petek, 02. september 2016

Ko smo izčrpani in izgoreli

Ker smo v retrogradnem Merkurju, vsak dan pospravim in zavržem kakšno stvar. Danes sem v torbici našla listek, ki sem si ga napisala, ko sem v začetku julija ugotovila, da imam izčrpano nadledvično žlezo. Objavljam ga, mogoče ga boste potrebovali tudi vi.

Helenin program za boljše delovanje nadledvične žleze:

1. Dovolj spanja
2. Hrana: manjši obroki, 5 x na dan, dovolj beljakovin in polnovrednih žitaric.
3. Prehrana brez alergenov, svinjskega mesa, alkohola, glutena, sladkorja, kave.
4. Počitek čez dan.
5. Fizična aktivnost: zmerna.
6. Ljubezni: veliko.

Trenutno je stanje vsaj za 50% bolje, če ne več. Veliko pomagajo tudi bioidentični hormoni, ki jih jemljem. Kot sem že napisala, jemljem naš novi izdelek Adrenal za boljše delovanje nadledvične žleze, pa tudi liposomalni Glutation, encime Enzymatin, občasno dodatno še magnezij in cink. Testiram še nek nov izdelek, ki ga bomo mogoče prodajali, ki izboljša posledice oksidativnega stresa.

Zgornjemu seznamu nimam nič za dodati. V literaturi sem prebrala, da naj bi "adrenalovci" vstajali med 8. in 9. uro. Med tednom je to nemogoče, za vikend pa mi zelo paše pozno vstajanje.

Glede prehrane: zelo pomembno je, da ne pride do nihanja krvnega sladkorja, ker je to močan dodaten stres za telo. Eni bodo slabo prenašali beli riž, drugi sadje, tretji kruh - preverite sami. Potrebno je paziti na sestavo jedilnika in jesti kakovostno.

Na vsako uro dela bi naj počivali 5 minut. Meni to ne uspeva, se pa občasno sprehodim okrog hiše, v miru popijem čaj, zaprem oči.

Fizično aktivnost sem zmanjšala, ker zanjo ni bilo moči. Grem na sprehod, tudi pohod ali kolesarjenje.

Upam, da bodo tile nasveti komu pomagali, da ne bo prišel do popolne izgorelosti, kjer je res hudo. Takrat se pojavijo tudi psihične težave, najpogostejša je depresija. Tudi sama sem imela nekaj takih trenutkov. Kar pojavijo se kot časovni "valovi". Bilo mi je kar malo smešno, ko sem opazovala spremembe v sebi, na katere nisem imela vpliva. Na srečo je moja optimistična stran prepodila nastavke depresije, pa tudi vedela sem, kaj se dogaja. Malo sem počakala, kaj lepega prebrala ali šla na sprehod, pa je šlo.

Še o kavi: občasno sem imela zelo nizek pritisk, kar je tudi značilno za izčrpano nadledvično žlezo (povezano s kalijem). Takrat sem si skuhala našo zdravo kavo Chi, da se mi je zvišal pritisk in sem lahko normalno funkcionirala. V literaturi svetujejo, da kavo (če jo že pijemo) vedno pijemo s kaloričnimi in mastnimi jedmi.

In o šesti točki: obstaja več vrst ljubezni in najpomembnejša je ljubezen do sebe. Če se pri izčrpani nadledvični žlezi tega ne naučimo, nam ni pomoči. Ja, tako preprosto je to.

2 komentarja:

  1. Uh, nadledvična žleza... morda potrebujem več '1' in '4'. Ah, ne mogoče, zagotovo. Se bom poskušala uglasit...
    Lep vikend.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz se dam pod ena in štiri..

    OdgovoriIzbriši