sreda, 02. december 2009

Feng shui: Iskanje novega doma

Nekaj zanimivih projektov sem naredila v zadnjem času. Včeraj sem naredila kitajske horoskope za 4-člansko družino, da bi ugotovila, kakšno hišo/stanovanje naj si poiščejo.

"Jaz sem pa opica po kitajskem horoskopu!" velikokrat slišim. Ja, ampak to ste samo glede na letnico rojstva. In v znamenje opica spadajo vsi vaši vrstniki, ki so se narodili v tem kitajskem letu. Pri izdelavi profesionalnega kitajskega horoskopa (po metodi Bazi Suanming - štirje stebri usode) upoštevamo tudi mesec, dan in uro rojstva. Ter seveda kraj (zemljepisno dolžino, poletni čas). Tako dobimo štiri stolpce (stebre) in za vsak stolpec dva podatka.

V kitajskem koledarju je namreč vsak dan opisan z dvema znamenjema. Pvo znamenje se imenuje deblo, drugo veja. Debel je deset, vej dvanajst. Tako dobimo 60 kombinacij pri dnevih, mesecih in letih. Za danes, sredo, bi Kitajci recimo rekli: "Oh, kako naporna kovinska kača je bila danes." Poznavalcem je jasno, da spada kača v element ogenj, ta element pa nadzira kovino. Zato dan ni bil harmoničen, ampak napet. To je bilo dobro za posel, še posebej finance, zasebno smo se izčrpavali. Še nekaj je jasno iz opisa dneva: to je bil dan z yin polarnostjo. Bolj so vladala čustva, kot pa razum.

Pri "moji" družini sem ugotovila, da bi moral mož poiskati stanovanje v stolpnici, ona pa živeti v hiši z razgibano arhitekturo, okroglimi elementi in velikimi okni. Kaj narediti? Kdo bo "zmagal?"

Moj učitelj, mojster Chan, bi potiho seveda rekel, da damo prednost moškemu. Ker pa že več desetletij živi v Evropi, bi se izmazal s predlogom, da je prevladujoč horoskop tistega, ki zasluži več denarja.

Jaz pa naredim takole: stranki sem razložila problem in jo prosila, naj mi odgovori na nekaj dodatnih vprašanj. Tako sem izvedela, da ima ona več težav in potrebuje več pomoči. To se je videlo tudi že v horoskopu (Dominik mi je naredil programček, da lahko moč izrazim v procentih), vendar sem se želela dodatno prepričati.

Moj končni predlog je torej bil takšen: hiša z veliko stekla (element voda) in vrtom (element les), lega - sever in SZ in zahod Ljubljane. To je bil šele začetek, pravo delo se šele začenja, namreč poiskati hišo z dobrim feng shuijem.

P.S.
Včeraj sem si ogledala posnetek moje priljubljene kulinarične oddaje. V restavraciji so angažirali svetovalca za feng shui, ki ni dovolil nobenih nezaobljenih oblik. Za prenovo in izdelavo pohištva po meri so zapravili ogromno denarja, vendar učinka (=gostov) ni bilo. Vzrok je bila namreč slaba hrana, ki so jo pripravljali kuharji, in ne slab feng shui. Simptomatski feng shui namesto celostnega.

Ni komentarjev:

Objava komentarja