četrtek, 20. januar 2011

Ljubezen: Koliko zasebnosti prenese ljubezen?

Ena najbolj branih blogerk Irena Sirena je v Bizarki tedna napisala :

Nenehno se čudim temu, koliko ljudi obstaja, ki jim partnerji, sorodniki, prijatelji ali kdorkoli že, brskajo po mobitelih in mejlih. Če bi se kakšen fant to spravil delati meni, bi najprej dobil opozorilo pred kastracijo, drugič grem pa že po škarje.

Na to temo so na eni od nemških televizij pripravili zanimiv prispevek. O pravici do zasebnosti med (zakonskima) partnerjema so povprašali pravnike in odgovori so bili prav zanimivi:

1. Lahko partner s katerim ne živim v enem gospodinjstvu brska po mojem mobilnem telefonu, e-pošti, navadni pošti? Seveda ne, so si bili enotni ankterirani mimoidoči, pritrdili so jim tudi pravniki.

2. Lahko partner brska po mojih zasebnih sporočilih, če živiva skupaj? No, tukaj so bila mnenja že malo deljena, in nekateri mimoidoči so bili prepričani, da lahko (saj si ja vse deliva ...). Pa ni tako, so povedali pravniki; pregledovanje osebnih sporočil in pošte (v vseh oblikah) je zakonsko prepovedano.

3. Lahko partner prebira moja sporočila, če sva poročena? Tudi tukaj je odgovor negativen, tudi pisma, ki je naslovljen na vas, ne sme odpreti, ne glede na dolžino zakonskega (ali izvenzakonskega) stanu. Da o SMS in e-pošti ne govorimo!

Branje moževih e-sporočil ni dovoljeno, če za to nimate njegovega dovoljenja

Nimam pojma, kaj o pravici do zasebnosti pravi slovenska zakonodaja. Mogoče pa moj blog bere tudi kakšen pravnik, ki nam bo povedal, ali smo tudi po slovenski zakonodaji zaščiteni. Mislim, da smo, samo ne zavedamo se!

Kaj to v praksi pomeni? Ne odpiraj moževih pisem! To ni tako težko, na jih kar sam. Ne pregleduj klicev in SMS-ov na moževem telefonu. Tudi tega nisem nikoli počela, zato ne bo težko. Pri e-pismih pa je že malo težje, ker na svoj zasebni e-naslov dobiva tudi poslovna sporočila, ki se tičejo obeh. Če bi pa si ustvaril čisto zasebni e-naslov, bi ga morala pustiti pri miru. Uf, še dobro, da ne gleda takšnih oddaj ...

1 komentar:

  1. Ko pa se pojavijo sumi o varanju, pa je potrebno vzet v roke tudi partnerjev telefon in se prepričat o določenih zadevah ( da ne izpademo kot tepke), pa čeprav pride do določenih posledic.

    OdgovoriIzbriši