torek, 20. avgust 2013

Delavnica: Zakisanost telesa pri rekreativnih športnikih

Dragi obiskovalci bloga, vabim vas na delavnico, kjer bomo spoznali, zakaj je zakisanost pri vseh, ki so fizično aktivni, tako problematična.

Termin: 21. 8. 2013 ob 17.30
Lokacija: Kalček v Šiški, Celovška cesta 268, Ljubljana
Predavateljica: Helena Golenhofen

Zakisanost je stanje v telesu, ko je v mišicah, organih, vezivnih in maščobnih tkivih preveč kislih presnovnih ostankov. Najmočneje se zakisamo zaradi napačne prehrane, fizične aktivnosti, napačnega dihanja in stresa.

Pri telesnih aktivnostih nastane še posebej veliko kislin. Nekaj jih telo takoj izloči iz telesa, veliko pa jih ostane in povzroča vnetja v mišicah in sklepih. Izločanje kislin iz telesa omogoča t.i. puferski sistem – to je zaloga mineralov v telesu. Kadar je kislin manj kot je zalog mineralov, razkisanje telesa dobro deluje.



Pri rekreativnih športnikih, ki trenirajo večkrat na teden, pa se ta sistem hitro poruši, saj je kislin preveč, kot je na razpolago mineralov. Kisline se nalagajo v telesu in povzročajo težave. Mišice in tkiva so manj prožna in zmogljivejša, več je poškodb, ki se počasneje pozdravijo. Tudi splošna utrujenost se poveča, lahko se pojavijo plešavost, nespečnost, glivice, kronične bolečine v sklepih, depresije, hladne okončine, glavoboli, motnje v koncentraciji.

Vsi, ki so fizično aktivni, se morajo razkisati na poseben način, saj je količina kislih presnovkov večja kot pri neaktivnih ljudeh. Izvedeli boste, koliko mineralov je potrebno jemati za uspešno razkisanje, kakšno hrano jesti, kako se pripraviti na tekmo z vidika zakisanosti telesa ter kako kontrolirati razkisanje.

1 komentar: