torek, 12. maj 2015

Rdeča pesa, post in brez komentarja

V tokratnem prispevku bo glavno vlogo igrala rdeča pesa. In prijatelj, ki ne posluša mojih nasvetov.

Ampak, začnimo z rdečo peso. A veste, da lahko s pomočjo rdeče pese testirate, kako dobra je vaša prebava? Če je v črevesju vse v redu, bi moralo preteči 24 ur (lahko tudi nekaj ur več) od zaužitja do izločitve hrane. Bolj po domače povedano: ko pojemo rdečo peso, se bo po približno 24 urah izločilo rdeče blato. Če je naše črevesje zdravo oziroma peristaltika črevesja dobra.


Rdečo peso lahko uporabimo tudi za testiranje, kako dobra je prebava

Zdaj pa k prijateljevi zgodbi:

Že pred nekaj tedni mi je povedal, da so bo ob majski polni luni zopet postil štiri dni. Da takrat pije samo sokove - kot sem izvedela kasneje, kupi že narejene, Fructalove ... (ojojoj - brez komentarja). Na moje vprašanje, ali se pred postom očisti z grenko soljo (blago odvajalo) ali med postom vsaj klistira, je odgovoril nikalno. Povedal pa je, da ga je zadnjič bolela glava. Moje argumente, zakaj bi bilo treba vzeti grenko sol in pred postom dobro sprazniti črevesje, je poslušal, vendar jih ni upošteval.

Pri majskem postu je, čisto intuitivno, prvi dan spil sok rdeče pese, pa tudi na splošno je pil manj (Fructalovih) sokov, kar mu je dobro delo. Med njegovim pripovedovanjem sem samo zavijala z očmi in odkimavala. Nisem vedela, kako mu naj dopovem, da je pri štiridnevnem postu nujno čiščenje črevesja. Drugače se peristaltika ustavi in na pol prebavljena hrana in blato ostanejo v črevesju. Pojavi se gnitje in vretje in vsi ti strupi telo močno zastrupljajo, zato je končna bilanca posta bolj slaba: več strupov proizvedemo kot izločimo iz telesa.

Če se klistiramo ali gremo na kolonsko hidroterapijo, se spodnji del črevesja sprazni in iz zgornjega dela črevesja se lahko blato premakne navzdol. Še vedno pa je problematična na pol prebavljena hrana v tankem črevesju, ki je s klistiranjem ali kolonsko hidroterapijo ne dosežemo.

Na koncu si je prijatelj sam zadel avtogol. Povedal je, da je šele po štirih dneh kakal "rdeče" blato. Srčno upam, da je končno razumel, kako pomembne so dobre predpriprave, sama izvedba posta in še posebej dnevi po postu. Namreč, že prvi dan po postu si je skuhal ajdo in popekel koščke piščanca. Brez komentarja, ne zmorem več ...

5 komentarjev:

  1. Ah, ja, ne vem, zakaj ne bi zaupal vam? Poskušam le ugibat, kako mu je bilo v glavi:)
    Sončakste dni vam želim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kar nekaj časa je trajalo (= več let), da sem se odvadila misionirati. Sedaj povem svoje mnenje in dam predloge, od poslušalca pa je odvisno, ali jih bo sprejel in izvedel. No, polna luna bo kmalu ... Sem večen optimist, zato upam, da bo narasla prodaja grenke soli in upadla prodaja Fructalovih sokov - vsaj ob polni luni ...

      Izbriši
    2. Že spomladi, ko sem čistila jetra, sem vam hotela sporočiti, kako težko sem letos dobila grenko sol. Na območju Gorenjske je lekarne ne prodajajo več, ker je (po besedah več farmacevtov) to zdaj kar naenkrat strup. Počutila sem se kot zasvojenec, ki kupuje drogo, ker so me povsod odpravili s strogimi besedami, zakaj to sploh rabim! Šele v lekarni v Ljubljani sem jo dobila.
      LP, Andreja

      Izbriši
  2. Rdeča pesa je tudi koristna za vse, ki imamo probleme s pomanjkanjem železa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, Vanja, samo da imamo rdečo peso nekateri zelo, zelo radi, drugi pa jo globoko sovražijo. Vmesne poti pri tem gomolju ni.

      Izbriši