sreda, 21. oktober 2009

Zdravje: Zakisanost in osteoporoza

Ideje za prispevke na blogu dobim ob najrazličnejših priložnostih - ob branju časopisa, kuhanju, tuširanju. Tudi danes zjutraj sem imela veliko idej, ki sem jih, kot ponavadi, zavrgla, saj se je v službi pojavila nova.

Včeraj je bil namreč svetovni dan osteoporoze; to je bolezen (simptom) o kateri naj bi veliko vedeli, pa v bistvu nič ne vedo (govorim o uradni medicini). Res krasna tema za blog.

Kdaj se ponavadi pojavi osteoporoza? Po menopavzi.

Vzrok za to je kopičenje kislih presnovkov v telesu. Menstruacija je namreč čudoviti ventil za razstrupljanje, ki se odpre vsak mesec. Zato smo ženske do približno 60 leta dosti bolj zdrave kot moški, v poznejši starosti pa se izenačimo.

Med menstruacijo se izločijo tudi kisli presnovki; to so ostanki pri presnovi, ki jih telo ni moglo izločiti in jih je naložilo v "skladišča" - v tkiva, mišice, sklepe, organe. Kisli presnovki nastanejo iz hrane, ki jo sodobni človek najraje je: iz mesa, sladkorja in OH. Iz živil, ki vsebujejo zelo, zelo malo mineralov.

Za nevtraliziranje kislih presnovkov mora telo uporabiti minerale iz hrane in zalog (las, kosti, nohtov, sklepov). Če pojemo preveč hrane, ki zakisa (in to se zelo hitro zgodi), potem so tudi zaloge mineralov hitro izpraznjene. Pri nekaterih se to zgodi že v mladosti, zato mlade ženske z osteoporozo niso več nobena redkost.

Ženske v menopavzi se torej zaradi izgube menstruacije več ne čistijo, zato se kisli presnovki kopičijo v telesu. Vsi ti strašni pojavi, kot je glavobol, potenje, nihanje razpoloženja, so znaki telesa, da želi razstrupljati.


Začaran krog se sklene in na koncu dobijo ženske kalcij (umetnega izvora, ki se zelo malo absorbira) in navodilo, naj uživa veliko mlečnih izdelkov (ki prav tako zakisajo).

Pa je rešitev tako preprosta: veliko zelenjave, zdravo črevesje (za boljšo absorbcijo vitaminov in mineralov), bazični minerali (rastlinskega izvora) in bazične kopeli.

Vsi zgornji nasveti seveda veljajo tudi kot preventiva, da do osteoporoze sploh ne pride. Zato še naprej pridno jejte zelenjavo (sadje je problematično zaradi glivic) in s tem težite vsem ostalim družinskim članom!

Ni komentarjev:

Objavite komentar