torek, 28. januar 2014

Kaj potrebujemo in kaj si želimo

Mogoče bo zvenelo ošabno, ampak trdno verjamem, da največ težav v življenju dobimo, ker ne prepoznamo razlike med tistim, kar si želimo in kaj potrebujemo.

Nekaj primerov:

1. Moški, ki ima zelo stresno službo, se zvečer odpravi še na trening v fitnes. Seveda, telesna vadba je koristna, še posebej, če veliko sedimo. Vendar bi moral ta moški razmisliti o manj "agresivni" vadbi. Ne mislim na jogo, meditacijo ali tai chi - lahko bi samo prilagodil svoj vadbeni program in drugo polovico treninga npr. raztegoval telo. Moški si torej želi aktiven trening v fitnesu, potrebuje pa manj naporno/pomirjujočo vadbo, da se bo umiril in lažje zaspal.

2. Kam bi si želeli odpotovati? V tople kraje, kjer bi se lahko sončili in plavali? Pa ste prepričani, da je takšen dopust pravi za vas? Je to res način preživljanja dopusta, ki ga potrebujete? Mogoče pa bi vam bolj koristilo potovanje v hladnejše kraje, kjer bi si ogledovali mesta in obiskali kulinarično delavnico.

3. Največ napak naredimo pri izbiri partnerja: ne izberemo takšnega, ki bi nam koristil (potreba), ampak takšnega, ki hrani naš ego (želja). Enkrat, po veliko neuspelih poskusih, nam mogoče uspe ugotoviti, kakšen partner je pravi za nas. Nekaterim pa nikoli.

4. Izbira hobija je tudi lep primer, ko velikokrat zgrešimo, ker ne ločimo med želeti in potrebovati. Kot veste, rada fotografiram, vendar se zavedam, da nikoli ne bom zelo dobra fotografinja. Zakaj pa ne, boste ugovarjali? Vem, z  veliko vaje bi lahko postala dobra, imam dovolj talenta, vendar tudi vem, da fotografija ni tisto, kar potrebujem.


Avtor: na žalost neznan

Fotografija namreč spada v element ogenj, moj podporni element (po kitajskem horoskopu) je voda, ki hrani šibek les (moj osebni element). Ogenj izčrpava (pokuri) les, zato je fotografiranje zame utrudljivo. Na večdnevne fotografske izlete se niti ne prijavljam, ker me že enodnevni izmučijo. V moji prtljagi je na takšnem izletu več hrane in pijače, kot pa fotografske opreme, ha, ha, da o obveznem počitku za kosilo ne govorim. Na koncu dneva sem vseeno utrujena in posesana do zadnjega atoma moči.

Svojih (energijskih) omejitev se zavedam in jih sprejemam, hkrati pa iščem kompromise. Najmanj fotografij naredim poleti, ko je zelo vroče. Zdaj vam je jasno, zakaj - poleti je element ogenj najmočnejši in moj šibek les raje počiva v senci med rožicami, kot pa se cvre na soncu.

Kaj bi se zgodilo, če bi pretiravala? Zelo bi se izčrpavala (fizično in mentalno), nato pa zbolela. Mogoče takšno poenostavljeno sklepanje komu ne bo všeč, vendar je čisto pravilno in nič me ne mika, da bi vam dokazala pravilnost svoje teorije. Kar sami eksperimentirajte ...

Poanta tega pisanje je, da se moramo zelo dobro poznati, da lahko ločimo med želeti in potrebovati. No, to pa je že malo težja naloga.

P.S.
A veste kam sodi pisanje? A ha, v element voda in malo v les, pravilno sklepate. Eden izmed razlogov, zakaj pišem blog je tudi ta, da si s tem krepim svoj podporni element. Preprosto, a ne?

7 komentarjev:

  1. Potem imam pa jaz veliko ognja :) Fotografiram lahko v nedogled in neznansko rada potujem. (Moja edina ovira so finance.) Ubija pa me monotonija.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Enkrat bom morala ugotoviti kako je s temi elementi pri meni.
    Žal jih (še) ne razumem.

    LP,
    Teja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teja, pošljite mi vaše rojstne podatke (tudi uro rojstva) na helena@energijski-center.si, pa vam bom praktično pokazala, kako uporabljamo pet elementov in kitajske horoskope. Verjamem, da marsikdo ne razume, kaj pišem, vendar je eden izmed ciljev pokazati, da je feng shui zelo zapletena veda.

      LP
      Helena

      Izbriši
  3. Teja mi je poslala svoje rojstne podatke, da sem naredila kitajski horoskop. Ima zelo veliko vode yin, preveč, zelo malo lesa in nič ognja. Kovina in zemlja sta v redu.

    Ukvarjati bi se morala z dejavnostmi in hobiji, ki ne spadajo v element voda (opisi elementov so na strani Feng shui akademija v rubriki Aktualne teme)!!! Potrebuje les, da bo od vode potegnil energijo, in ogenj, da bo vodo segrel in energijo prenesel od lesa k zemlji. Še posebej v hladnih mesecih je za Tejo pomemben ogenj. Dobi ga s hrano, barvami, dejavnostmi ... Ej, fotografiranje bi bilo zanjo zelo dobro!
    Tudi leto konja (2014) ji koristi, predvsem za končevanje projektov in pridobivanje bogastva (tudi nematerialnega). To leto jo bo konj podpiral, da bo bolj aktivna.

    Les ji bo koristil pri karieri, otrocih in samoizražanju - preslabo zna tržiti svoje sposobnosti. Pazite, da ne boste samo teoretik, ampak tudi praktično uresničili svoje želje in načrte.

    OdgovoriIzbriši
  4. No, pa ste me razkrinkali. :) Moram priznati, da kitajski horoskop zame še kako drži. Zares sem vsa yin, po branju opisov elementov na strani Feng shui akademije, pa sem ugotovila, da vodo še prav posebej negujem, saj je literatura moja stalna in zelo pomembna spremljevalka.

    In ali me ves čas zebe zaradi pomanjkanja ognja?
    No, božiček mi je lani namenil fotoaparat; najbolje, da se kar takoj posvetim novemu hobiju. Na qigong vadbi, kamor hodim, pa imamo v zadnjem času več poudarka na ognjenemu qigongu - domnevam, da mi to potem koristi.

    Priznam, tržim se bolj slabo, pa tudi teorija mi gre veliko bolje kot praksa.

    Me veseli, da me bo v letu 2014 konj podpiral, leto 2013 je bilo zame bolj klavrno. Kdo bi vedel, morda ima pri tem kaj kitajski horoskop?

    Vsekakor hvala za kitjaski horoskop. Mi je všeč, zelo zanimivo!
    V prihodnje pa bom definitivno bolj pozorna še na les in ogenj.

    LP,
    Teja



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, Teja!
      Kaj bi šele bilo, če bi šla v globine vašega horoskopa ... Ja, lahko vas zebe zaradi pomanjkanja ognja, ali pa zaradi zakisanosti. Potrebujete tudi bolj yang vadbo, kjer si boste okrepili mišice, ki spadajo v ogenj.

      Ne smete preskakovati lesa, samo preko tega elementa pridete k ognju. Praktičen primer: najprej je treba začeti/dobiti projekt (les), nato boste lahko dokončali delo in za svoje delo dobili denar (ogenj).

      LP
      Helena

      Izbriši