petek, 26. marec 2010

Življenje: Slovenska glava in vrat

V sobotni prilogi (13.3.2010) je bil objavljen intervju z Vesno V. Godina. Že večkrat sem vam predstavila njene izjave, ker se mi zdijo prodorne, analitične, realne, pa hkrati ženske.

Vesna Godina govori o tem, da Slovenci potrebujemo močno vodjo. Ne vem, ali je s tem mislila moškega, ali bi po njenem mnenju lahko bil vodja tudi ženska. V razmislek: bi lahko imeli karizmatičnega in odločnega vodja oz. voditeljico, ki bi ohranila ženske komponente?

Z vidika feng shuija je jasno, da moramo imeti moškega vodjo. Mogoče se vam bo zdelo čudno, ker sem do sedaj vedno podpirala ženske (v politiki). Ampak, glede na analizo Slovenije, ki sem jo naredila, mora vodja vlade biti moški. Feng shui Sloveniji že tako močno podpira ženske, da moški potrebujejo "svojega" najvišjega političnega predstavnika. Drugače bodo popolnoma kastrirani in ne bo energijskega ravnotežja.

Če se bo katera od bralk počutila neemancipirano, jo naj potolaži tale kitajski pregovor:

"Moški je glava, ženska pa vrat, ki odloča o tem, kam se bo obrnila glava."

Pa prijetno branje!

Intervju:
To niso ekscesi ali nemoralnost posameznikov. To je Slovenija!

Pahor ji gre na živce, Janša niti pod razno ni primeren. Ne opeva starih časov, a pravi, da smo kapitalno napako naredili, ko smo nekritično začeli prevzemati kapitalizem in zahodni tip demokracije. Za to smo premajhni in to je izvirni greh naše države, pravi. Prav ta naša majhnost je »kriva«, da so vsi z vsemi prepleteni, da so vsi z vsemi v nekih zvezah, vsi nekomu nekaj dolžni in pravzaprav že vsi z nekom v sorodu. Neformalne vezi med ljudmi so prepredene čez celotno družbo, formalne so samo fasada.

Zahodni tip demokracije je iluzija. Kje je tu zgodba o uspehu male tranzicijske države? Vesna V. Godina je pač neusmiljeni kritik Slovenije in njenih državljanov. Slovenčkov, Slovenceljnov. Že pokojni predsednik Janez Drnovšek jo je na eni izmed čajank, ki jih je organiziral, vprašal, zakaj ima vedno toliko proti temu, kar dela vlada. Rekla mu je: »Zato, ker je to v osnovi narobe, saj je bilo vse, kar smo delali, odkar smo se osamosvojili, da smo ukinjali lastne institucije in jih nadomeščali z zahodnimi. To nobeni državi na svetu ni uspelo in tudi nam ne bo! In sedaj seveda plačujemo ceno.« S krizo; ki pa bi bila ne glede na svetovne ekonomske zlome po njenem za Slovenijo neizogibna. Ne le ekonomska in socialna, tudi politična in kriza vrednot.

Tu, pri redefiniranju moralnega koda in iskanju strpnostnih meja, je Slovenija, tako Godina, še sploh svojevrstna in potrebuje zelo dolg reakcijski čas. Za Slovence so sovražniki običajno tisti, ki jih manj poznajo. Homoseksualci, denimo. Ali muslimani. Ali kar Vesna V. Godina. »Mene, recimo, imajo za sovražnico zato, ker me dejansko nihče ne pozna, ker hodim v službo in se z nikomer ne družim, ker nimam neformalnih mrež. In potem me seveda lahko razglasijo za sovražnika.« To je, pravi, tradicionalna pozicija Slovencev: vsak, ki ni poznan, je sovražen.

Več ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar