četrtek, 11. april 2013

Kava iz sfriziranega aparata Gaggio

Že dolgo nisem brala tako zabavnega kulinaričnega romana kot je Okus po ljubezni (avtor Anthony Capella). Vsi, ki znajo vsaj malo italijansko, bodo še bolj uživali, ker je veliko citatov puščenih v italijanščini. Rimljani imajo očitno zelo morbiden humor, vsaj po kletvicah sodeč.

V knjigi je, kot se za strasten italijanski roman spodobi, veliko ljubezenskih in kulinaričnih zapletov. Na koncu je happy end, vsi so zadovoljni in vsak dobi svoje. O kuhanju in pristnih italijanskih jedeh pa je tako lepo napisano, da so se mi ves čas cedile sline in sem si že želela rezervirati letalsko karto za Rim.

Eden od zanimivih stranskih likov je lastnih kafeterije, kjer strežejo pravo italijansko kavo. Njegova ljubezen je aparat za kavo Gaggio. Obožuje ga, vendar si želi, da bi pripravljal kavo z malo več pritiska (verjetno bi bilo fizikalno pravilneje, če bi napisala z malo več tlaka). Na začetku knjige mu daje Gaggio "samo" pet barov, potem pritisk z različnimi predelavami poveča na sedem. Uporabi kar dele iz svojega kombija.

Mnenja o tem, koliko kave na dan lahko popijemo, so deljena.

Kava, ki priteče iz "sfriziranega" aparata, je tako gosta kot vroča čokolada. Več kot enega espresa ne zmorejo tudi največji odvisniki. Domačini vedo, da se kava pije stoje, ker manj škoduje želodcu. Na koncu knjige dobi Gaggio še več moči in sicer iz traktorskih delov ter - eksplodira.

V dveh kafetarijah sem povprašala, koliko barvo ima njihov aparat za kavo: eden je imel "samo" 0,9 bara, drugi 1,7. Bom še naprej raziskovala in prav radovedna sem, ali se bo kdo približal Gaggiu iz knjige ...

V Aviti lahko kupite instant Kavo Chi balance z guarano in minerali, ki ima blag okus po karameli. Odlična je tudi za odvajanje od pretiranega pitja kave in idealna za uporabo na delovnem mestu.



Ni komentarjev:

Objavite komentar