeje uporablja. Danes z izrazom formal dress želijo poudariti, da gre za priložnost, kjer je zaželena moška obleka v temni barvi ali ženski kostim. Tem oblačilom rečem kar poslovna uniforma. Bolje je uporabiti izraz Business formal.

Semi-formal dress
Ker formal pomeni frak, pomeni semi formal dnevni frak, ki je enakovreden fraku, vendar za dnevne slovesne priložnosti. Najpogosteje za poroke. Pogosteje se uporablja izraz cutaway. Moški imajo zadaj podaljšan suknjič in črtaste hlače, ženske obleke, obvezen je klobuk, ker gre za dnevne slovesnosti na prostem.

Informal dress
Informal dress ali natančneje day informal je izraz, ki se zaradi možnega nesporazuma redkeje uporablja. Pomenil je, in morda v določenih krogih še vedno, strogo poslovno obleko. V sodobnem jeziku pa izraz informal lahko pomeni neformalno sproščeno oblačilo, kjer suknjič ni potreben. Boljši bi bil izraz Smart casual.

Lounge Suit
Ta raven oblačenja je primerna za najbolj formalne in tudi slovesne poslovne dnevne dogodke. Moški oblečejo temno obleko, ženske kostim.

Stroller/ Stresemann /Black lounge
Stroller je raven oblačenja, ki jo mi ne poznamo. Teh oblačil verjetno tudi ne bomo uporabljali. Dnevni smoking je oblačilo enakovredno smokingu, vendar za dnevne slovesne priložnosti. V Sloveniji te ravni oblačenja ne poznamo. Suknjič je z dvorednim zapenjanjem, hlače so črne. Ženske so oblečene v dnevne slovesnejše obleke ali kostime.

Cocktail Dress
Moški ima lahko oblečeno črno obleko z belo srajco in slovesno kravato. Za ženske je primerna slovesnejša obleka do kolen ali do meč.

Kakšna je razlika med Coctail dress in Evening dress?
Coctail je samo natančnejši izraz, ki pa ga morda vsi ne razumejo. Zato je nastala nova beseda – evening dress, ki označuje isto.

Smart Casual
Za to raven oblačenja Slovenci uporabljamo premalo natančen izraz športno elegantno ali tujko casual. Ob uporabi teh dveh izrazov imamo v mislih oblačila v katerih se udobno počutimo in so hkrati tudi elegantna. V to raven ne sodi klasičen suknjič, ki je sicer del klasične moške obleke ali kostima, prav tako tudi ne kavbojke. Sem sodi zelo sproščen suknjič iz usnja, lanu, z raznimi našitki, kombiniran z drugimi tkaninami.

To so sproščena oblačila, ki še vedno ustrezajo določenim estetskim standardom in standardom spoštljive podobe do sebe in sogovornika.

Wedding casual
Sporoščeno oblačilo, torej ne slovesna obleka. Vsekakor je tukaj potrebno skrbno paziti, da je naša podpoba sproščena, a tudi slovesna.

Casual
Izraz, ki označuje štiri ravni oblačenja in je preveč ohlapen, da bi ga pripisali vabilu.

1. Morning dress

2. Business casual
Tako za moške, kot za ženske je za to raven zaželen suknjič. Ta raven dopušča več možnosti oblikovanja osebnega sloga. Kavbojke niso primerne, prav tako ne kravata, temna moška obleka ali klasični ženski kostim. Kravato lahko moški zaveže le izjemoma, če je kravata zelo neformalna in del posebnega sloga moškega, ki jo nosi. Suknjič je zaželen, lahko izdelan iz manj formalnih tkanin. Pri ženskah je lahko suknjič, ob zelo vročih poletnih dneh, hibrid med suknjičem in bluzo.
Oblečeni naj bi bili še vedno profesionalno, vendar sproščeno, urejeno in negovano.

3. Contemporary business casual

4. Leisure attire (or Saturday casual)
Za neformalno oblačenje v neposlovnem okolju so primerna vsa oblačila, v katerih se dobro počutimo doma in na zasebnih potovanji. Ta raven oblačenja nam omogoča popoln izraz osebnega sloga. Prav tako v to raven ne sodijo suknjiči in drugi elementi poslovnih oblačil. V to raven oblačenja sodijo kavbojke ter oblačila in dodatki, ki jih z njimi kombiniramo.

Active attire
Oblačila za različne športne dejavnost. Športna oblačila se ne nosijo za nakupe v trgovinah, sprehode po mestu ali obiske prijateljev in znancev.

Avtorica: Lea Pisani

Zdravje: Prehrana otrok in v menopavzi

Obiskovalka bloga bi rada izvedela, kako se naj prehranjuje v menopavzi. O tem sem že nekaj napisala v tem prispevku. Najpomembnejši so kakovostni minerali (ne sintetični, ampak organskega izvora), veliko vode, čiščenje jeter (2x spomladi), probiotiki za črevesje, 1x letno 10-dnevna kura s klistiranjem (vsak dan z bazično soljo ali kavo), veliko zelenjave, malo sladkorja in OH, bazične kopeli (to ne bo težko, saj so otroci že večji in si lahko brez slabe vesti privoščite dolgo kopel).

Se vam zdi prenaporno? Ne sme vam biti, če želite doživeti dolgo in kakovostno starost. Do menopavze so ženske statistično bolj zdrave od moških, nato se v nekaj letih izenačijo z moškimi.
Kako je s prehrano otrok? Jedilniki na nekaterih šolah so kar dobri, v večini pa polni sladkorjev, OH in nežive hrane. Tele smernice priporoča Dominik:


Lepo prosim za komentarje!

torek, 26. januar 2010

Blog: Malo statistike

Ko obiskujem različne forume in bloge, me vedno zanima, koliko obiskovalcev imajo in kdo jih obiskuje. Najtežje je seveda blogerjem, ki ciljajo na široki krog interesentov (saj vam je jasno, da vsi, ki nekaj objavljamo, tudi ciljamo?). Tako kot meni! Kaj morem, če me zanima toliko različnih stvari in zelo rada vtikam svoj lep nosek tja, kamor mi ne bi bilo treba (moj mož pravi, da se je zaradi lepote mojega nosu poročil z mano, ja, pa tudi, ker znam kuhati in pospravljati ... - vidite, kaj se na koncu zgodi emancipiranki).

Statistika na blogu Osebno in zasebno je naslednja:

- število ogledov od aprila 2009 do danes: 4.372 (kmalu bomo prehiteli www.avita)
- največje število obiskovalcev v enem dnevu: 285
- najbolj brane teme (po zaporedju): Tomaž Humar, laneno olje, zakisanost (mislim, da je članek Palec v usta), stara-nova prehranska piramida, Budwigova dieta.

Seveda so me statistični podatki popolnoma šokirali. Vsi bi radi brali samo o zdravju. Kaj pa feng shui in moje fotografije? Ja, takšno je pač življenje (=trpljenje) nas blogerjev.

Sicer pa na vsakem resnem seminarju o pisanju besedil za splet povedo, da so najboljše teme šport, seks in diete (prehrana). Dobro, o športu bi težko napisala veliko kakovostnih člankov. Kaj pa seks? No, ja mogoče bi šlo z reportažami iz Red Shopa. Tako mi ostane edino še prehrana in v širšem kontekstu zdravje. Moja usoda, torej.

Kot sem napisala že v enem od prispevkov, vam bom med priljubljene, najbolj brane teme, vedno "vštulila" še nekaj svojih. A ni to super kompromis?

Sedaj pa grem na srečanje z neko zelo zanimivo osebo. Vam jutri povem, kako je bilo.

ponedeljek, 25. januar 2010

Potovanje: Tako blizu in tako romantično

Premešajte sončen sobotni dan z močno burjo, se odpeljite proti Trstu in oglejte grad Miramar, pa boste dobili spodnje fotografije:

Grad niti ni tako star, zgrajen je bil v 19. stoletju, v njem pa sta živela Maksimiljan Habsburški in njegova žena Charlotte



V toplejših letnih časih je okolica gradu sigurno zanimivejša, pozimi se je potrebno skoncentrirati na arhitektonske detajle




V okolici gradu je čisto vse, kar je bilo potrebno za lagodno življenje: pomol, plaža, sprehajališče, formalni vrt ...




nedelja, 24. januar 2010

Potovanje: Pogled na alpe iz letala

Na letu od Ljubljane do Frankfurta sem posnela nekaj fotografij. Na žalost so bila okna na letalu zelo neugodno razmeščena (med sedeži), pa še zgornji delo stekla je bil pomrznjen. Tako izgledajo alpe iz zraka:






Bilo je še zgodaj, zato so vrhovi gora obsijani s soncem, doline pa še v senci. Odličen prikaz yina in yanga.




Feng shui: "6 children pinching the Qi"

Vsi ljudje, ki so v življenju nekaj dosegli, so imeli skupno lastnost: bili so vztrajni. Seveda pri "dobrih" navadah. Je pisanje bloga takšna navada? Mislim, da je, vsaj zame. Zato sem blog in nalaganje fotografij že pošteno pogrešala. Prve dni po prihodu iz seminarja me je čakalo veliko nujnih službenih zadev, za vikend pa "domače". V glavi pa sem ves čas sestavljala teme za blog.

Kot sem že omenila, sem bila en teden na feng shui seminarju v Bad Homburgu. Samo 20 minut vožnje z metrojem je oddaljen od Frankfurta, pa vendar je življenjski tempo v Bad Homburgu nekajkrat počasnejši. Tudi zaradi številnih term (kot pove že ime Bad - kopel) in klinik. Sicer sem s sabo prinesla tudi fotoaparat, vendar je bil urnik tako natrpan in vreme tako slabo, pa še domače naloge smo dobivali, da sem naredila samo 20 fotografij.

Moji sotrpini na seminarju se seveda niso pustili fotografirati, ker vsi mislijo, da so nefotogenični. Tudi prav.

Moja pisalna miza v seminarski dvorani

Švicarska kolegica je pozirala s čajem

Z bavarsko kolegico sva se vsak dan odpravili na daljši sprehod


Po dolgem času sem jedla Flammkuchen (tanko testo ima lahko različne nadeve, klasična je s čebulo in slanino)

Seminar je bil fantastičen, zelo veliko smo se naučili pri mojstrici Kajal, ki nas je motivirala za naporno učenje feng shuija. Komaj čakam na nadaljevanje. Tako, zdaj pa grem iskat mojih "6 otrok", da mi bodo prinesli energijo qi ...