torek, 12. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (1)

Ker vas bom v naslednjih dneh malo zanemarjala (kot rečeno, bom na seminarju v Bad Homburgu), objavljam nekaj (grobo prevedenih) odlomkov iz knjige o zakisanosti:

"Vsaka športnica in športnik se o tem lahko odločita sama; seveda pa se tudi vsak trener lahko odloči, ali želi trenirati njemu zaupane varovance »na kisli način« ali pa jih oskrbuje z ustreznimi energijsko bogatimi mineralnimi snovmi, da bi preprečil takšno nesrečo. V njegovi moči je, da s pravočasnim vnašanjem mineralnih snovi prepreči mišične bolečine, vnetje mišic, padec storilnosti in zmanjšanje vzdržljivost ter na drugi strani vpliva na dobro kondicijo, treniranje brez bolečin, visoko storilnost ter vzdržljivost.

Od prof. Sanderja vemo, da telo pri prekomernem anaerobnem telesnem naprezanju potisne mlečno kislino v kolagenska vlakna koloidnega vezivnega tkiva, zato da se v času ekstremnih naporov pH-vrednost krvi ne spusti vse do pH 7. To bi namreč hitro povzročilo smrt.

Vseživljenjska preobremenjenost koloidnih vlaken s kislinami je tista, ki vzame večji del naše, tudi optično privlačne, snovi. Kolagenske kreme nam jo redko vrnejo.

Ob tej priložnosti je potrebno še enkrat obravnavati težavo z izpadanjem las. Kljub vsem teorijam, da so razlog za predčasno izpadanje las naše dedne ali hormonske zasnove, so glave nogometašev in drugih vrhunskih športnikov zgovoren dokaz za to, da gre predvsem za nastajanje prevelikih količin mlečne kisline, ki pri športnikih in tudi pri bodybuilderjih ovira rast las.

Pri bodybuilderjih se ji pridruži še presežek sečne kisline zaradi uživanja beljakovin.

Lasišče je in bo tista zaloga mineralnih snovi, ki je najhitreje na razpolago za nevtraliziranje kislin. Številne moške zato boli glava, če so si nakopali kisline iz najrazličnejših razlogov – pa naj gre za pitje kave ali prekomerno naprezanje, za stres ali jezo ali za kakršen koli napačen način prehranjevanja. Telo pošlje nastale kisline v glavo, da bi se tam nevtralizirale z mineralnimi snovmi iz lasišča. Glavoboli trajajo toliko časa, dokler kisline niso nevtralizirane. Če nevtralizacijski potencial ne bi tičal pod lasmi, temveč v zadnjici, bi razumljivo tudi tam občutili bolečine.

Ko se kisline presnovijo z mineralnimi in drugimi vitalnimi snovmi iz lasišča, glavobol popusti in izgine. Hkrati pa je to spet poškodovalo nekaj las, ki prav tako izginejo. Enako kot pri odmirajočih drevesih na kislih tleh po kislem dežju.

Pri izpadanju las moramo upoštevati še razliko v presnovi moškega in ženske. Medtem ko lahko ženska nastale kisline za nekaj časa shrani v kri, limfo, medcelično tekočino in maternično sluznico, mora moški vse nastale kisline takoj presnoviti sam. Zato je tudi on kandidat za predčasno izpadanje las in ne ženska!"

4 komentarji:

  1. Spet zanimiv blog, vendar se mi zopet postavlja nekaj vprašanj.
    Primer: nek posameznik hoče pridobiti na mišični masi in znanstveno je dokazano, da je za to potrebno med 1,8 do 2g B/tt. Ko doseže zastavljeni cilj in hoče še naprej napredovati v športu, kaj naj potem naredi, ker če se zmanjša količina B nastane deficit in začne hujšati. Resnično si ne znam predstavljati kako naj bi jedel potem nek športnik, ki noče biti zakisan a vseeno športno napredovati?
    In dali ste primer fitneserjev, kaj predlagate njim pri prehrani....?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja: saj sva o tem že debatirali v prispevku Zakisanost in športniki. Vi bi radi razpravljali o vnosu snovi, jaz pa vam pravim, da je potrebno glede na izločanje snovi (kislih presnovkov) določiti jedilnik. Nihče ne zna povedati, kako boste vi presnovili 100g beljakovin, kako pa nekdo drug. Gre se za podedovani metabolizem, za zaloge mineralnih snovi, ki jih imate, konstitucijo ...

    Aktivni športniki morajo jemati veliko kakovostnih prehranskih dopolnil, samo s hrano ne bodo ostali zdravi. Ste si že izmerili pH urina?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem izmeril in večino časa se giblje pod 7. Sedaj sem testiram malo prehrano in ravno včeraj sem, dosti povečal B, da vidm kake posledice na meni naredi. Kljub temu, da sem pojedel veliko zelenjave in hladnih olj, sem danes utrujen, brez energije,malo me hoče boleti glava...
    Da najdem za svoj organizem optimalno količino beljakovin, je potem najbolj, da vsak dan za zmanjšam za neko določeno količino in ob tem merih Ph in nato vidm kdaj sem najmanj zakisan.

    Poleg bazičnih praškov, katera prehranska dopolnila mi še priporočate?

    OdgovoriIzbriši
  4. Za športnike so obvezne kopeli! In sicer najbolje takoj po treningu ali tekmi. Koža je namreč še dokaj zdrav organ za razstrupljanje, zato lahko preko kože dobro razkisamo. Seveda moramo ostati v kopeli najmanj 90 minut.

    Potem še potrebujete sveže stisnjene zelenjavne sokove. Dobra alternativa so Cellagoni, npr C. aurum, še posebej pozimi.

    za preganjanje glavobola in utrujenosti so pa najboljši klistiri s kavo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši