torek, 29. januar 2013

Probiotiki, gripa in prehlad

Veliko prijateljev in znancev je prehlajenih ali pa se na pol bolni "plazijo" okrog. Sama sem bila to zimo že dvakrat malo prehlajena, brez vročine, kar je najhuje. To se nam bo vsem slabo obrestovalo, saj bodo ti, slabo predelani virusi, spomladi izbruhnili na plano. 

Iz Nemčije dobivam več zdravstvenih e-novic in v vseh so v zadnjem času omenjali ugoden vpliv probiotikov na prehlad in gripo, tudi kot preventivo. Zanimivo, EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) ni odobrila nobene zdravstvene trditve, povezane s probiotiki. Kdo se jih boji - probiotikov, ne EFSA?

V terapevtskih ordinacijah že dolgo vedo, kako pomembni so probiotiki za dober imunski sistem. S pomočjo probiotičnih kultur v probiotikih si izboljšamo sestavo črevesne flore. Ker je črevesje naš največji organ (površina črevesja je 350 kvadratnih metrov) in v njem leži 75% celic imunskega sistema, ima tudi zelo velik vpliv. Nepravilna sestava črevesne flore nam poslabša prebavljanje hrane, absorpcijo hranilnih snovi in pospešuje alergične reakcije.

Imunski sistem se tako ukvarja z alergijskimi reakcijami in drugimi snovmi, ki jih prepozna kot tujek, čeprav to sploh niso, namesto, da bi nas ščitil pred okužbami z bakterijami in virusi.

Saj ne bo tako hudo ...

Vem, še vedno se borite z viškom glivic, ki so se razmnožile decembra zaradi nepravilne prehrane. In glivice zahtevajo sladkarije! Vendar bo enkrat potrebno presekati ta začaran krog. Najlažje to naredimo s klistiranjem ali kolonsko hidroterapijo. Po čiščenju črevesja prenehamo jesti sladkor v vseh oblikah. To je prvi korak k izboljšanju črevesne flore in močnejšemu imunskemu sistemu.

Zaprite oči in si predstavljajte toplo spomladansko sonce. Končno boste lahko zopet zunaj, šli na izlete, delali na vrtu ... - če ne boste prehlajeni! Preventiva se nikoli dobro ne prodaja in nočem vam že januarja zbujati slabih občutkov, vendar je črevesje preveč pomemben partner (po velikosti in pomenu), da ne bi že sedaj poskrbeli za njega.

Po kitajskem koledarju se bo pomlad začela že 4.2.1013. Izkoristimo dinamično in tudi malo sebično energijo tega meseca, ter se posvetimo sebi. Predlagam naslednji program:

- prehrana brez sladkorja (tudi sokov, marmelad, medu)
- čiščenje jeter (vsaj dvakrat)
- jemanje probiotikov (priporočam Bactoflor 10/20, eno kapsulo na dan)

1 komentar:

  1. Jaz pa po vnetju in antibiotikih jemljem Linex. Sedaj pa bom nadaljevala še z Baktoflorom. Hvala za navodila.
    Lp, Andreja

    OdgovoriIzbriši