sreda, 27. januar 2010

Zdravje: Prehrana otrok in v menopavzi

Obiskovalka bloga bi rada izvedela, kako se naj prehranjuje v menopavzi. O tem sem že nekaj napisala v tem prispevku. Najpomembnejši so kakovostni minerali (ne sintetični, ampak organskega izvora), veliko vode, čiščenje jeter (2x spomladi), probiotiki za črevesje, 1x letno 10-dnevna kura s klistiranjem (vsak dan z bazično soljo ali kavo), veliko zelenjave, malo sladkorja in OH, bazične kopeli (to ne bo težko, saj so otroci že večji in si lahko brez slabe vesti privoščite dolgo kopel).

Se vam zdi prenaporno? Ne sme vam biti, če želite doživeti dolgo in kakovostno starost. Do menopavze so ženske statistično bolj zdrave od moških, nato se v nekaj letih izenačijo z moškimi.
Kako je s prehrano otrok? Jedilniki na nekaterih šolah so kar dobri, v večini pa polni sladkorjev, OH in nežive hrane. Tele smernice priporoča Dominik:


Lepo prosim za komentarje!

4 komentarji:

  1. Pri nas doma uživamo samo ekološko pridelano hrano, trudimo se jesti čimveč zelenjave in čimmanj mesa, OH in sladkarij.

    Hčerka je stara 15 let in odkar je v puberteti, zavrača našo prehrano. Čim sliši bio, noče jesti, zelenjave itak sploh noče poskusiti,
    tako, da ji moram kupovati konvencionalno pridelano hrano, alpsko mleko...

    Mož pravi, da jaz pretiravam z bio in zdravimi živili, da preveč govorim o tem in da se je otroku zato uprla takšna prehrana.

    Včasih kdo komentira, da če noče jesti, pa naj bo lačna. Ampak danes otroci znajo zelo dobro parlamentirati in njen odgovor na to je, da potem pa pač ne bo jedla in bo anoreksična.

    Jaz pri pripravi hrane goljufam kolikor se da in ji podtikam zdravo hrano.

    Je pa težko. Dokler so otroci majhni res lahko rečeš, da odločaš o njihovi prehrani, ko pa gredo v šolo - ne moreš imeti več 100% besede o tem, kaj bodo pojedli, malice so obupne, otroci se začnejo primerjati z vrstniki in si želijo uživati takšno hrano kot ostali.

    Vem, da bo to, kar je videla doma, nekoč cenila, saj otroke res učimo z zgledom. Danes pa je pač tako in upam, da bo to obdobje zavračanja kmalu minilo.

    Lp, Lili

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Lili, vse ste lepo napisali. Vaše otroke "vzgajate" z vzgledom, na njih lahko vplivate do približno 10 leta, potem pa ne več. Svoje ste naredili, zdaj je hči v uporniški fazi in želi biti odrasla. Lahko, da se bo čez nekaj let znova navdušila nad zdravo prehrano, lahko pa ne. Tako je pač v naravi. V ordinaciji vidim, da je najbolje otroke (može, očete, sestre ...)pustiti na miru. Če, in ko, jih bo stvar zanimala, bodo povedali.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za nasvet, glede kopanja ne bo tako težko, saj kopanje obožujem, prav tako sadje, temu se bom težje odrekla. Si lahko mislite, da sem svoje dni "poglodala" tudi do kilogram jabolk na dan:)? Na žalost pa jabolka niso več tako dobra kot včasih. Zelenjava mi tudi kar tekne, najraje imam svežo solato, te pri nas ogromno pojemo, tudi pozimi.Ogljikove hidrate sem že tudi zreducirala, ker me preveč redijo. Ne vem pa, če se bom lahko navadila na klistiranje. O tem pa nimam pojma.
    Lahko minerale naročim pri vas?
    Prosim za nasvet, kako naj si čistim jetra?
    Še enkrat hvala in lep pozdrav!
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Soimenjakinja: navodila za čiščenje jeter boste našli tukaj http://www.avita.si/index.php?nid=102. minerale lahko prav tako naročite na www.avita. Klistiranje pa ni nič posebnega, malo morate vaditi "na suho", preden se lotite zares.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši