četrtek, 23. februar 2012

Zakaj je čili pekoč?

Vem, da se v vas že prebujajo spomladanski sokovi, vendar vas vseeno moram opozoriti, da še ni čas za razgaljanje. Kot moramo v jeseni čim dalj časa zdržati premalo oblečeni, da se utrdimo, tako moramo biti spomladi čim dalj časa toplo oblečeni, da se ne prehladimo.

Pekoča paprika ali čili nas ogreje in pospeši presnovo, zato ga je spomladi pametno večkrat uporabiti. Kupimo lahko surovega ali posušenega, z njim aromatiziramo olje, dobi se v obliki omak, najdemo pa ga tudi v zdravilih, solzivcu, afrodiziakih in sredstvih za hujšanje.

Zakaj pa je čili sploh pekoč?

Čili paprike se s pekočim okusom branijo pred plesnijo. Za pekoč okus je zaslužna snov kapsaicin: večja je nevarnost, da bodo čili paprike (feferoni) napadle plesni, več kapsaicina se tvori v njih.

Biologi iz Bolivije so pred kratkim ugotovili, da plesnim pomagajo stenice. Grizljajo čilije in skozi ranice na lupini čilija plesni lažje prodrejo v notranjost. Zato so čiliji s področij, kjer je veliko stenic, še posebej pekoči.
So ta čili grizle stenice, ali ne?

Dolgo je veljalo, da so pekoča semena čilija, vendar ni tako. Pekoč okus se nahaja v belih trakovih v notranjosti čilija, na katerega so pritrjena semena.



Ni komentarjev:

Objavite komentar