četrtek, 7. januar 2010

Feng shui: V Murglah je vse yin

Z "navadnim" kompaktnim fotoaparatom sem danes zjutraj poskušala ujeti depresivno, mirno, zasneženo, yin pokrajino v Murglah. In se pri tem spomnila na članek, ki sem ga lansko leto februarja napisala za e-Novice.




Zakaj feng shui svetovalci pozimi ne moremo delati na terenu
(članek iz arhiva e-Novic, februar 2009)

Bistveni element pri feng shuiju je energija. Poznamo več vrst energije, saj se energija nahaja povsod, tudi v neživih stvareh. Na nas vplivajo s svojo energija tako kamen, kot veter ali sneg.

In prav zaradi snega je delo feng shui svetovalca pozimi zelo ovirano. Kolikokrat smo lansko leto prestavljali termine! Vendar, energijske razmere se v dežju in snegu tako spremenijo, da ne moremo resno delati. Dež in sneg naredita pokrajino in notranje prostore zelo yin, kot da bi vse skupaj gledali skozi filter. Če bi v takšnih razmerah analizirali tok energije po parceli ali skozi prostore, bi skoraj vedno ugotovili, da energija teče prepočasi. Zato sem se letos odločila, da decembra in januarja ne bom delala na terenu.

Mojster Chan sicer pravi, da lahko mojstri feng shuija delajo vedno in povsod. Verjamem mu, vendar sem prepričana, da v dežju tudi on raje ostane doma in študira. Če ne zaradi drugega, da ne bi zmočil svojega super lo pana (kitajskega kompasa), opremljenega z laserskim teodolitom ...

Slišala pa sem zgodbo o podjetnici, ki je hiše kupovala samo pozimi. Če so ji bile všeč v dežju in snegu, so ji bile zagotovo tudi poleti, je pravila. V bistvu je zelo pametno razmišljala, saj se ob obilici vlage (elementa vode) pokažejo vse poškodbe na hiši (element zemlja). V feng shuijevskem jeziku bi torej rekli, da je voda premagala zemljo. Lahko pa dogajanje opišemo s polarnostmi: preveč yina in premalo yanga.

Spomladi bo posijalo več sonca, sneg bo skopnel in zemlja se bo ogrela. Pri točno določenem razmerju med količino vlage (yin) in toplote (yang) začnejo rastline znova rasti. Še to: ker poznajo Kitajci pet letnih časov (med poletje in jesen vrinemo še pozno poletje), se bo pomlad po kitajskem koledarju začela že 4.2.2009 ob 0.52 uri. Opomba: leta 2010 bo začetek kitajske pomladi 4.2. ob 6.42 in začetek novega leta 14.2.2010.






Je sneg yin ali yang?

Več o polarnostih yin in yang si lahko preberete
v članku na spletni strani Feng shui akademije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar