Pekoča paprika ali čili nas ogreje in pospeši presnovo, zato ga je spomladi pametno večkrat uporabiti. Kupimo lahko surovega ali posušenega, z njim aromatiziramo olje, dobi se v obliki omak, najdemo pa ga tudi v zdravilih, solzivcu, afrodiziakih in sredstvih za hujšanje.
Zakaj pa je čili sploh pekoč?
Čili paprike se s pekočim okusom branijo pred plesnijo. Za pekoč okus je zaslužna snov kapsaicin: večja je nevarnost, da bodo čili paprike (feferoni) napadle plesni, več kapsaicina se tvori v njih.
Biologi iz Bolivije so pred kratkim ugotovili, da plesnim pomagajo stenice. Grizljajo čilije in skozi ranice na lupini čilija plesni lažje prodrejo v notranjost. Zato so čiliji s področij, kjer je veliko stenic, še posebej pekoči.
So ta čili grizle stenice, ali ne?
Dolgo je veljalo, da so pekoča semena čilija, vendar ni tako. Pekoč okus se nahaja v belih trakovih v notranjosti čilija, na katerega so pritrjena semena.
Ni komentarjev:
Objavite komentar