sobota, 22. avgust 2015

Lep rumenko

Pozornost bralcev bloga je pritegnil rumeni abutilon. Tudi meni je izredno všeč in res ne vem, zakaj jih večkrat ne sadimo v sezonske zasaditve. Nekatere sorte zelo slabo prenašajo vročino, zato abutilone sadimo predvsem na vzhodne ali JZ lege. Potrebujejo veliko zemlje, so kar malo občutljivi na pretirano gnojenje in napačno zalivanje. Radi jih napadejo različni škodljivci, od uši do rdečega pajka (pršic). Tudi gosenice, štriglice in kobilice jih imajo rade (a ste opazili, da so vsi ti požeruhi ženskega spola???). 

Cvetovi so polni sladke tekočine, zato privabljajo čebele in čmrlje, pa tudi mravlje. Paziti motamo, kam jih bomo posadili, saj lahko odpadli cvetovi naredijo madeže na občutljivih tlakovcih. Je mogoče vse zgoraj našteto tudi razlog, da se pogosteje ne znajdejo v sezonskih zasaditvah?

Najbolje pridejo do izraza v obešankah, ko jih gledamo od spodaj. Letos nisem posadila niti ene ... ampak, tudi v velikem loncu je pogled na abutilone lep. Pod grmiček sem posadila temno in zeleno deteljo, vmes pa mulenbekijo. Ni kaj, rumenko je res lep!






3 komentarji:

  1. Zelo lep! Meni je nekaj rumene barve vmes vedno všeč...
    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne samo lep, čudovit je!! Ga boste prezimovali? Bo naslednjo sezono še lepši :)
    Pa vse ostale zasaditve so tudi čudovite...
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepe zasaditve,a rumenko je nekaj posebnega!

    OdgovoriIzbriši