sreda, 10. februar 2016

Brez veselja ni zdravih jeter

Pravkar me je skoraj kap! Pogledala sem v statistiko in 8.2. je moj blog obiskalo 1.072 radovednežev. Kako? Od kje? Tudi statistika za 2. 2. ni slaba, več kot 800 obiskovalcev. Ne vem, kaj se dogaja, ampak že davno sem s sama s sabo sklenila pakt, da se moje pisanje ne bo spremenilo, ne glede na število bralcev. Ta blog sem "odprla" ravno zato, da se bom prikazala takšna kot sem.

Danes mora biti nek čuden dan, zelo veliko truda moram vložiti v koncentracijo. Samo me meče sem ter tja ... Tako sem najprej nameravala pisati o ljubezni, saj se približuje Valentinov dan. Nato je moje možgane "zavzela" druga tema, ki je ne bom niti omenjala, sedaj pa me srbijo prsti, da bi pisala o jetrih.

Že nekaj časa mi zelo ustrezajo kisli in grenki okusi. Nič čudnega, jetra so se prebudila iz zimskega spanja; za svoje delovanje potrebujejo kisel okus, zdravimo jih z grenkim. V toplo vodo si tako dajem sok od eko limon, najmanj dvakrat, pred obrokom, na jezik nakapljam grenčico Bitterstern. Tudi med postom sem bila dva dni malo bolj razdražljiva, ampak to je popolnoma normalno.

Jetra so res pomemben organ, ki zelo vplivajo na naše zdravje, tako fizično kot psihično. V zadnji številki E-revije, ki jo že pregovorno neredno izdajamo na 2 do 4 tedne (hehehe), smo pisali o depresiji. Ne vem, kaj se zgodi prej: da jetra ne delujejo dobro in postanemo depresivni, ali obratno. V bistvu je vseeno, pri zdravljenju depresije bi morali vedno vključiti tudi jetra oziroma zdravo prehrano. Članek o tem, kakšna je povezava med depresijo in hrano, si preberite tukaj.

Kako dobro nam jetra delujejo, lahko zelo hitro ugotovimo. Poleg znanih fizičnih in psihičnih simptomov nam pri slabih jetrih primanjkuje - veselja (navdušenja). Tako je, zdrava jetra nam dajo tisto udarno silo, da se lahko razveselimo in navdušimo (kot majhni otroci).

No, očitno bom le prišla do ljubezni in Valentina: kakšna je ljubezen, če ne znamo izražati veselja in navdušenja? Po pravilu delovanja petih elementov namreč les (kamor spadajo jetra in veselje) "hrani" in podpira element ogenj - to je pa srčni, ljubezenski element.

4 komentarji:

  1. Zanimivo branje o postu in razstrupljanju. Me pa zanima zakaj so tako na udaru jetra in ne npr. črevo? S čim jih sploh zastrupljamo oz. kaj lahko naredimo, da jih ne bi zastrupljali?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiv prispevek. Vsega po nekaj....
    Meni so jetra uganka že odkar je moji mami umrla prijateljica zaradi ciroze jeter, pa nikoli ni uživala alkohola.... Sploh pojma nisem imela, kako zelo pomembno vlogo imajo. Se pa šele zadnja leta trudim tudi sama biti bolj prijazna do njih, jeter.
    Lepo, da boste pisali... še in še....
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  3. Podporni in kontrolni ciklus pa sta čisto razumljiva. Delujeta.
    Veliko smeha.

    OdgovoriIzbriši