torek, 5. januar 2010

Zdravje: Malo prepiha ne škodi, plesen pa

Vem, da bom strašno neekološka, ampak moram napisati: v zimskih dneh sem srečna, ker nam okna in vrata ne tesnijo dobro. Še posebej doma v stanovanju. Zakaj?

Če se le da, spim pri odprtem oknu. V Ljubljani je veliko noči, ko se to ne da zaradi slabega zraka. Zjutraj vedno dobro prezračim stanovanje, pa tudi zvečer, ko pridem domov. Ali pa ne!

Kot sem že omenila, je med kurilno sezono v Ljubljani izredno slab zrak. Zato se velikokrat zgodi, da zvečer enostavno ne morem prezračiti. Če odprem okno, v stanovanje puhne z ogljikovim dioksidom "parfumiran" kisik. In vsakokrat znova se razburim, ter odgovornim pošiljam sočne kletvice.

Na srečo so okna v stanovanju, kljub starosti 12 let, malo netesna. Tako se stanovanje čez dan dovolj prezrači in zrak zamenja. Nimam pojma, kako zračenje funkcionira v stanovanjih in hišah, ki imajo nova, supertesna okna. Ne verjamem, da zadosti pogosto zračijo. Zato se jim bo na vsaki steni, kjer je najmanjši toplotni zid, pojavila plesen (barva plesni ni nujno vedno črna).


Ko se pred 15 leti začeli v Nemčiji množično menjavati okna, tudi niso vedeli, kaj jih čaka. Zdaj gradbeni bioligi ocenjujejo, da je približno 30% stanovanj neprimernih za bivanje. K tej številki morate prišteti še s plesnijo okužena stanovanja, ki niso tako nevarna. Grozljiva številka!

Zaradi plesni so nekdaj ljudje (hitreje) umirali. Mi imamo manj možnosti za to, ker hrano shranjujemo v hladilnike in zmrzovalnike. Ostala nam je "samo" še plesen v bivalnih in delovnih prostorih. Ker imamo že vsi slab imunski sistem, se hitro pojavi alergija na plesen in težave z dihali, črevesjem, jetri ...

Da bo zgodba še bolj dramatična, naj vam povem, da je veliko barvil in ojačevalcev okusa narejenih iz plesni. A niste vedeli? Na primer, okus po jagodah za jogurte je narejen iz plesni. Vi ste pa mislili, da je v vašem jogurtu toliko slatnih jagod, ne pa rdeče plesni? Zato imajo alergiki na plesni kaj hitro težave tudi z alergijami na hrano. Pa še na prah, ker je v hišnem prahu, razumljivo, veliko plesni.

Sami zelo težko ugotovijo, kje je vzrok. Doma ali vslužbi na steni ga bodo našli. Poleg tega je sanacija plesni velikokrat zelo težavna. Nič ne pomagajo razni premazi. Ugotoviti je potrebno vzrok in ga sanirati.

Nauk današnje zgodbe: če že imate zelo tesna okna, morate najmanj 4 x dnevno za nekaj minut prezračiti celo stanovanje. Pa ne z zračenjem na nagib, ampak z odpiranjem oken. Ob priliki pa vprašajte Dominika in Ksenijo, kako jima težim z zračenjem v ordinaciji, pa imamo tudi tam prepišna okna in vrata.

Tako, nagrade za ekološko najbolj osveščeno Slovenko ne bom dobila, zato pa tudi plesni ne. Mojo ekološko zavest bom pomirila tako, da se bom od aprila do oktobra vozila s kolesom in izpustila kakšen letalski let ali dva.

4 komentarji:

  1. Tudi jaz sem vedno uživala ob odprtih oknih, a odkar je pred nekaj meseci mimo nas stekel promet po novi avtocesti, to ni več mogoče. Zaradi hrupa in izpušnih plinov težko ulovimo tiste "zdrave" trenutke za te skromne zahteve pa naj bo noč ali dan oz. zima ali poletje.
    Pozdrav iz Štajerske in mirno ter zdravo novo leto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Groza, kaj se vam je zgodilo. Se boste preselili?
    LP

    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Na preselitev sem že res pomislila, posebno takrat, ko zapiha severni veter in se hrup še dodatno okrepi (cesta poteka severno mimo nas), a ko pomislim na to, da bi po nekaj desetletij življenja v nekem kraju morala vse zapustiti sem zopet na začetku poti. Trenutno se vrtim v začaranem krogu, v času najhujšega hrupa malo preklinjam, študiram Zakon o varstvu okolja in iščem "prve" rešitve o dodatnih protihrupnih ograjah. Menim pa, da se mladi ljudje lažje navajajo na spremembe, kot mi srednjih let.

    Lep pozdrav v Ljubljano in veliko uspeha pri pisanju zanimivih in poučnih člankov!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mene bi bolj skrbeli škodljivi delci iz izpušnih plinov. Približno 500m od avtocest je "nevarno" področje do koder se razpršijo delci. Hrup pa je seveda dodatni dejavnik, ki se lahko omili s protihrupnimi ograjami. Velikokrat pa je problem hrup iz nasprotnega cestnega pasu (ne tistega, ki je najbližji vaši hiši).
    Kljub številnim argumentom proti, vam svetujem, da razmislite tudi o argumentih za selitev.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši