petek, 29. april 2016

Ženska enakopravnost pri menstruaciji

To, da bo vlada izenačila starostno mejo za moške in ženske pri upokojevanju, sem prebrala ravno na prvi dan menstruacije. Novico sem si zapomnila nekje v možganih, potem pa jo je moja podzavest očitno mlela in naslednje jutro izpljunila rezultat - a so politiki čisto nori?

Ne vem, a se samo meni zdi, da je takšno izenačevanje starostne dobe najočitnejši dokaz nespoštovanja in nerazumevanja žensk? Zakaj nihče ne protestira?

Vem, zakaj želijo izenačiti starost pri upokojevanju: ker ženske živimo dlje in zato tudi dalj časa dobivamo penzijo - kar pomeni več stroškov za pokojninsko blagajno. Jaz tole razumem takole: ker smo tako neumne in bolj skrbimo za svoje zdravje (kot moški), smo predolgo žive in pokojninskemu sistemu delamo škodo.

Niti ni treba biti zelo inteligenten, da ugotoviš, kdo je predlagal spremembo zakona: moški. Samo moški so lahko tako arogantni, da spregledajo, kaj vse ženske počnejo po službi. Poznamo statistiko in raziskave, koliko več gospodinjskih opravil naredijo Slovenke. Natanko 27 ur na teden delajo še doma. Poleg tega se velikokrat dodatno izobražujejo, skrbijo za ostarele sorodnike ali sosede, se angažirajo v (dobrodelnih) društvih ...

Potem pa nas na tri do štiri tedne "doleti" še menstruacija, ki je vsaj rahlo zoprna zadeva, če že ni močno zoprna in zelo boleča. Kot da bi ti nekdo v maternico porinil preveliko žogo, ki bi pritiskala na vsak živec med trtico in popkom. Ali kdo upošteva to našo zmanjšano sposobnost? Nikogar ne briga, kaj se dogaja "tam spodaj", delo mora biti opravljeno, nasmeh za stranke enako prijazen kot ostale dneve.

To, da so vložki in tamponi obdavčeni z 22% DDV je takšna svinjarija, da bi morale Slovenke čim prej organizirati protest pred parlamentom. Se ve, kaj bi nosile v rokah ...

Kaj bi bilo pravično do žensk, če bomo res morale delati do 67 leta, kot moški? Da bi imele vsak prvi dan menstruacije prost dan! Ne samo dela prost dan, tudi doma bi lahko počivale. Vem, vem, popolnoma utopičen predlog ...

Tako mi preostane samo še to, da stoično čakam na - menopavzo.

P.S. dodan 3. 5. 2016:
Na strani Zveze potrošnikov Sloveniji zbirajo podpise Za znižanje DDV za higienske proizvode za ženske. Prosim, podpišite!
https://www.zps.si/index.php/o-nas-mainmenu-361/aktualno/7885-za-znizanje-ddv-za-higienske-proizvode-za-zenske

6 komentarjev:

  1. V enkaterih azijskih državah imajo ženske en dan na mesec dela prost dan zaradi menstruacije ali pa dobijo višjo plačo, če ga ne izkoristijo.
    Osnovni highienski pripomočki bi morali biti kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če ne drugega, bi lahko vsaka ženska na 5 let dobila menstrualno skodelico (ekološko in učinkovito) in cenejše ostale pripomočke. Tako kot dobiš subvencijo za očala vsakih par let, npr.
    Da se pustimo izkoriščati, je problem cele družbe. Sama sem izbrala, da ne bom vzgajala otrok in počela več hišnih opravil kot moj partner. Saj je odrasel, lahko skrbi zase. Tako ali tako imajo moški višjo plačo celo na enakem delovnem mestu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja in te babe, ki sedijo v parlamentu ne naredijo čisto nič za žensko populacijo. So vse same možače ali kaj? Lepo njim, od dela se ne pretegnejo, doma imajo pomočnice, pa komu bi se mudilo v penzijo....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo v vednost, anonimni, to je čisto na meji moje tolerance, preden izbrišem komentar. Pustila ga bom samo v vednost drugim, kaj je na MOJEM blogu dovoljeno.

      Izbriši
  3. Ah, ja... lepo bi bilo 12 prostih dni na leto več ali kakšen dodatek...
    Menopavza je še slabša. Menda se cel cediš, noro si lačen, pa spiš slabo... delo pa...opraviš, kot se spodobi, hitro, učinkovito in z nasmehom :). Potem pa še podaljšaš nekaj let. Itak smo potem že utrjene. Ali pa nas več ne bo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Helena, krasno ste tole napisala, sem se prav nasmejala od srca, pa se z vsem absolutno strinjam! Dobro pregurajte začetne dni, sama ravno po ... in v čisto drugem počutju! Lp, Lidija

    OdgovoriIzbriši
  5. Ali ne bi bilo bolj pošteno, da bi šle ženske lahko v pokoj dve leti prej (kot pri 67) za vsakega rojenega otroka? (Za pokojnine trenutno upokojenih skrbi trenutna delovno aktivna populacija)

    OdgovoriIzbriši