petek, 24. februar 2012

Želim neposredno izvoljenega predsednika

Nemški predsednik Christian Wulff je moral odstopiti. Njegov odhod sem napovedala že decembra, tako napačno je Wulff odreagiral na obtožbe o prijateljskih povezavah z menedžerji. V njihove počitniške vile je hodil na dopust, plačevali so mu druge ugodnosti, dobil je zaseben kredit po zelo ugodni obrestni meri, hodil na njihove zabave in se slikal z njimi ...

Nemci so se odločili, da jih takšna oseba ne more predstavljati, zato je Wulff moral oditi. Predsednik v Nemčiji ni izvoljen neposredno, ampak kandidate predlagajo poslanci. O izvolitvi seveda odloča vladajoča koalicija, zato je predsedniški kandidat po politični usmerjenosti ponavadi zelo blizu predsedniku vlade.

Angela Merkel je "izgubila" že dva predsednika zapored, predhodnik Wulffa je odšel sam, ker ni mogel več sodelovati z gospo Merkel (preveč je mislil s svojo glavo in so ga odžagali od dogajanja). Tako, da ima predsednica vlade sedaj velik problem in odločila se je za najbolj logično potezo - pri izbiri novega kandidata je upoštevala tudi mnenje opozicije in porazdelila krivdo, če bo kandidat neuspešen.

Wulffova afera je pokazala, da so nemški visoki politiki pred zakonom enaki kot mali ljudje. Takoj po njegovem odstopu, ko je izgubil imuniteto, so na sodišču vložili obtožnico proti njemu. Pokazala pa je tudi, da so neposredne volitve predsednika države dosti boljše, saj ni političnih mešetarjenj.

Kaj bi NSi rada spremenila v ustavi? Želi posredne volitve predsednika države. Samo to nam še manjka!

Zakaj ga bomo potem sploh imeli?

Ni komentarjev:

Objavite komentar