Arašidovo olje (rafinirano) = 230 (stopinj Celzija)
Arašidovo olje (nerafinirano) = 170
Palmova maščoba = 220
Kokosova maščoba = 185 - 205
Svinjska mast = 121 - 218 (kakšen razpon - le od česa je to odvisno?)
Maslo = 175
Večina rafiniranih olj > 200
Repičino olje (hladno stisnjeno) = 130 - 190
Olivno olje (hladno stisnjeno) = 130 - 175
Sojino olje = 213
Sončnično olje (rafinirano) = 210 - 225
Sončnično olje (nerafinirano) = 107
Sezamovo olje (nerafinirano) = 177
Orehovo olje (nerafinirano) = 160
Točka dimljenja je tista temperatura, pri kateri se po segrevanju pojavi prvi dim iz maščobe. Poenostavljeno pravilo: več prostih (nenasičenih) maščobnih kislin ima olje, nižja je točka dimljenja. Za cvrenje in pečenje moramo torej izbrati olja z visoko točno dimljenja.
Ni komentarjev:
Objavite komentar