sreda, 17. februar 2010

Življenje: Sodobna oblika posta med pepelnico in veliko nočjo

V ponedeljek, ob kosilu, smo se pogovarjali o nemški različici posta, ki poteka od pepelnice do velike noči. Takrat se marsikateri Nemec odloči, da se bo nečemu odrekel. Nekateri se alkoholu, drugi sladkarijam, tretji gledanju televizije. S tem pokažejo, da so sposobni premagati nezdrave navade; z odrekanjem se celo okrepijo in dvignejo samozavest.

Takšna sodobna oblika posta, ali bolje rečeno odrekanja, izhaja seveda iz krščanskega posta, ko se v tem času ni jedlo mesa.
Vemo, da so si menihi jedilnike popestrili z ribami. Ve kdo od vas, ali je bil sir dovoljen? Seveda samo pri bogataših, reveži so stradali tudi brez posta, ker so zimske skoraj zaloge pošle.

Nemški prijatelj se vsako leto odreče alkoholu in tudi na ženini rojstnodnevni zabavi nazdravi s sokom. Res občudovanja vredno! Med Nemci je takšen post kar razširjen, zato te nihče ne "gnjavi", če na obisku odkloniš vino ali sladico.

Druga nemška prijateljica se odreče Nuteli (čokoladnemu namazu). Med letom je poje zelo veliko, zato v teh 40 postnih dneh kar trpi. Ampak, je dosledna. Vsako leto.

Kot rečeno, smo ob kosilu modrovali o tej obliki posta in moj predlog je bil, da bi se tudi mi letos nečemu odrekli.
Dominik je bil radikalen, zato je predlagal alkohol in sladkarije. Za alkoholno vzdržnost sem bila takoj, pri sladicah sem malo cincala. Z bilanco še nismo gotovi, to je vedno stresno. Prenavljamo spletno stran Avita, kar je super stresno. Marca greva na dopust, kako bova tam?

Danes je pepelnična sreda in popoldne sem se odločila - odreči se je potrebno alkoholu in sladicam. Glede na količino alkohola, ki ga spijem, to ne bilo nikakršno odrekanje. Saj tudi sladic ne pojem veliko, pa še zelo pazim na kakovost, ampak bo vseeno težje.Tako, zdaj pa povabilo! Kdo se nam bo pridružil? Izbetite si neko slabo navado in jo 40 dni nadzorujte. Boste sodelovali? Napišite vaše predloge, čemu so boste oz. bi se želeli odreči.
Če potrebujete dodatno motivacijo: Brez alkohola

3 komentarji:

  1. Jaz to počnem že nekaj let. Odpovem se alkoholu, čokoladi, čisto vsem slaščicam. V bistvu delam v tem obdobju shujško in se tako znebim vse jesensko-zimske zaloge.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo, zopet se je zgodilo. Objavim na blogu neko svoje dejanje, in skrivoma pričakujem vsaj enega oskarja za trpljenje ali odrekanje, pa izvem, da ni nič posebnega. Da eni to vsako leto delajo. Bravo, kapo dol.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobra ideja. Vredno poskusiti.

    OdgovoriIzbriši