ponedeljek, 30. november 2009

Zdravje: Koliko lahko segrejemo olja

Danes in jutri se bom končno lahko ukvarjala s feng shuijem. Preden se lotim novih projektov, ki čakajo na mizi, moram pospraviti in sortirati. Med papirji sem našla tole tabelo s točkami dimljenja:


Arašidovo olje (rafinirano) = 230 (stopinj Celzija)

Arašidovo olje (nerafinirano) = 170

Palmova maščoba = 220

Kokosova maščoba = 185 - 205

Svinjska mast = 121 - 218 (kakšen razpon - le od česa je to odvisno?)

Maslo = 175

Večina rafiniranih olj > 200

Repičino olje (hladno stisnjeno) = 130 - 190

Olivno olje (hladno stisnjeno) = 130 - 175

Sojino olje = 213

Sončnično olje (rafinirano) = 210 - 225

Sončnično olje (nerafinirano) = 107

Sezamovo olje (nerafinirano) = 177

Orehovo olje (nerafinirano) = 160


Točka dimljenja je tista temperatura, pri kateri se po segrevanju pojavi prvi dim iz maščobe. Poenostavljeno pravilo: več prostih (nenasičenih) maščobnih kislin ima olje, nižja je točka dimljenja. Za cvrenje in pečenje moramo torej izbrati olja z visoko točno dimljenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar