sreda, 26. maj 2010

Zdravje: Česa ne smemo jesti pri senenem nahodu

Preden nadaljujem s serijo kritičnih razmišljanj o slovenskem turizmu, bom objavila zanimiv nasvet za alergike s senenim nahodom, ki v teh vetrovnih dneh zelo trpijo. Seneni nahod se namreč zelo poslabša, če uživamo živila z veliko histamina.

Pri alergičnih reakcijah tipa I (senenei nahod, korpivica) se izloča histamin, ki na sluznicah povzroči srbenje, rdečico in otekline. Pri bolnem črevesju (= alergikih) se absorbira tudi histamin iz živil in poslabša simptome pri senenem nahodu. Če je črevesje zdravo, telo histamin iz živil razgradi že v črevesju in sploh ne pride v kri.

Veliko histamina vsebujejo:

- kakav (čokolada)
- svinjsko meso
- vse fermentirane jedi (kislo zelje in repa)
- rdeče vino
- siri (čim starejši so, tem bolj so škodljivi)
- prekajene ribe in meso
- paradižniki
- morski sadeži (lignji, školjke)

Problematične so tudi jagode, saj preprečujejo prebavljanje histamina.


Imate seneni nahod? Prste stran od jagod!


Upam, da bodo ti nasveti pomagali kakšnemu alergiku, ki obiskuje blog. Lepo prosim, da jagode z vrta, ki jih zaradi diete ne boste mogli pojesti, prinesete v Murgle. Že v naprej hvala ...

5 komentarjev:

  1. Lepo prosim, da jagode z vrta, ki jih zaradi diete ne boste mogli pojesti, prinesete v Murgle. Že v naprej hvala ...


    :)))))))))))) ste me nasmejali

    OdgovoriIzbriši
  2. Kislemu zelju se lahko odpovem, pa še čemu s seznama, ampak čokolada...brez nje me ni več. Ja odvisnik, ampak se tolažim, da je črna čokolada fuul zdrava.

    Lp Iztok

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimni: Lepo, to je bil tudi moj namen. Na jagode pa še vedno čakam, ker na tržnici prodajajo samo škart robo (iz rastlinjaka, namakano, brez okusa ...).

    Iztok: O vas bomo kmalu vedeli "vse": da imate radi feng shui, da ste strojnik, da nimate komarnikov in da ste odvisno od čokolade. Se že veselimo novih podatkov, ki vas bodo izstrelili iz anonimnosti.

    Če imate seneni nahod (to niste napisali), potem morate jesti čim bolj mlečno čokoladi, ker vsebuje manj kakava in več mleka, sladkorja, maščobe.

    Pozabila pa sem napisati, da se hitro razvijejo dodatne alergije, če med senenim nahodom jemo veliko histamina. Tudi tiste, ki so tipa IV in nastanejo v črevesju (na mleko, pšenico, jajca, plesni, sojo).

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za dodatne napotke. Če sem alergik pa ne povem, ker ima vaša baza zaenkrat dovolj podatkov (to je bilo mišljeno bolj kot šala).
    Pa še en podatek: pred več leti sva celo klepetala po telefonu.

    Lp Iztok

    OdgovoriIzbriši
  5. Iztok: To, da sva govorila po telefonu, me ne preseneča, saj blog bere veliko mojih strank, znancev, pacientov ... s katerimi sem se že pogovarjala po telefonu. Boste morali povedati kaj "svežega".

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši