torek, 20. december 2011

Življenje: Kako čim bolj zdravo preživeti praznike

Skoraj natanko pred enim letom sem objavila spodnji prispevek, kako čim bolj zdravo preživeti praznike. Nasveti so še vedno aktualni, zato jih ponovno objavljam:

Ne delajmo si utvar: 99,99% nas bo med prazniki jedlo nezdravo hrano. Ne bom vas zasipala z moralnimi pridigami, ampak z nasveti, kako lahko med prazniki gurmansko uživate, ne da bi pozabili na zdravje.

Saj veste, obračun pride prej ali slej. Nekatere bo že med prazniki mučila želodčna kislina (zakisanost) in spahovanje (jetra), drugim se bodo glivice takoj po praznikih zahvalile za zadostno količino sladkorja.

Moji nasveti za čim bolj zdrave prazniki so:

1. Pijte veliko vode
Včasih smo samo žejni in ne lačni. Spijte najprej kozarec vode (čim večji je, tem boljše bo), počakajte 10 minut in šele nato zavijte proti polnemu hladilniku. Pitje vode napolni želodec, veliko pa pomaga pri preveliki količini želodčne kisline. Tisti, ki pa ste že navajeni pitja čiste vode, kontrolirajte vaš vnos, ko greste na obisk ali dopust. Ob nezdravi hrani, suhem zraku ali dodatni športni aktivnosti hitro pozabimo na pitje vode.

2. Bodite izbirčni
Vaše telo ni kanta za smeti, zato pazite, kaj boste dali v usta. Bodite izbirčni, jejte samo vrhunsko in drago "nezdravo" hrano. Na to pazite že pri nakupu - dražje hrane si lahko manj privoščimo, zato je bomo manj kupili in manj pojedli.

3. Poskrbite za več gibanja
Po družinskem prazničnem kosilu se za več ur zasedimo za mizo in premaknemo kvečjemu do kavča ali računalnika. Zakaj ne bi povabili gostov na krajši sprehod? Že prej se pozanimajte o novi zanimivosti v vašem kraju in jo pokažite zainteresiranim gostom (sorodnikom). Tisti, ki ne želijo na sprehod, naj ostanejo doma, vi pa se boste vrnili veseli, polni energije in nasmejani (to vam bo uspelo samo takrat, če bodo vsi tečneži ostali pred televizorjem - zato pazite, kako boste predstavili prehod). In v želodčku bo nastalo ravno dovolj prostora za kos peciva in čaj z rumom. Saj se poznamo, a ne?

4. Ne jejte svinjskega mesa
O škodljivosti svinjskega mesa smo že pisali. Še bolj škodljiva pa bo kombinacija svinjskega mesa in ogromne količine sladkorjev - vaše črevesje vam bo neznansko hvaležno, če boste pujsu dali mir.

Seveda, po takšni porciji gibanice bodo vaše glivice zelo, zelo vesele!

5. Sladkarije ALI ogljikovi hidrati
Že pred prazniki se odločite: boste pojedli raje več sladkarij ali ogljikovih hidratov? Oboje ne gre, ker se boste zredili, zakisali in poskrbeli za razvoj nekaj milijonov glivic. Če želite uživati v slaščičarskih mojstrovinah, potem se pri glavnih obrokih omejite na meso in veliko zelenjave. Prste vstran od testenin, kruha, riža, krompirja!

6. Občasni post
Zanesljivo ne boste vse praznične dni povabljeni na kulinarične pojedine. Takrat, ko ste sam svoj kuhar, telesu privoščite razbremenilne dneve. Kar pomeni, da pijte veliko vode in jejte čim več zelenjave, malo sadja in OH. In jejte takrat, ko ste res lačni. Če ne boste lačni pol dneva, naj vas nič ne skrbi. Telo samo prebavlja 3687 kalorij od prejšnjega dneva, ko vas je teta Marica povabila na kosilo.

7. Grešite z užitkom
Ta nasvet vam daje moj mož Dominik; ker je zdravilec, že ve zakaj ga potrebujete. Če delate bedarije, vsaj uživajte. Sicer pa je po mojih izkušnjah potrebno že pred prazniki narediti "omejevalni" načrt, da se aktivira vsaj malo samokontrole.

Ni komentarjev:

Objavite komentar