četrtek, 2. februar 2012

Dovolj je mraza - topla prehrana v mrzlih dneh

Mraza in mrzlega vetra imam dovolj! Opažam, da nisem edina, ki si želi toplote. Že pred leti sem napisala članek "Topla prehrana v mrzlih dneh" in nasveti so še vedno aktualni. Objavljam nekaj odlomkov, več si lahko preberete v spletni trgovini Avita v rubriki Koristni nasveti/Prehrana:


Še bolj kot razporeditev živil po elementih je pomembna razporeditev glede na termično delovanje, glede na to, koliko yina ali yanga dajo telesu. Tako poznamo živila, ki delujejo hladno, osvežujoče, nevtralno, toplo in vroče. Da nas ne bo zeblo, moramo jeseni in pozimi uživati termično topla in vroča živila (ker imajo malo vode), na primer hren, ingver, zelje, česen, poper, rožmarin, jagnjetina, manjdlji, pogrejejo pa tudi postrv, jastog, losos in kaviar (najkasneje takrat, ko dobimo račun).

Tisti, ki jih vedno zebe, ki imajo pogosto hladne roke in noge (tudi potne), bi morali torej uživati predvsem toplo in suho hrano. Presna hrana in vsi kravji mlečni izdelki zelo hladijo, kar je v hladnih mesecih velika dodatna obremenitev za telo. Skrbeti mora za to, da nas ne zebe zaradi nizkih zunanjih temperatur, potem pa mora proizvajati še toploto za prebavljanje (energijsko) hladne hrane. Če tega ne zmore, lahko pride do tvorjenja in kopičenja sluzi v različnih organih, kar bi morali upoštevati najkasneje pri prehladih, anginah in gripi in se takrat prehranjevati z yang živili. Vroča kurja juhica, ki se je počasi kuhala na štedilniku, nas bo prej spravila na noge, kot kilogram pomaranč.

Ingver in čili delujeta yang, zato nas ogrejeta 

Citrusi pa so vseeno zelo zdravi, saj svebujejo veliko vitamina C, zato jih je priporočljivo uživati takrat, ko imamo vročino. Druga možnost pa je, da jih yangiziramo, segrejemo in tako kratkotrajno spremenimo njihovo termično delovanje. Vroča limonada z medom bo najprej delovala toplo, začeli se bomo potiti, potem pa se bomo dokaj hitro ohladili in nas bo začelo zebsti. Najboljše jo je torej spiti v postelji, s termoforjem pri roki.

Jeseni in pozimi lahko uporabljamo še druge kuharske metode, ki živila yangizirajo: peka na žaru, prekajevanje, pečenje, cvrenje, dolgo kuhanje v tekočini, uporaba toplih in vročih začimb (glej tabelo), kuhanje v alkoholu. Če dajemo v lonce še sezonska živila kot so krompir, repa, zelje, fižol, brstični ohrovt, meso, buče, čebula, hren, ribe, por in lečo, nas nikoli več ne bo zeblo. V skrajni sili, če nas ne neha zebsti, pa dela čudeže ingverjev čaj. V trgovinah z zdravo prehrano lahko kupimo različne pripravljene mešanice čaja z več ali manj ingverja, gomolje ingverja pa že lahko kupimo v mnogih samopostrežnih trgovinah. Od gomolja odrežemo za oreh velik kos, ga olupimo, narežemo na nekaj koščkov in za približno dve minuti pustimo stati v vreli vodi. Po želji dodamo druga zelišča ali med. Ingver seveda lahko dodajamo tudi drugim jedem, pri eksperimentiranju pa bodimo previdni, ker ima zelo močan okus.

Jeseni in pozimi se narava umiri, spočije in pripravi na pomlad. V naravi je takšno mirno obdobje nujno potrebno za izravnavo med naravnimi silami. Tudi ljudje potrebujemo obdobja, ko smo manj aktivni, se usmerimo vase, sanjarimo in delamo načrte. Na nekatere ljudi pa melanholično, sivo, mrzlo vreme deluje zelo negativno in povzroča depresije. Za njih je še posebej pomembno, da pravočasno poskrbijo za dovolj yanga okrog sebe: z barvami, svetlobo, hrano, dejavnostmi, prijatelji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar