nedelja, 10. januar 2010

Zdravje: Zakisanost in celulit

Med prazniki vas nisem želela "utrujati" z zakisanostjo, zdaj pa sem dobila pravi impulz, da zopet nekaj napišem o tej pomembni zdravstveni temi. Že nekaj časa se namreč pripravljamo, da bomo izdali nemško knjižno uspešnico o zakisanosti, ki so jo že 16-krat ponatisnili. Našla nas je (dobesedno) perspektivna prevajalka in mislim, da se bomo zdaj bolj optimistično lotili izdajanje knjige.

Tole piše v knjigi o zakisanosti in celulitu:

V ženskem organizmu se kopičijo kisline, ki se med menstruacijo izločajo iz telesa. Kisline in strupi, ki so se doslej nalagali v krvi, limfi, celični tekočini in placenti, se presnovijo v kisle presnovke. V tej nevtralizirani obliki se nalagajo na bokih, stegnih in nadlahteh. Kisli presnovki si razmeroma lahko topne in se enostavno izločajo.

Hildegard von Binden je leta 1150 z enim stavkom nazorno ponazorila razliko v presnovi med moškim in žensko, ko je dejala: "Ženska enkrat mesečno izloči slabe sokove."

Nakopičene kisline oziroma "slabe sokove", kot jih imenuje Hildergard, ženski metabolizem vse do izločitve nalaga na treh "parkirnih mestih". Na prvem mestu sta kri in limfa, na drugem placenta, na tretjem boki, zadnjica in nadlahti.

Le kadar je telo prekomerno zakisano je potrebno tudi tretje "parkirno mesto". Vendar pa je tretje "parkirno mesto" pravzaprav parkirna hiša. Ponazarjajo jo ženski boki, zadnjica, nadlahti in stegna. Avtomobile v tej parkirni hiši predstavljajo nevtralizirane kisline (celulitni kisli presnovki), ki jih kri, limfa in placenta niso mogli več sprejeti. Običajno zadostujejo parkirne zmogljivosti v parkirni hiši. Več kislin se čez mesec nabere, več težav imamo s slabim počutjem. Zaradi redčenja kislin nastajajo glavoboli, migrene ali endemi, posledično pa je tudi razpoloženje slabše. Ženske pravijo, da so "bolj občutljive. Moški pa so zato še toliko bolj obzirni!

...

Kako torej nastanejo številne kisline, ki se pri posameznikih različno kopičijo glede na njihov življenjski slog in način prehranjevanja?

Sečna kislina in sečnina nastanejo zaradi uživanja mesa in odmiranja človeških celic. Ocetna kislina nastane zaradi uživanja sladkarij, slabih maščob in nizkokaloričnih napitkov, taninska kislina zaradi pitja kave in črnega čaja, mlečna kislina zaradi prekomerne mišične aktivnosti, acetilno-salicilna kislina zaradi jemanja tablet proti bolečinam, solna kislina zaradi stresa in jeze, ogljikova kislina zaradi uživanja pijač z ogljikovim dioksidom.

Žveplova kislina je posledica uživanja svinjine in zadrževanja vetrov, solitrova kislina posledica uživanja prekajanega mesa in številnih vrst sira, oksalna kislina se ustvarja pri uživanju špinače, rabarbare in kakava (čokolade).

Sezona kazanja kože se še ni začela, zato imamo nekaj mesecev časa, da z razkisanjem izgubimo nekaj celulita.

12 komentarjev:

  1. Zanimivo zanimivo.
    Kako pa to deluje pri tistih, ki nimamo več menstruacije?

    OdgovoriIzbriši
  2. Res zanimivo. Torej je pri zdravljenju neplodnosti res smiselno razkisati telo (srečna zgodba o zanositvi).

    P.S. Glede na to, da so objave zelo zanimive in uporabne, bi bilo priročno za nas bralce za lažje iskanje, če bi na levi bile teme sortirane v kategorije, npr. zakisanost, fotografije, ipd.
    P.S.S. To je samo predlog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi meni je tema o zakisanosti zeeelo zanimiva. Predvsem zakisanost in šport.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ruth, nič ne prehitevaj! V knjigi, ki jo bomo izdali, so poglavja napisana kot zaključene celote (bolj ali manj). Tako obravnava eno poglavje celulit, drugo meno, tretje športnike, četrto nosečnice, peto moške ... S prenehanjem menstruacije (zaradi katerega koli razloga, tudi, če imamo premalo maščobe ali hormonsko) izgubimo redni mesečni ventil za razkisanje. Zato se v menopavzi pojavijo vse te težave s potenjem, vročinskimi valovi, glavoboli - telo bi rado samo pospešeno razstrupilo.

    Pavla: takšnega sortiranja Googlov blog ne omogoča.

    Vanja: torej boste prebrali vsaj eno poglavje v knjigi ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede sortiranja: kliknete zavihek postavitev strani, kjer se vam prikažejo elementi strani, nato pa dodate nov pripomoček iz ponujenega nabora: oznake. Naj še dodam (ravno sem preizkusila pri sebi: oznake je potrebno pri objavi ločiti z vejico, da jih blog ustrezno razvršča v posamezne rubrike.

    OdgovoriIzbriši
  6. Verjamem, da je zakisanost posledica veliko zdravstvenih teža. Vendar, če pogledamo prehrano Japoncev katera vsebuje dosti beljakovin in zelenega čaja, pa japonci veljajo za narod kateri dosega najvišjo starost.

    Kdaj lahko pričakujemo izdi knjige?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja: Japonci ne pojedo toliko beljakovin, kot si mi mislimo (bila sem tam, poznam Japonko). Veliko pojedo zelenjave (glavna jed, juhe, priloge), predvsem fermentirane, in alg. Predvsem pa jedo MALO in večkrat. Prehrana današnjih Japoncev se je močno premenila, zato pojedo več beljakovin in OH, pijejo sladke gazirane pijače, večje količine hrane. Na japonskih ulicah so že vidne posledice: zakisana telesa, deformirana okostja, boleči sklepi. Tudi okolje je na Japonskem zelo onesnaženo (težke kovine). Počakajte še nekaj let, pa bodo Japonci zgubili svoj sloves.

    OdgovoriIzbriši
  8. Verjetno ne samo jaz, tudi marsikdo bi bere vaš blog bi verjetno rad videl dnevni ali še bolje tedenski jedilnik. Bi lahko dali nek primer, mene sicer zanima za športnike, vendar če bo za splošno populacijo tudi nič ne bo narobe:)

    Sama sem namreč športnik in če pojem manj beljakovin kot (2g/tt) opazim slabšo regeneracijo in tudi padec moči.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisem prava oseba za pisanje jedilnikov, saj sem pri kuhanju vedno zelo praktično usmerjena. Iz tistega kar je pri roki, poskušam skuhati dober obrok. Zato je pomembno že nakupovanje surovin: če pri hiši ni nezdravih živil, jih ne uporabljam. Izogibam se mleku, čim manj OH, malo beljakovin (od srečnih živali), čim več zelenjave. Tudi nisem izredno kreativna kuharica, na tem področju me Ruth prekaša.
    Vedno pa gledam na tedensko bilanco: če en dan bolj grešim, sem naslednji dan bolj pridna.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pavla: sem preizkusila vaš nasvet, pa mi ni čisto nič všeč. Sem ga ponovno zbrisala. Obstaja tudi iskalnik, poleg tega v naslovu vedno označim področje prispevka (zdravje, feng shui, rožice ...). In lahko uporabite iskalnik.

    Ja: Knjigo smo šele začeli (ponovno) prevajati. Verjetno jo bomo dokončali v poletnih mesecih.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sem zdajle preizkusila iskalnik levo zgoraj in deluje! No, sem se tudi jaz nekaj naučila. Prej sem mislila, da je za iskanje blogov na določeno temo.

    OdgovoriIzbriši
  12. "Ženska enkrat mesečno izloči slabe sokove."
    Moram povedati da jazt v tale crap prav nič ne verjamem. Ti "slabi sokovi" so nekaj kar žensko telo vsak mesec pripravi oz. akumulira v maternici za eventuelno novo življenje, ki naj bi se tam začelo in so to tisto najboljše in najbolj zdravo iz ženskega telesa. Ko ženska menstruira, torej ne odtekajo nikakršni slabi sokovi, temveč ravno tisto najbolj zdravo, kar je bilo pripravljenega za novo bitje. Zato se ženska počuti slabo, brez moči, bolno, etc...saj iz nje odteka akumulirana čista energija. "slabi sokovi" o katerih govori Hildegard Von Binden
    pa so nebuloze ki izhajajo iz verske dogme, da je ženska generalno itak ena strupena kača, ki svoje "strup" izloča enkrat mesečno. Dajte no...to so srednjeveške traparije. Upam da ne verjamete tudi v čarovnice?!

    OdgovoriIzbriši