četrtek, 14. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (2)

Vem, da vas je snov pritegnila, zato še malo branja:

"Zgovorno je dejstvo, da sta gimnastika in šport v boju proti celulitu učinkovita samo takrat, ko uspešno raztopimo kisle presnovke in raztopljene kisline prav tako uspešno presnovimo. Gimnastika in šport brez raztapljanja kislih presnovkov in nevtraliziranja kislin lahko še poslabšata stanje celulita! Nekatere vrhunske športnice bi lahko o tem veliko povedale.

Stanje se poslabša, ker se zaradi hudih telesnih naporov povečuje količina mlečnih kislin ne da bi se nevtralizirale kisline. Prevelika količina kislin se ne more več shraniti v kri, limfo, medcelično tekočino ali maternično sluznico. Organizem je sedaj prisiljen, da začne z nevtralizacijo in s tem s tvorjenjem soli ter nadaljnjih kislih presnovkov.

Tega vzročnega mehanizma na žalost ne poznajo številne mlade športnice, ki se zato čudijo, da pri vsej svoji športni aktivnosti celulita ne izgubijo, temveč da ga je ravno nasprotno in proti pričakovanjem vse več. Razkisanje je nujno! Za ta namen se je odlično izkazal zeliščni čaj kot tudi z vitalnimi snovmi bogata, pretežno vegetarijanska prehrana, poleg tega pa energijsko bogate mineralne snovi za nevtraliziranje kislin. Tudi pri celulitu je dosledno kopanje v bazičnih kopelih zelo pomembno, saj skozi kožo izločimo kisline. Še posebno učinkovite so bazične kopeli, ki trajajo eno uro ali dlje.

Pravzaprav veljajo za žensko s celulitom, ki skrbi za svojo postavo, enaki zakoni kot za športnika, ki se mu redčijo lasje. Oba trpita zaradi kislin in kislih presnovkov, ki so iz njih nastali z nevtraliziranjem. Edina razlika je, da poteka presnova v moškem in ženskem organizmu na različen način.

Najpomembnejše kemijske življenjske naloge za oba spola so naslednje:

1. Jejte z mineralnimi in vitalnimi snovmi bogato hrano.
2. Izogibajte se anaerobni preobremenjenosti mišičevja.
3. Izogibajte se preveč kislinam.
4. Raztapljajte kisle presnovke z zeliščnim čajem.
5. Nevtralizirajte kisline z bazami in energijsko bogatimi mineralnimi snovmi.
6. Izplakujte jih z vodo.
7. Za izločanje kislin in kislih presnovkov skozi kožo si pomagajte z bazično nego telesa, ki vključuje bazične kopeli, drgnjenje, povoje, masaže, izpiranja itd.
8. Remineralizirajte in regenerirajte telo z energijsko bogatimi mineralnimi snovmi.

Z izpolnjevanjem teh osmih nalog je mogoče veliko doseči tako za zdravje in lepoto naših športnic in športnikov kot tudi za njihovo vzdržljivost in zmogljivost."

5 komentarjev:

  1. Pozdravljeni

    Sem 22-letna študentka gradbeništva in imam kljub zdravemu načinu življenja problem s celulitom :(
    Imela bi par vprašanj po vaših točkah:
    2.Ali je narobe ,da se pri športu trudim do zadnih atomov moči(npr.pri teku v hrib mi je težko a potem se počutim super,kot premagala sem samo sebe -ali bi bilo bolje da bi hodila težje predele-po moje potem to ne bi bilo to-ali pač?
    4.Katere zeliščne čaje priporočate?
    7.Ker nimam možnosti za bazične kopeli-ali je uredu:suho ščetkanje+tuširanje+hidrantna krema -ali bi pomagalo tudi namakanje nog v "lavorju" in koliko časa?
    8.Nekako sem proti tabletam in vsej "kemiji",ki jo v celofanu z mašnico ponuja farm.industrija ,pa je sploh možno ostati zdrav samo z zdravo hrano ,športom in relaksacijo -brez te "kemije"umetnih vitaminov,Q10....in raznih čudežnih praškov in komu sploh verjeti,saj pravilu dražje je boljše tudi ne gre več zaupati.
    Hvala in lep pozdrav Sara

    OdgovoriIzbriši
  2. To se tudi meni zdi zanimiv, da ne glede na počutje po športni aktivnosti, se po športu kljub temu da se ženem do konca počutim super.

    Je lahko posledica zakisanosti tudi večkratn opravljanje male potrebe, ker hoče telo iz sebe spraviti odvečno kislino?

    Ali v Sloveniji ostaja kakšna dobra knjiga, poleg Alkalizirajte ali umrite, Proti kandidi, ki opisuje pravilno načrtovanje obrokov, hrane, itd.. Vglavn se kar je povezano z zdravjem in prehrano?

    OdgovoriIzbriši
  3. spoštovani

    Zanima me ,če ima ženska plešavost tudi kaj opraviti z zakisanostjo telesa ,saj sem sicer zdrava(55letnica v menopauzi) in če se da kaj pomagati ,da spet zrastejo lasje ali da se vsaj zaustavi redčenje las.

    lp Fani z Domžal

    OdgovoriIzbriši
  4. Helena golenhofen15. januar 2010 ob 14:25

    Sem na seminarju v Bad Homburgu, zato vam bom odgovorila kasneje. Do takrat si lahko veliko o zakisanosti, sportu, plesavosti ... preberete na fprumu Zdravilstvo (linke je v levem stolpcu spodaj). Glede na to, da nisem zdravilka ali zdravnica, vam ne smem dajati zdravstvenih nasvetov. za to imate mojega moza.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Sara:
    2. Pretirana fizična dejavnost je škodljiva, na žalost. Če pri tem ne poskrbimo ta razkisanje, je škoda še večja.
    4. Obstajajo zeliščne mešanice, ki bi naj pomagale razkisati, vendar še sami nismo prepričani, ali čaji res tako dobro delujejo.
    7. Nožne kopeli so alternativa, če nimamo kadi. Trajajo naj 30 do 60 minut, delamo jih 3 do 4 x na teden. podplate imenujejo tudi tretje ledvice".
    8. Bom objavita tabelo, ki je mene prepričala, da so prehranski dodatki potrebni.
    Ja:
    čisto laično razmišljam, da je lahko vaš urin tako kisel, da draži mehur in morete zato pogosto urinirati.
    Fani: preberite si tole na forumu Zdravilstvo http://med.over.net/forum5/read.php?177,5022602,5028062#msg-5028062. S pomočjo iskalnika boste našli še več tem o izpadanju las.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši