Tomaža sem poznala. Ne vem, če dobro ali slabo, na svoj način pač. Če bi se v tem trenutku prikazal, bi mu z veseljem dala eno okrog ušes. On pa bi me suvereno zaustavil s svojo močno šapo in se (nedolžno) nasmehnil. (Ko mi je prvič dal roko, me je še dva dni bolela dlan. Zato se je odločil, da me bo v pozdrav raje objemal ...)
Ti je tega res bilo treba, se trenutno mnogi sprašujemo. Izboljšalo se mu je zdravje, bil je srečen v zasebnem življenju in uspešen v poslovnem. Zakaj je tako hitro toliko tvegal?
Zaradi Tomaža sem začela bolj resno fotografirati. Vendar nimam nobene njegove fotografije. Neverjetno! Mislila sem, da se bova že enkrat dogovorila za poziranje - seveda ne v plezalni steni, ampak pri kožnji trave ali kuhanju kosila.
Na začetku najinega poznanstva ga je zelo jezilo, ker se nisem želali tikati. Jaz se tikam z vsemi, je trdil. Ne, Tomaž, najprej biznis, potem tikanje. Dal mi je prav, in mi večkrat povedal, da me zaradi tega še bolj spoštuje. Bil neznansko srečen, ko sva se končno le začela tikati.
Velikokrat sem bila drugačnega mnenja kot on. Tudi, če so bili moji argumenti zelo dobri, se je odločal po svoje. Včasih racionalno, včasih z intuicijo in vizijo, ki jo je razumel samo on. Ampak, vedno po svoje.
Domišljam si, da sem naredila nekaj dobrega za njega, ko sem ga v enem od telefonskih pogovorov končno prepričala, naj gre na zdravljenje borelioze v Nemčijo. Mogoče zato, ker sem mu rekla, da je strahopetec? Ha, ha. Ko je ozdravel, smo vsi mislili, da bo postal malo bolj zapečkarski. Ampak, ne Tomaž Humar!
Lansko leto novembra, ravno v tem času, sva po Ljubljani zbirala zadnje rožice za njegovo jesenski aranžma pred hišo. Predstavljala sem si, da bo izbiro prepustil meni. Kakšna zmota! Imel je zelo jasno predstavo, kaj mu je všeč in kaj bi bilo potrebno zasaditi v lonec.
Tomaž je bil zelo radoveden in nikoli mu ni bilo dolgčas. Bil je tudi zelo radodaren, kar je pokazal številnim ljudem na različne načine. In strašno ponosen na svoja dva otroka. Lahko pa je bil tudi sebičen in brezkompromisno izpeljal točno tisto, kar si je zamislil. Glede na to, da poznam njegov kitajski horoskop, sem ga razumela. Njegov osebni element je namreč les yang (usmerjenost k cilju, za vsako ceno) in glede na horoskop bi lahko postal karkoli. Tako harmoničen horoskop res redkokdaj vidiš.
O preteklosti se nisva veliko pogovarjala. Zato mi je šele po branju njegove biografije, ki jo je napisala Bernadet McDonald, postalo jasno, kje so korenine njegove ekscentričnosti. To so, po mojem mnenju, grozljivi dogodki, ki so se mu zgodili na Kosovu pri služenju vojaškega roka. Mislim, da ga je to izredno spremenilo in zaznamovalo (ter "pokvarilo" energijsko lep horoskop). Te moje hipoteze ni nikoli potrdil ali zanikal.
Dragi Tomaž, če lahko od tam, kjer si, bereš moj blog, se boš strinjal, da sem korektno opisala najin odnos in se lepo poslovila od tebe. Jokala sem samo trikrat, četrtič pri lupljenju čebule ne šteje!
Obljubljam ti, da bom čim več fotografirala, se več ukvarjala s športom in posadila rožice v tvoj spomin. Smučati se ne bom naučila, pa tudi v hribih me boš lahko srečal samo tako visoko kot gredo kravice. Zbogom, prijatelj.
Vseživljenjski zapiski radovedne kreativke s smislom za taktiko in strategijo, branje knjig, potovanja, božanje psa ter sajenje rožic, ki ne prenese posploševanj, ozkogledosti in neiskrenosti.
ponedeljek, 16. november 2009
sreda, 11. november 2009
Rožice: Jesenski detajli v Murglah (1)
ponedeljek, 9. november 2009
Knjiga: Knjižna uspešnica z ekološko noto
Če še niste prebrali knjige Peti dan (avtor Franz Schätzing) - to je obvezni čtivo za vse, ki imajo radi dobro literaturo! Malo ljubezni, seveda, pa veliko ekologije, morske biologije, politike, tajnih služb in intrig. Knjiga ima 854 strani, vendar je ne boste mogli odložiti.
Vir: Knjigarna Felix (po naključju izbrana knjigarna, nič mi ne plačajo)

V originalu se knjiga imenuje Der Schwarm (roj, jata). Tik pred predlanskim dopustom sem jo kupila v knjigarni ob Vrbskem jezeru in jo prebrala ob hrvaški obali - še preden je postala uspešnica. Moram priznati, da sem plavala bolj na plitvem in s slabim občutkom v želodcu.
Pri knjigi je navdušojoče prav to, da je tako verjetna in nam nastavi ogledalo glede ekološke neozaveščenosti. Če torej še nimate božičnega darila zase ali za druge, toplo priporočam to knjigo. Na kavču, pod toplo oddejo, se vam ne bo nič zgodilo ...
Zdravje: Čaji, ki segrejejo
V teh mrzlih dneh se pri nas začne sezona čajev. Mešanico različnih zelišč dobim od mame; vsako leto je mešanica drugačna, zato nikoli ne vemo, kakšen bo okus čaja. Letos je prav dober, samo zaradi nekega zelišča moramo kmalu na stranišče ...
Ko pa se mi mudi, si skuham Trpotčev čaj (filter vrečke od Droge). Meni je strašno okusen, pa še segreje me.
In to je iztočnica za bistvo današnjega prispevka: pozimi moramo piti čaje, ki nas segrejejo! V restavracijah in bifejih mi še vedno vztrajno ponujajo meto, ki deluje yin in zelo ohladi. Prav tako kot limonada. Tudi, če si boste naredili toplo limonado, vas bo najkasneje čez 20 minut zeblo.
V mrzlih dneh segrejejo (delujejo yang) zelišča kot so žajbelj, timijan, trpotec, rman, šipek, bazilika, rozmarin, ingver. Ne pijte zelenih čajev, saj prav tako hladijo.
Če bi radi izvedeli več o živilh, ki segrejejo, si preberite moj članek: Topla prehrana v mrzlih dneh.
Ko pa se mi mudi, si skuham Trpotčev čaj (filter vrečke od Droge). Meni je strašno okusen, pa še segreje me.
In to je iztočnica za bistvo današnjega prispevka: pozimi moramo piti čaje, ki nas segrejejo! V restavracijah in bifejih mi še vedno vztrajno ponujajo meto, ki deluje yin in zelo ohladi. Prav tako kot limonada. Tudi, če si boste naredili toplo limonado, vas bo najkasneje čez 20 minut zeblo.
V mrzlih dneh segrejejo (delujejo yang) zelišča kot so žajbelj, timijan, trpotec, rman, šipek, bazilika, rozmarin, ingver. Ne pijte zelenih čajev, saj prav tako hladijo.
Če bi radi izvedeli več o živilh, ki segrejejo, si preberite moj članek: Topla prehrana v mrzlih dneh.
nedelja, 8. november 2009
Kuhanje: Dober izplen na tržnici in cvetača za kosilo
Večino živil nakupim na ljubljanski tržnici. Trenutno je ponudba zelo velika, celo zadnje bio paprike in endivijo sem dobila.
Na hladilniku visijo magneti za motivacijo - na primer, poljubljam se bolje kot kuham ...
Vsa živila niti niso imela prostora na delovnem pultu.
Najprej pristavimo vodo z začimbami: sol, poper, kumina, lovorov list, peteršilj, česen, majaron in timijan.
Nič za to, če bo voda zavrela še preden boste očistili cvetačo. Zmanjšajte ogenj na štedilniku in pustite, da vse skupaj počasi vre. Tako se bodo iz začimb izločile arome in kasneje prešle na cvetačo. Ker se cvetača kuha samo nekaj minut, je zelo pomembno, da se v kratkem času navzame čim več arom.
Cvetačo narežemo na manjše koščke. Naj bodo približno enako veliki (po volumnu).
Za kosilo sem skuhalo eno od mojih najljubših jedi - cvetačo s prepraženimi drobtinami.
Nič za to, če bo voda zavrela še preden boste očistili cvetačo. Zmanjšajte ogenj na štedilniku in pustite, da vse skupaj počasi vre. Tako se bodo iz začimb izločile arome in kasneje prešle na cvetačo. Ker se cvetača kuha samo nekaj minut, je zelo pomembno, da se v kratkem času navzame čim več arom.
Naročite se na:
Objave (Atom)