ponedeljek, 14. avgust 2017

Amsterdam: kolesa in rožice

Če potegnem bilanco pod 8-dnevno potovanje po Nizozemski, lahko povem:

- vožnja tja in nazaj katastrofalna,
- Amsterdam in provinca Zeeland fantastična.

Vožnjo bom hitro pozabila, na lepe dni me bodo spominjale fotografije. Kot se spodobi za obisk Amsterdama, začenjam reportažo s kolesi, dodala sem pa rožice.


Konec julija so me negativno presenetile nizke temperature in kar nekaj dežja. Ampak, ko sem pomislila na 35-40 stopinj v Sloveniji, sem bila takoj boljše volje. Kljub temu, da sem si morala kupiti primerno jakno.


Severni del mesta Haarlem, glavna nakupovalna ulica. Tam sva namreč najela apartma v vrstni hiši ter se z vlakom vozila v Amsterdam. Vlaki vozijo nekajkrat na uro, avto pa naju je čakal na brezplačnem parkirišču. 


Amsterdam sem obiskala teden dni pred veliko Pride parado. Traso so označevale takšne zastave.


Veliko turistov za ogled mesta najame kolesa. Midva sva se raje odločila za "noge", saj sva raziskovala strogi center mesta, kjer kolesa pogosto niso dovoljena.


Predvidevam, da je to javni nasad. Zaradi atlantskega podnebja, rožic verjetno sploh ni potrebno zalivati. Posadijo jih, potem pa pustijo, da rasejo. 


Ah, rožice IN kolesa - pogost motiv v Amsterdamu ...


Najem kolesa stane od 12 do 15 EUR na dan. Potrebno je plačati kavcijo in pametno za 5 EUR zavarovati kolo pred krajo.


Prostora za gredice je v Amsterdamu malo; zelo pogosto posadijo hortenzije, ki tudi lepo uspevajo.


Seveda, garažna hiša za kolesa ob amsterdamski železniški postaji. 
Eden od poskusov, da bi v korita posadili rožice, ki bi same rasle.


Kar me je presenetilo: včasih je bila kakovost rastlin v trgovinah zelo slaba. Mislim, da resni vrtoljubci obiščejo vrtnarije. Kot pri nas. Vidite pa, da je ponudba že zelo jesenska ...


Te fotografije, brez da bi zabrisala obraze oseb, ne bi smela objaviti brez pisnega dovoljenja oseb na sliki. Je sicer narejena na javnem prostoru, vendar sta na sliki samo dve osebi, ne pa množica. Sama takšna pravila jemljem resno, ker ne želim, da bi mene objavljali brez privoljenja. 


Kdo lahko poskrbi za tulipane konec julija? Samo Nizozemci. Jupiii .... kako so lepi!
Hišice na vodi. Moraš biti zelo poseben tip za takšen način bivanja, zelo poseben. Žal mi je, da nisem obiskala muzeja, ki prikazuje življenje v hišah na vodi.


Očitno kletna stanovanja, kjer so nekdaj imeli kuhinjo in druge pomožne prostore, niso več zaželena. Preveč vlage in plesni?
Nizozemska ima 17,5 državljanov in 22 milijonov koles. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar