sreda, 19. januar 2011

Zdravje: Minerali za razkisanje - kdaj jih jemati?

Najučinkovitejši minerali za razkisanje so tisti v obliki citratov. Ne vplivajo na želodčno kislino, ker so najprej kisli in šele pri presnovi postanejo bazični (če bo kdo potreboval natančnejšo znanstveno pojasnilo, bom vprašala Dominika). Poleg tega vežejo nase trikrat več kislih presnovkov kot pa npr. soda bikarbona (ki tudi močno vpliva na pH želodčne kisline).

V želodcu moramo imeti kislo okolje, saj kisline pomorijo bakterije, viruse in parazite, ki jih zaužijemo s hrano. Višek želodčne kisline dejansko pomeni, da zaužijemo premalo mineralov. Torej črni Peter ni želodčna kislina, ampak naša, z minerali revna prehrana.

Že večkrat sem povedala, da samo s prehrano ne moremo razkisati. Pomagamo si lahko z bazičnimi minerali (prašek, tablete), z bazičnimi kopelmi in bazično prehrano (= polno mineralov). Ko jemljemo bazične minerale moramo upoštevati naslednja pravila:

- Bazičnih mineralov v obliki praška ne jemljemo med ali po jedi; kljub temu, da so v njem citrati, bi lahko vplival na presnavljanje hrane (s spremembo pH želodčne kisline). Lahko jih spijemo pred jedjo, saj bo bazični prašek hitreje prišel skozi prebarvni trakt kot hrana. Idealno pa je pitje v pavzah od enega do drugega obroka.

- Bazične tablete vedno jemljemo, ko ne jemo. Ne pred, med ali po obroku, ampak vsaj 45 minut po obroku ali 45 minut pred obrokom. Če se zjutraj zbudimo s kislim zadahom, jih lahko vzamemo takoj na tehče, seveda samo, če bomo zajtrkovali 45 minut kasneje. Tablete so zelo praktične, vendar jih moramo disciplinirano piti z dovolj vode. Npr. 4 tablete in najmanj pol litra vode.

Ko dojenček pride na svet je zanesljivo nezakisan. Potem pa se lahko takoj začne zakisati, najkasneje takrat, ko začne uživati trdo hrano. Nekateri otroci so že pri treh letih zakisani, da o desetletnikih ne govorimo. Kisline se lahko torej desetletja nabirajo v telesu, zato ne moremo pričakovati, da bomo razkisali v dveh ali treh mesecih.

Razkisanje ponavadi traja 9 do 12 mesecev, potek pa lahko spremljamo z indikatorji.

4 komentarji:

  1. Zanimiva tema. Kaj pa porečete ( na hitro) za znižanje preveč kisline, katera se mi vrača po požiralniku. Predvsem ponoči. Kakšna hrana ubija kislino?
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni: po vašem vprašanju sodeč se še šele spoznavate z zakisanostjo. Problem ni kislina v želodcu, ampak zakisanost celega telesa. Preberite si praktična navodila za razkisanje http://www.avita.si/index.php?nid=85 in ostale teme o zakisanosti (na koncu opisa izdelka so povezave): http://www.avita.si/index.php?aid=8.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali lahko bazične minerale jemlje tudi otrok (pri kandidi), kaj pa zeolit? lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko jemljejo oboje, vendar od 3 leta starosti. In seveda preračunano na njihovo težo. Priporočila za jemanje so napisana na etikete in sicer za odraslega s 70 kg.

      LP
      Helena

      Izbriši