torek, 28. september 2010

Šport: Uporabni nasveti za vse

V zadnjem času, ko več migam (pa ne z zadnjico, ampak celim telesom ...), si v Nemčiji kupim tudi kakšno športno revijo. Zadnjič sem odkrila posebno izdajo z imenom active life. Kako zanimi članki, kaj vse počnejo ljudje s svojim telesom (in umom)!

1. Seveda so omenili fivefinger, obuvalo, ki je namenjeno simulaciji bosonogega teka. Uf, kako učeno sem se izrazila. Omenil jih je tudi Aleš Lisac v svojem blogu.

Tekača s fivefingersi sem fotografirala v Grazu na fotografskem izletu

2. Posvetili so se tematiki, ali naj tečemo z ali brez glasbe. Zame ni dileme: najlepša glasba je šumenje listja pod nogami, žvrgolenje ptic in žuborenje potočka. Če že tečemo z glasbo, mora imeti različno hitre ritme, optimalnih pa je 120 do 140 udarcev na minuto. Imajo jih pesmi kot je Mercy (Duffy), Dancing Queen (Abba), Don´t Stop Me Now (Queen). Ponavadi tečejo športniki s preglasno glasbo, poleg tega slušalke zadržujejo pot v notranjosti ušesa, kar lahko povzroči vnetje srednjega ušesa, da o povečani prometni nevarnosti ne govorimo. Še moja pripomba: tudi nevzgojene pse prej slišimo brez slušalk.

3. Če se na dopust odpravimo s (športnimi) prijatelji, moramo poskrbeti za dovolj praznega prostora. To samo pomeni, da ne smemo več čas tiščati skupaj, ampak se kdaj pa kdaj ločeno odpraviti naokrog. Še posebej nevarna so potovanja v troje, da o kombinaciji par + singel niti ne govorimo. Je pa zelo priporočljivo, da se pred, npr. jadranjem, ko ne moremo nikamor pobegniti, odpravimo na krajše testno potovanje.

4. V Rosenheimu (mesto med Münchnom in Stuttgartom) so leta 2008 odprli prvi nemški Outdoor-Fitnesclub. Ima vedno več članov, trenutno 250, čeprav tudi pozimi telovadijo samo na prostem. Baje jim je strašno lepo in uživajo zunaj. Bi se takšen fitnes klub obnesel tudi pri nas?

5. Zdaj je tudi znanstveno dokazano: kdor stalno nekaj je in grizlja, nima toliko veselja do gibanja, kot tisti, ki jedo samo tri glavne obroke. Prav to priporočilo sem dala v članku Kako pravilno hujšati. Po obroku se nivo inzulina v krvi vedno bolj niža, hkrati pa se povišuje portein z imenom Foxa2, ki vzpodbuja željo po gibanju. Če stalno nekaj grizljamo, je tudi nivo inzulina ves čas visok. Telo potrebuje obdobja, ko strada in se trebušna slinavka odpočije.

Kako vas razvajam! Namesto vas berem celo športne časopise. Brez skrbi, strokovna literatura za erotiko, kvačkanje in ribolov pride na vrsto šele naslednje leto ...

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,


    to s 3 obroki je potrebno vzeti malce z rezervo oz. malo bolj podrobno predstaviti zadevo. V kolikok oseba, ki hujša zaužije le 3 obroke dnevno in so le ti malo kalorično, bo naredil več škode kot koristi. Povečal bo dvig kortizola, hormoni bodo slabše delovali in tudi metabolizm se bo upočasnil.

    Se pravi, če se kdo loti 3 obrokov, naj bodo le ti kalorični, da zadovoljijo dnevno potrebo po kalorijah.


    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda, če se kdo zelo dosti ukvarja s športom ali ima premajhno telesno težo, mora paziti, da so trije glavni obroki dovolj kalorični. Najlažji, hkrati pa zelo zdrav način je, da k vsakemu obroku dodamo žlico ali dve kakovostnega olja (najboljše: laneno).

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši