sobota, 9. januar 2010

Šiška: Tudi pri snegu nas nategujejo

Tako je danes pri nas v Šiški:



Ko pa posije sonce, se okolica starih, socialističnih blokov čarobno spremeni:


Tako, sneg imamo, zdaj potrebujemo samo še sonce!

P.S.
Veste, da so naše oči iz filmov natrenirane, da sneg vidijo belo? Ko pa sneg fotografiramo, ga foroaparat realistično poslika. Barva snega je vedno odsev okolice, zato lahko dobi rjavkaste, rdeče, rumene, vijolične, zelene odtenke. In potem ga s pomočjo programov za obdelavo fotografij spremenimo v belega z rahlim modrim pridihom, kot smo ga navajeni.
Vse je ponarejeno, a ne?

četrtek, 7. januar 2010

Feng shui: V Murglah je vse yin

Z "navadnim" kompaktnim fotoaparatom sem danes zjutraj poskušala ujeti depresivno, mirno, zasneženo, yin pokrajino v Murglah. In se pri tem spomnila na članek, ki sem ga lansko leto februarja napisala za e-Novice.




Zakaj feng shui svetovalci pozimi ne moremo delati na terenu
(članek iz arhiva e-Novic, februar 2009)

Bistveni element pri feng shuiju je energija. Poznamo več vrst energije, saj se energija nahaja povsod, tudi v neživih stvareh. Na nas vplivajo s svojo energija tako kamen, kot veter ali sneg.

In prav zaradi snega je delo feng shui svetovalca pozimi zelo ovirano. Kolikokrat smo lansko leto prestavljali termine! Vendar, energijske razmere se v dežju in snegu tako spremenijo, da ne moremo resno delati. Dež in sneg naredita pokrajino in notranje prostore zelo yin, kot da bi vse skupaj gledali skozi filter. Če bi v takšnih razmerah analizirali tok energije po parceli ali skozi prostore, bi skoraj vedno ugotovili, da energija teče prepočasi. Zato sem se letos odločila, da decembra in januarja ne bom delala na terenu.

Mojster Chan sicer pravi, da lahko mojstri feng shuija delajo vedno in povsod. Verjamem mu, vendar sem prepričana, da v dežju tudi on raje ostane doma in študira. Če ne zaradi drugega, da ne bi zmočil svojega super lo pana (kitajskega kompasa), opremljenega z laserskim teodolitom ...

Slišala pa sem zgodbo o podjetnici, ki je hiše kupovala samo pozimi. Če so ji bile všeč v dežju in snegu, so ji bile zagotovo tudi poleti, je pravila. V bistvu je zelo pametno razmišljala, saj se ob obilici vlage (elementa vode) pokažejo vse poškodbe na hiši (element zemlja). V feng shuijevskem jeziku bi torej rekli, da je voda premagala zemljo. Lahko pa dogajanje opišemo s polarnostmi: preveč yina in premalo yanga.

Spomladi bo posijalo več sonca, sneg bo skopnel in zemlja se bo ogrela. Pri točno določenem razmerju med količino vlage (yin) in toplote (yang) začnejo rastline znova rasti. Še to: ker poznajo Kitajci pet letnih časov (med poletje in jesen vrinemo še pozno poletje), se bo pomlad po kitajskem koledarju začela že 4.2.2009 ob 0.52 uri. Opomba: leta 2010 bo začetek kitajske pomladi 4.2. ob 6.42 in začetek novega leta 14.2.2010.






Je sneg yin ali yang?

Več o polarnostih yin in yang si lahko preberete
v članku na spletni strani Feng shui akademije.

Zdravje: Iščemo bazične poskusne zajčke

Končno smo odkrili dobre kozmetične izdelke z bazičnim pH. Skupaj s študentko Sonjo sva naredili testerje in jih razporedili v pet testnih kompletov.
Oglas, da iščemo bazične poskusne zajčke sem obesila v ordinaciji in v manj kot dveh tednih smo oddali skoraj vse testne komplete.
Zelo sem bila presenečena nad odzivnostjo, saj morajo "zajčki" oddati tudi poročilo oz. oceniti izdelke. No, nekaj kompletov je še ostalo in so na razpolago vam, dragi blogovci. Vaša poročila pričakujem do 20.1.2009.


„Kako lepo je bilo sodelovati pri tako zanimivem testu!
Moj kožušček je čist, mehak in bazičen …“

Testiramo izdelke dveh nemških podjetij, ki sta na tržišču prisotni že več let. Obe izdelujeta kozmetiko, ki ima bazični pH. Nekateri izdelki so deklarirani kot naravna kozmetika, veliko jih vsebuje ekološke surovine. Vsi pa pomagajo pri razkisanju!

Na razpolago so še naslednji kompleti:

1. Bazično telo - 1 x komplet
Najobsežnejši komplet, testirate kremo za obraz, šampon, piling za telo, losjon za telo ...

2. Bazični obraz - 1 x komplet
Samo izdelki za nego kože (krema, čistilna krema, maska)

3. Bazični wellness - 1 komplet
Vsebuje izdelke za nego kože in telesa; potrebujete kopalno kad za bazično kopel.

4. Bazična kopel in nega - 2 x kompleta
Primerjate bazično kopel in losjon za telo od obeh podjetij.

Vse zainteresirane prosim, da svoje podatke sporočijo na naslov info@energijski-center.si. Testni komplet s vprašalniki jim bomo poslali po pošti. Kompletov je malo, zato bo veljalo načelo "Kdo prvi pride, prej melje!".

sreda, 6. januar 2010

Blog: Humor po kitajsko

Na mojem priljubljenem feng shui blogu sem našla tole šalo:

Kitajec na avtobusu stopi tujcu na nogo. Svojemu narodu ne želi delati sramote, zato se opraviči:
“I am sorry”. Tujec odgovori: “I am sorry too”.

Kitajec se ne pusti prekositi: “I am sorry three!”.

Tujec zmedeno vpraša: “What are you sorry for?” In Kitajec popolnoma obupano zakliče: “I am sorry! Five!".

Če to ni lepa zgodbica za ta zasneženi dan? Malo pa ste se le nasmehnili, priznajte!

Šala je iz knjige Chinesische Witze in seveda si jo bom naročila.

torek, 5. januar 2010

Čiščenje prostorov: Ne uporabljajte kadila med menstruacijo

Kot sem že tukaj poročala, smo v Murglah nabavili nekaj novih omar. Moja prijateljica V. me je vprašala, ali so iz masivnega lesa. Samo nasmehnila sem se in pogledala s plastično folijo oblečene omare.

Naše novo pohištvo seveda tudi smrdi, zato omare še vedno zračimo. V moji sobi vonja skoraj več ni, v "mali sobici", kot imenujemo skladišče, pa je vonj še vedno penetranten. Do sedaj smo uporabili tele trike:

1. Pohištvo smo temeljito obrisali z mokro krpo in detergentom.

2. Prva dva dni smo radiator zaprli in veliko zračili.

3. Od tretjega dne smo zopet začeli greti, da bodo formaldehidi hitreje izhlapeli. Na radiator sem dala pivnik z eteričnimi olji. Potem sem radiator zaprla in čez pol ure za 15 minut prezračila sobo. Ta postopek sem ponovila najmanj dvakrat na dan. (Zdaj vidite, zakaj nimam časa pisati bloga ...)

4. Peti dan smo znova pobrisali pohištvo.

5. Danes pa sem se spomnila na pozabljeni pripomoček za čiščenje prostorov: kalifornijski žajbelj. Strokovnjaki za te zadeve pravijo, da je posušeni kalifornijski žajbelj najbolj učinkovito kadilo. Uporabljali so ga že Indijanci in sicer, poleg čiščenja, še sa blagoslavljanje in zdravljenje. Od vseh kadil mi še najbolj sprejemljivo "diši".


Ne, to ni najnovejši model eko vibratorja, ampak posušeni kalifornijski žalbelj v obliki bakle

Posušen kalifornijski žajbelj se vsaj v nemških ezoteričnih trgovinah dobi v obliki majhne bakle. Zelo je vnetljiv, zato je potrebno samo nekaj sekund ognja iz vžigalnika in že se razvije dim. Ko se z baklo sprehajamo po prostorih, se zaradi vetra prižigajo novi milimetri vejic. Ko ga položimo na nevnetljivo podlago, počasi tli in ugasne.

Dobro, da me ne morete vohati, ko tole pišem ... Kljub temu, da je moj žajbelj "naparfumiran" s sivko, je vonj bolj ali manj neprijeten. Še dobro, da sem v ordinaciji sama.

V majhni sobici se sedaj plinasti delci formaldehida borijo z žajbljem in sivko. Po približno 30 minutah bom temeljito prezračila prostor in upala, da bo moja kadeča akcija pospešila selitev stvari v omare. Hm, mogoče pa se bodo morale omare najprej prezračiti zaradi kadila?!!

Malo sem se še želela narediti pametna pred vami in čla v eno od mojih feng shuijevskih biblij brat o uporabi kadil. Takoj sem ugotovila, da sem prekršila dve pravili: nisem bila zmerna pri količini kadila in kadila sem med menstruacijo. Ne, menstruacija ne bo škodila kadilu, ampak slabe energije prostora meni. Med menstruacijo smo ženske namreč bolj ranljive, zato ne smemo delati očiščevalnih ritualov. Glede na to, da so omare prazne, neke strašne izmenjave slabih energije ne bo.

Zdravje: Malo prepiha ne škodi, plesen pa

Vem, da bom strašno neekološka, ampak moram napisati: v zimskih dneh sem srečna, ker nam okna in vrata ne tesnijo dobro. Še posebej doma v stanovanju. Zakaj?

Če se le da, spim pri odprtem oknu. V Ljubljani je veliko noči, ko se to ne da zaradi slabega zraka. Zjutraj vedno dobro prezračim stanovanje, pa tudi zvečer, ko pridem domov. Ali pa ne!

Kot sem že omenila, je med kurilno sezono v Ljubljani izredno slab zrak. Zato se velikokrat zgodi, da zvečer enostavno ne morem prezračiti. Če odprem okno, v stanovanje puhne z ogljikovim dioksidom "parfumiran" kisik. In vsakokrat znova se razburim, ter odgovornim pošiljam sočne kletvice.

Na srečo so okna v stanovanju, kljub starosti 12 let, malo netesna. Tako se stanovanje čez dan dovolj prezrači in zrak zamenja. Nimam pojma, kako zračenje funkcionira v stanovanjih in hišah, ki imajo nova, supertesna okna. Ne verjamem, da zadosti pogosto zračijo. Zato se jim bo na vsaki steni, kjer je najmanjši toplotni zid, pojavila plesen (barva plesni ni nujno vedno črna).


Ko se pred 15 leti začeli v Nemčiji množično menjavati okna, tudi niso vedeli, kaj jih čaka. Zdaj gradbeni bioligi ocenjujejo, da je približno 30% stanovanj neprimernih za bivanje. K tej številki morate prišteti še s plesnijo okužena stanovanja, ki niso tako nevarna. Grozljiva številka!

Zaradi plesni so nekdaj ljudje (hitreje) umirali. Mi imamo manj možnosti za to, ker hrano shranjujemo v hladilnike in zmrzovalnike. Ostala nam je "samo" še plesen v bivalnih in delovnih prostorih. Ker imamo že vsi slab imunski sistem, se hitro pojavi alergija na plesen in težave z dihali, črevesjem, jetri ...

Da bo zgodba še bolj dramatična, naj vam povem, da je veliko barvil in ojačevalcev okusa narejenih iz plesni. A niste vedeli? Na primer, okus po jagodah za jogurte je narejen iz plesni. Vi ste pa mislili, da je v vašem jogurtu toliko slatnih jagod, ne pa rdeče plesni? Zato imajo alergiki na plesni kaj hitro težave tudi z alergijami na hrano. Pa še na prah, ker je v hišnem prahu, razumljivo, veliko plesni.

Sami zelo težko ugotovijo, kje je vzrok. Doma ali vslužbi na steni ga bodo našli. Poleg tega je sanacija plesni velikokrat zelo težavna. Nič ne pomagajo razni premazi. Ugotoviti je potrebno vzrok in ga sanirati.

Nauk današnje zgodbe: če že imate zelo tesna okna, morate najmanj 4 x dnevno za nekaj minut prezračiti celo stanovanje. Pa ne z zračenjem na nagib, ampak z odpiranjem oken. Ob priliki pa vprašajte Dominika in Ksenijo, kako jima težim z zračenjem v ordinaciji, pa imamo tudi tam prepišna okna in vrata.

Tako, nagrade za ekološko najbolj osveščeno Slovenko ne bom dobila, zato pa tudi plesni ne. Mojo ekološko zavest bom pomirila tako, da se bom od aprila do oktobra vozila s kolesom in izpustila kakšen letalski let ali dva.

ponedeljek, 4. januar 2010

Fotopotep: Od stanovanja do Tivolija

Kakšen lep dan smo imeli v Ljubljani! Še več si jih želimo. Pri tako dobri vidljivosti so gore zelo blizu in občutek imamo, da Gorenjska spada k nam ...

Moj dragi mož se je odpravil z moško družbo po svoje, jaz sem pa ostala doma in se s fotoaparatom odpravila v Tivoli. Najprej vzporedno s Celovško, nato pa proti bivšemu hotelu Bellevue in mimo hale Tivoli.

Preizkušala sem novi objektiv, ki je najbolj primeren za makrofotografijo

Stara cerkev

Hotel Bellevue je v grozno slabem stanju



Pred halo Tivoli sem našla tudi nekaj zelenega



En takšen depresiven motiv, ki pa mi je, seveda, strašno všeč


Na gredici pred rastlinjakom v Tivoliju

Prvi koraki v makro fotografiji ...

Na travniku v Tivoliju je nastalo majhno jezerce, ki je bilo najbolj privlačno za otroke

nedelja, 3. januar 2010

Knjige: Končno razumem svojo taščo

Z mojo taščo nimava veliko skupnega, vendar to ne pomeni, da se ne razumeva in spoštujeva. Ena od obema ljubih stvari so knjige. S tem da ona, nemška intelektualka, bere čisto drugačne knjige kot jaz.


V nemščini ponavadi berem strokovne knjige (feng shui, arhitektura, zdravje, fotografija, rožice) in nezahtevne romane (večina jih je prevedena iz angleščine). Enkrat sem jih nekaj odstopila svoji tašči, pa je samo zavihala z nosom. Ne, ne more jih brati, ker so jezikovno tako grozno napisani. No, zame so čisto dobri, saj z njimi ohranjam nemški besedni zaklad in še sprostijo me.

Ta vikend pa sem prebrala takšen (nezahteven, ljubezenski) roman v slovenščini. Preveden je bil iz angleščine; pa ni bil kriv prevod, ampak avtoričin jezik in stil pisanja. Z muko sem ga prebrala do konca. Končno sem razumela svojo taščo!

Nauk: dolgo časa traja, da nek tuj jezik postane res "domač".
In - včasih ima tudi tašča prav.